2010 kedvenc társasjátékai

Mi kell ahhoz, hogy egy társasjáték kedvenccé váljon? Újszerű mechanizmus? Rövid szabályok? Vonzó téma? Netán szemet gyönyörködtető kivitelezés? Új sorozatunkban egyesületünk tagjai mesélnek arról, 2010-ben mely játékok voltak rájuk a legnagyobb hatással, és ennek mi volt az oka.

1. rész – Agricola és Galaxis Roncsderbi

ajánlja: Szabó Jenő “jenoe”

Volna itt két remek játék, amely nagyon fontos tapasztalatokkal ajándékozott meg 2010-ben. Az egyik egy vicces, cseh, teherűrhajós, a másik egy középkori német farmfejlesztős. Látszólag nem sok közük van egymáshoz, de mindjárt bebizonyítom az ellenkezőjét.

» Tovább az ajánlóhoz

2. rész – Hajógyár (Shipyard)

ajánlja: Kovács Krisztán “Sünmadár”

A Hajógyár a maga sok, színes, apró, megkapó elemével már első ránézésre is az összetettebb, komolyabb játékok közé tartozik. Tervezős, optimalizálgatást igénylő játékmenete, az ellenfelek elképzeléseinek fokozatos kiismerése és ezek figyelembe vétele a terveinkben hosszabb játékidőt igényel (kb. 3 óra). Bátran ajánlom a Hajógyárat azoknak, akik a gondolkodtatóbb játékokat szeretik, esetleg a Le Havre-t vagy az Agricolát ismerik és kedvelik, mert ebben a kategóriában talán ez a legjobb.

» Tovább az ajánlóhoz

3. rész – Csótánysaláta (Kakerlakensalat)

ajánlja: Mák Éva “Qci”

Végy 8 csótányt és négyféle friss zöldséget, egyenként 30-30 darabot. Kezdő szakácsoknak az egyszerűség kedvéért saláta, karfiol, paradicsom és paprika felhasználását javaslom. A zöldségeket a csótányokkal keverd jól össze, majd az így elkészült salátát oszd szét adagokra, hogy mindenkinek egyenlő mennyiségben jusson. Lássatok neki! Aki leghamarabb végez, jutalmul nekiláthat a következő adag elkészítésének!

» Tovább az ismertetőhöz

4. rész – Goa és Amun-Re

ajánlja: Molnár László “Lacxox”

2010-ben, amikorra a piacot elözönlötték a Puerto Rico és a Caylus által kitaposott ösvényen haladó, összetett, sok újdonságot nem, inkább az ismert mechanizmusokra újabb variációt kínáló, bonyolultnak is nevezhető, két-három-négyórás játékok, számomra két hat-hét éves, bő másfél órás, összetett, mégsem túlbonyolított társas okozta a legpozitívabb meglepetéseket. Bár ezek is a rendelkezésünkre álló szűkös akciók legjobb megválasztásáról és kombinálásáról szólnak, eredeti és különleges megoldásaikat nem kapták fel és csócsálták szerteszét követőhadak, így a fentebb említett címekkel ellentétben még ma is egészen eredetinek tűnnek.

» Tovább az ismertetőhöz

5. rész – Maori

ajánlja: Farkas Gábor “HAlga”

Bár már megjelenésekor – 2009-ben – Spiel des Jahres-ajánlásig jutott ez a családi könnyedségű lapkalehelyezős játék, én csak tavaly ismerkedtem meg vele, viszont rögtön kellemes benyomást tett rám. Ezen kívül könnyű sikert aratott igen változatos társasjátékos körökben az összes helyen, ahol bemutattam.

» Tovább az ismertetőhöz

6. rész – Fresco

ajánlja: Bársony Balázs “Balange”

A Fresco volt a 2010-es esztendő talán legütősebb újdonsága a családi társasjátékok között. A cím nem igazán csábító, ez alapján lehet, hogy nem sokunk venné le a polcról a dobozt. Ennél eddig ugyanis egzotikusabb kalandokkal csábított bennünket a Queen Games kiadó, gondoljunk csak a Thébára, az Alhambrára vagy A bagdadi tolvajra. De higgye el mindenki, a befektetés ebbe a játékba ugyanúgy megéri, mint az előbb említettekbe – és a templom restaurációja során kellemes másfél órás játékélményben lesz részünk.

» Tovább az ismertetőhöz

2010 legjobb családi játékai (különkiadás, 1. rész)

összeállította: Molnár László (Lacxox)

A cikk egy összeállítás arról, hogy melyek a 2010-es kiadású játékok közül a kedvenceink.
A cikkbe kerülő játékok összeválogatása nem volt könnyű, mert bár jó játékok bőven akadtak 2010-ben, az eredetiség, újszerűség, különlegesség kissé háttérbe szorult az összetettség és minőségi kidolgozottság mögött. Nem csoda, hogy a nyáron meghirdetett Spiel des Jahres-díj jelöltjei is kellőképpen meglepték a sokat társasozókat, és ha a nyár óta bemutatott játékokat elnézzük, idén a jelölések kihirdetésekor lehet, hogy ismét számíthatunk egy-két újabb meglepetésre.

» Tovább az ismertetőhöz

2010 legjobb gémer játékai (különkiadás, 2. rész)

összeállította: Molnár László (Lacxox)

Ebben a cikkben 2010. legjobb gémerjátékait mutatjuk be. Ami a játékok ezen fajtáját illeti, gémerjátékok terén 2010-ben már igazi túlkínálat volt jellemző: immár úgy tűnik, mindenki össze tud kombinálni pár elemet az elmúlt évek összetett játékaiból egy-egy téma köré felépítve. A kérdés inkább az, hogy mennyire lesz élvezhető a végeredmény: ötletes lesz-e a játékmenet, élvezetes lesz-e a játék, mentes-e a fölös sallangoktól stb. Az egyik legötletesebb 2010-es gémerjáték a Troyes, amely a kártyákat dobókockákra váltva az utóbbi évek trendjének megfelelően újfent bizonyítékát adja, hogy a dobókockákat nem csak egyszerűbb szerencsejátékokban lehet alkalmazni.

» Tovább az ismertetőhöz

3 hozzászólás “2010 kedvenc társasjátékai” bejegyzésre