Társasjáték vásárlási tanácsok

Avagy polc melletti morfondír a bevásárlóközpontok társasjáték-kínálatáról (gémerek kíméljenek!)

Mit vegyek?

Milyen társasjátékot vegyek?

Karácsony közeledtével a bevásárlóközpontok polcain megszaporodnak a társasjátékok, köztük az akciósak is. Míg az igazi gémerek a játékvétel előtt fórumokon és szakoldalakon tájékozódnak, társasjátékos szakboltoktól rendelik meg játékaikat, esetleg csoportos külföldi rendelésekhez állnak össze, addig a nép tömeget képző – s társasjátékos szempontból tekintve egyszerű – gyermekei bevásárlóközpontokban vagy általános játékboltokban igyekeznek kiválasztani a fa alá illesztendő meglepit, melytől az ajándékozottnak örömet s a kibontás után közös s felhőtlen szórakozást remélnek.

Én azt mondom, nem egyszerű a dolguk.

Az a fajta vagyok, aki néha összeszedve bátorságát, a társasjátékos polcok előtt tanácstalanul, de látszólag mindenképp választani akarással álló emberekhez egy idő után odalép, hogy legjobb tudása szerint segítsen nekik. Akik hajlandóak szóba elegyedni velem, azoktól megtudható, hogy a dobozon látható – sokat el nem áruló – infók alapján nagyon nehéz számukra a döntés, a magasnak tűnő árak az ismeretlen holminál riasztóak, félnek a zsákbamacska-effektustól, s emiatt inkább vonzóak számukra a régóta ismerős játéknevek.

Ilyen csalogató nevek számukra a Monopoly és Rizikó változatok, a Scrabble, a Cluedo, a Ki nevet a végén, s a nosztalgiára alapozó “újrakiadások”, mint például a Gazdálkodj okosan.

Ahogy látom, tipikus vásárlói réteg a nagyszülőké (persze inkább a nagymamáké), akiket még jobban elrettent az ismeretlen és drága holmik doboza. Szerintem ők erőst célzottjai annak a pár cégnek, akik az utóbbi években sorra adták ki az egy kaptafára készült olcsó, igénytelen, sőt silánynak is mondható játékokat. A vacak vékony anyagú doboz belsejében általában egy dobókocka, pár tipikus bábu, s egy egyszerű lépegetős tábla található, amin Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska, A kis hableány, Hófehérke vagy más mese szereplői bukkannak fel, s előbbi játékok mellett a kiadott sorozatnak részeit képezik a Ki nevet a végén klónok és hasonló társaik is.

Na de ugorgyunk, ahogy azt mondaná Pósalaky úr, s lássuk miket láttam abban a kínálati szegmensben, melyből én szívesen ajánlanék a tanácstalankodóknak, ha ott állnék mellettük. És persze szögezzük le, hogy szubjektív véleményről és ítéletről lesz szó, úgy mintha a polc mellett szólítottalak volna meg benneteket.

Vannak olyan nagyon jó társasági illetve családi játékok, amik jelenleg tapasztalt igen magas áruk miatt nagyon esélytelenek. Ilyen például a Niagara, amit 10000 Ft feletti ára ebből a szempontból a csúcsra emelt (pedig korábban lehetett már fele ennyiért is beszerezni), de itt van másik érdekes példának a szerintem négy fővel rendkívül jó Blokus, ami nemrég 3000 Ft volt, most pedig 7000 Ft-ba kerül. Korábban nem csak itt az oldalunkon ajánlottam, hanem például ennek szabályait is pár mondatban összefoglaltam egy ismeretlen vevőnek, aki azonnal rakta is a kosarába.

Természetesen így az ünnepek előtt sok játék beszerezhető akciósan, de sosem lehetünk benne biztosak, hogy pár nap múlva kapható-e, illetve hogy a következő héten mennyiért. Lássunk pár árat, amit itt-ott nézelődve feljegyeztem magamnak:

  • Niagara: 10000 Ft
  • Aquaretto, Zooloretto, Montego Bay, Tikal, Blokus: 6-7000 Ft
  • Cluedo (alapváltozat), Catan telepesei, Utazás a Föld középpontja felé, Callisto, Keltis: 5-6000 Ft
  • Carcassonne gyermekei, Elveszett városok: 4-5000 Ft
  • Carcassonne, Perudo: 3000 Ft
  • Carcassonne kiegészítői: 2-4000 Ft
  • Keltis kártya, Nincs kegyelem: 1200-1500 Ft

Még mielőtt kiemelném bármelyiket is a már általam leszűkített listáról, szeretném leszögezni, hogy általánosságban a fentiek közül egyikkel sem lehet nagyon mellényúlni, csak hát mindig fontos szempont a célszemély illetve céltársaság.

Carcassonne

Carcassonne

Ahogy így átnézem jegyzeteimet, s végiggondolom az elmúlt öt év tapasztalatait, jelenleg is – hasonlóan a jelzett időszakhoz – ár/teljesítmény arány tekintetében első számú jelöltem a Carcassonne alapjáték. Jelenlegi akciós 3000 Ft-os árával nehezen tud bármi is versenyezni. Kettőtől öt főig tökéletesen alkalmas a játékra, nem túl bonyolultak a szabályai, véleményem és tapasztalatom szerint a jelzett 8 éves korból is lehet kisebb engedményt tenni, ha fiatalabb a család legkisebbje.

Carcassonne gyermekei

Carcassonne gyermekei

Több rendezvényen és baráti körben is volt lehetőségünk megtapasztalni, hogy négy év körüli gyerekekkel nagyon jól működik az előbbi játék kisebbeknek való változata, a Carcassonne gyermekei. Jelentősen egyszerűsített (és megfordított) szabályával, nem magas árával az egyik üdítő kivétel a korosztálynak kínált és jellemzően memori-elven alapuló játékok között.

Tikal

Tikal

Amennyiben már az otthoni polcon ott a Carcassonne, a Catan, s a játékostársak is szeretik a kihívást, a fenti listáról legjobb ajánlat szerintem a Tikal, ami jelenlegi akciós 6000 Ft-os árával teljesen elfogadható, bár nem mondom, hogy sosem volt olcsóbb. Mint előbbiekből kitűnik, ezt már a nem teljesen kezdőknek ajánlom, a szabálya összetettebb, mint a Carcassonne szabálya, hosszabb a játékideje, 10-12 éves minimális életkor javasolt hozzá, maximum négy fővel játszható. De remélem, ezzel el nem ijesztek senkit sem tőle, mert például 2003 karácsonyán barátaink ezt vették meg első “modernebb” társasjátékuknak, s egy kisebb szabályemésztő energia-befektetést követő parti után lenyűgözve vették tudomásul, hogy egy új világ bejárata nyílt meg előttük.

Perudo

Perudo

Amennyiben valaki könnyed, vidám, blöffölős játékot keresne (már a szilveszteri partit tervezgetve), a fenti listából tudom neki ajánlani a max hat fővel játszható Perudo nevű blöffölős (ha ez ismerős: bás-szerű) kockajátékot, illetve az öt főig játszható Nincs kegyelem néven futó kártyajátékot. Mindkettő egyszerű szabályokkal, nem hosszú játékidővel szolgálja a nyolc év felettiek szórakozását.

Remélem, lesz olyan olvasónk, akinek segítség így karácsony előtt ez a viszonylag későn keletkezett cikk, de ha ennél is több információra lenne szükség, akkor kérdéseket szívesen fogadunk itt a hozzászólások közt, emilben, a fórumon, illetve tudjuk ajánlani a játékokkal való beszerzés előtti ismerkedésre klubjainkat.

Nincs kegyelem!

Nincs kegyelem!

Valamint semmiképp ne felejtsük el a társasjátékos szakboltokat, ahol a bevásárlóközpontokkal, s jellemzően az általános játékboltokkal ellentétben szakavatott eladók fogadják a vevőket, akik hasznos tanácsaikkal segítenek a nagyságrenddel bővebb választékban való eligazodásban.

Kívánok mindenkinek sikeres vásárlást és kellemes szórakozást az új szerzeményekkel!

Ezt már olvastad? : Rheinländer társasjáték
(2011.11.21.)

Egy hozzászólás “Társasjáték vásárlási tanácsok” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !