Győzött a Dixit (Magyar Társasjátékdíj 2010)

Társasjátékosok egy csoportja öt évvel ezelőtt megalapította egyesületünket azzal a céllal, hogy az ország lakosságával is megismertesse a világ más részén már közismert és népszerű játékokat, s ezáltal elősegítse ezek – és a velük együtt járó tartalmas közösségi szórakozási forma – elterjedését.

Klubok, összejövetelek, bemutatók szervezése mellett 2010-re arra az elhatározásra jutottunk, hogy megalapítjuk a Magyar Társasjátékdíjat, mellyel – szintén a fenti céljaink szellemében – a Magyarországon magyar nyelven elérhető társasjátékok legjobbjaira kívánjuk a figyelmet irányítani.

A díj célja, hogy szakavatott és független zsűri munkájának köszönhetően, elsősorban a széles közönségnek és a családoknak segítsen a választásban akkor, amikor reményeink s az utóbbi évek tapasztalata szerint egyre szélesedő választékból lehet meríteni, s a választással éppúgy lehet örömöt szerezni, mint mellényúlással bosszankodást.

Nem tudom már, hol hallottam, és kitől származik, de egy másik díjjal kapcsolatban hangzott el valami hasonló gondolat: „a díjak értelmét a díjazottak adják”

Nagyon reméljük, hogy az újszülött és cseperedésnek indult Magyar Társasjátékdíj értelmét és jelentőségét is növelni fogják a jelöltek és a díjazottak, melyeknek első, 2010-es csapatát van most lehetőségünk bemutatni Önöknek/Nektek.

A 2010-es Magyar Társasjátékdíj nyertese: Dixit.

A finisbe a Dixit-en kívül a következő három jelölt érkezett még: Aquaretto, Marrakech, Ticket to Ride.

A 2010-es társasjátékdíj nyertese:
Dixit, doboz

Dixit

Dixit (Gém Klub)

A Dixit szabálya különösen egyszerű: a mesélő kiválaszt egy színes, mesés kártyát a kezéből, mond róla egy történetet, egy mondatot, vagy akár csak egy szót, majd a többi játékos a saját kezéből kiválasztja azt a lapot, amelyikre a legjobban illik a leírás. A kártyák megkeverése és felfedése után meg kell tippelni, vajon melyik lapot választotta a mesélő. A trükk csupán annyi, hogy a mesélő akkor jár jól, ha sem túl könnyű, sem túl nehéz feladványt nem mondott: egészen pontosan akkor kap pontokat, ha van, aki kitalálja, melyik kártyát tette, de nem mindenki jön rá a megfejtésre.

Ennyi a lényeg. De a Dixitet látni és játszani kell, hogy megérezzük a varázsát. A nagyméretű kártyákon Marie Cardouat szürreális, mégis igényes, Dalít és a tündérmeséket egyszerre idéző festményei inspirálják az elmerülést fantáziáink birodalmában, lehetőséget adva a szabad asszociációra – azoknak is, akik az első pillanatban azt gondolnák, ez nekik aztán biztos, nem fog menni. A Jean-Louis Roubira gyerekpszichológus által kidolgozott szabályokkal büntetőpontok híján senki sem érzi úgy, hogy súlya van a tévedéseknek, ahogy a pontokért vívott verseny is csak mellékszereplő a kreatív gondolkodást beindító, különleges hangulatú játékban, amely így észrevétlenül fejleszti a játékosok önbizalmát. Továbbá elősegíti a játékosok közötti kommunikációt, amivel a társasjátékok egyik legfontosabb erényét helyezi előtérbe. Nem véletlenül vált a Dixit rövid időn belül partik, társas összejövetelek állandóan újra és újra követelt játékává és az első Magyar Társasjátékdíj nyertesévé.

A 2010-es játékdíj további jelöltjei:
Ticket to Ride, doboz

Ticket to Ride

Ticket to Ride (Compaya)

Valahol félúton a vasúti hálózatépítés öröme és a römi kártyagyűjtögetése között a nemzetközi díjakkal elhalmozott Ticket to Ride tökéletesen megtalálta a helyét. A gyönyörű grafikával megvalósított, mégis jól átlátható, praktikus térkép és kártyák csupán tökéletesítik azt a családbarát játékélményt, ami a rendkívül egyszerű szabályokból következik. A játékos döntése nem bonyolult: vagy húz két kártyát, vagy néhány egyszínű kártya lerakásával megépít egy vasútszakaszt, amely két várost köt össze. A titkos célok még érdekesebbé teszik az egyébként meglehetősen gyorsan pörgő játékot, amely így az utolsó pillanatig szolgál meglepetésekkel és izgalmakkal. Nagymamák és unokák, tapasztalt és kezdő játékosok, kreatívak és versengők, vonat- és térképrajongók egyaránt örömüket lelhetik benne, és ha véletlenül minden taktikázásunk ellenére a szerencse elpártolt volna tőlünk, akkor sincs gond: a Ticket to Ride-ból szinte mindenki visszavágót követel!

Marrakech, doboz

Marrakech

Marrakech (Gém Klub)

Az 1001 éjszaka meséiből is jól ismert keleti világ piacán szőnyegek lerakosgatásával versengenek egymással a játékosok. A játék működése különleges ötleten alapul: a puha, kellemes bazári hangulatot árasztó kis szőnyeglapkák könnyedén egymásra pakolhatók – ugyanez például a más játékokban szokásos kartonlapokkal nem működött volna. A játék menete és sztorija jól illeszkedik ezekhez a kulcsfontosságú játékelemekhez, és bár a szabályok lehetőséget adnak jó kis gonoszkodásra egymás szőnyegeinek letakarásával, a Marrakech mégis igazi ötletes és élvezetes, ártatlan családi játék marad. A 2010-es Magyar Társasjátékdíjra jelölt négy játék közül a Marrakech ajánlható a legkisebb kortól: már hatévesek is elkezdhetik – de a szülők is szívesen játszanak velük!

Aquaretto, doboz

Aquaretto

Aquaretto (Gém Klub)

Ki ne szeretett volna gyerekkorában állatkertet létrehozni, saját állatokat tartani? Az itthon is ismert német játékdíjat elnyerő Zooloretto folytatása az elődjénél is izgalmasabb, több lehetőséget kínáló, de ugyanolyan szép játék, amelyben ezúttal egy vízi állatkertet hozunk létre, hatalmas akváriumokba gyűjtve állatokat a területünkre. Parkunkba látogatókat is vonzhatunk, különösen, ha a betanítható állatokhoz még edzőt is szerzünk – hiszen a delfin- és fókashow mindenkit érdekel! A játékelemek tartósak, igényesek és vonzók a gyerekek számára. Maga a játék pedig nem túl hosszú, de bármikor újrajátszható – és több játszma után sem válik unalmassá. Az egész család élvezettel játszhatja együtt újra és újra, mert bár a gyerekek is hamar elsajátítják a szabályokat, a taktikai kérdések és fontos döntések a felnőttek számára is kínálnak izgalmakat. Ráadásul, aki már a Zoolorettóban és az Aquarettóban egyaránt profi, a két játékot együtt, egyetlen nagy játékként is játszhatja!

Magyar Társasjátékos Egyesület
(a képek a BGG-ről származnak)

Ezt már olvastad? : Társasjáték-Fejlesztők Napja 7 (2014.10.04.)...
(2014.07.10.)

5 hozzászólás “Győzött a Dixit (Magyar Társasjátékdíj 2010)” bejegyzésre

 • Én inkább a Ticket to Ride-ot díjaztam volna.

 • Lacxox szerint:

  A két játék egyaránt tökéletesen megfelel a díj célkitűzéseinek és lényegének. A Dixitnek SZERINTEM két minimális előnye van a Ticket to Ride-dal szemben:
  - A TtR már 6 éves játék, a Dixit csak 2
  - A TtR csak hozzácsomagolt szabállyal kapható, a Dixit megjelent magyarul.

 • drcsaba szerint:

  Szerintem a DIXIT nem igazán családi játék. Mi már többször nekifutottunk és egy idő után már kiismertük a másikat. Ezért úgy gondolom, hogy inkább parti játéknak ajánlanám, annak viszont nagyon. Kellemes könnyed és szórakoztató játék. Kisebb társaságoknak ideális kikapcsolódás lehet. Én a Keltis-t vagy a Marrakech-t családibbnak gondolnám. Gratulálok az első Magyar játékdíjnak, a győztesnek és a jelölteknek. Csak így tovább.
  drcsaba
  Társasjátékos Klub vezetője

 • h-alga szerint:

  Lacxox második megjegyzéséhez:
  Ez nem is olyan minimális előny, mivel jelenleg a játékdíj szabályzata alapján a díj egyetlen nyertese csak teljesen magyar kiadásként megjelent játék lehet, tehát a nem magyar kiadáshoz hozzácsomagolt magyar szabályfordítás ezt a feltételt nem teljesíti.

  Cél, hogy a magyar kiadást készítők erőfeszítései is támogatva legyenek.
  Egyébként – szerintem – még e nemzetközihez mérten szűk merítésben is éles küzdelem alakult ki.
  S reméljük, hogy a jövőben még ez is élesedik, s nő a magyarul megjelent igényes és izgalmas játékok száma.

Itt lehet hozzászólni !