Farsangi társasjáték verseny

Budapest, XVII. kerületében, a Zrínyi Miklós Általános Iskola alsó tagozatos farsangi ünnepségén pedagógusok ötlete alapján farsangi társasjáték partit vezetett Szunyoghy Zsolt.
Az iskolai farsangi ünnepségek – ha azt nem szervezik jól meg -, egy futkározós káosszá alakulnak fél óra után. A gyerekek élvezik, hogy más ruhát ölthetnek, s gondolják az sem baj, ha néhány órára a bőrükből is kibújnak. Idén az iskola kézműves foglalkozások és egyéb jó programok mellett a tornatermet társasjáték játszására biztosította.

Szunyoghy Zsolt kapott maga mellé lelkes tanító néninek és tanító bácsikat, hogy az 1-4. osztályos kisdiákok hasznosan és közösen töltsék el az ünnepség idejét.
Úgy gondoltuk elkerüljük a gyorsan kibontom, megnézem, és már tovarohanok hozzáállást és versenyre hívjuk a gyerekeket.
Hat társasjátékot szemeltünk ki, melyek viszonylag rövid idő alatt lejátszhatók és nem túl bonyolultak. A választásnál fontos szempont volt, hogy a rendelkezésünkre álló körülbelül két és fél óra játékidőben egy gyerek mind a hat játékkal játszani tudjon.
Abalone, Kertes (Kreuz und Quer), Mágikus Labirintus (Magische Labyrinth), Halfogócska, Quoridor, Ügynökös (Heimlich und Co.) játékok mellett döntöttünk.

Minden benevezni kedvet érző kisdiák adatlapot kapott, melyen szerepelt a játékok neve, s az elért pontszámok. Minden játékot befejező játékos pontot kapott. 50 pontot szerzett egy játékban az első helyezett, és 10-el kevesebbet minden további helyezett. Legfőbb célunk a pontozással az volt, hogy elsősorban a részvételt és nem feltétleünk a győzelmet honoráljuk, így a partikban vesztes gyerekek is jutalmazva legyenek, hátha kevés ponttal is helyezést tudnak elérni. (E jó döntésünk beigazolódott az egyik évfolyamon). Az alkalom végén e lap alapján összesítettük a pontszámokat.

A gyerekek adatlapján egy kis reklám is helyet kapott, ahol is a Rákoscsabai Társasjáték Klub, a Magyar Társasjátékos Egyesület és a nyereményeket felajánló Compaya Társasjáték Bolt logói és webcímei voltak.

Nagyon jóleső élmény volt bemenni e helyszínre, ahol mindenféle jelmezbe öltözött gyerkőc komolyan gondolkodott és élvezte a társasjáték örömeit. Láthattunk Abalone-ozó lovagot, kalózt vagy rabot, Mágikus Labirintusba merült Hook Kapitányt, kerti mezőkhöz terepkártyákat gyűjtögető királyfit és ördöglányt, pingvineket jégtáblán mozgató boszorkányokat.
Fontos kiemelni, hogy a gyerekek mellett szülők is jelen voltak és előfordult, hogy nagy érdeklődést mutattak a társasjáték világa iránt.

A kapott pontszámok összesítése után ünnepélyes keretek között történt az eredményhirdetés. Minden évfolyamról a legtöbb pontot szerzett kisgyerek lett a Compaya által felajánlott társasjátékok új tulajdonosa. E mellett minden adatlapját leadó versenyző finom csokiban is részesült az iskola jóvoltából.
Úgy gondolom ha e könnyed és nem mindennapi versennyel akár csak egy érdeklődőt is szereztünk, már megérte megszervezni.
Remélem nem csak mi szervezők és játékmesterek, de a játékosok is jól érezték magukat.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget.

Budapest, 2010. február 12.
Szunyoghy Györgyi és Szunyoghy Zsolt

Az alkalomról készült további képek itt megtekinthetők.

Ezt már olvastad? : Milyen a magyar társasjátékos 2013 (teszt ere...
(2013.03.26.)

Egy hozzászólás “Farsangi társasjáték verseny” bejegyzésre

  • HAlga szerint:

    Szuper!A tapasztalatokat majd jegyezd fel, s oszd meg velünk valahol!A suli tud a cikk elérhetőségéről itt az oldalon?

Itt lehet hozzászólni !