2010 kedvenc társasjátékai (I. rész)


Mi kell ahhoz, hogy egy társasjáték kedvenccé váljon? Újszerű mechanizmus? Rövid szabályok? Vonzó téma? Netán szemet gyönyörködtető kivitelezés? Új sorozatunkban egyesületünk tagjai mesélnek arról, rájuk 2010-ben mely játékok voltak a legnagyobb hatással, és ennek mi volt az oka.

Farmok és Űrhajók

avagy: Agricola és Galaxis Roncsderbi
Ajánlja: Szabó Jenő

Agricola társasjáték

Agricola társasjáték

Volna itt két remek játék, amely nagyon fontos tapasztalatokkal ajándékozott meg 2010-ben. Az egyik egy vicces, cseh, teherűrhajós, a másik egy középkori német farmfejlesztős. Látszólag nem sok közük van egymáshoz, de mindjárt bebizonyítom az ellenkezőjét.

Először is, mindkettőnek van rendes magyar kiadása. Ez sajnos nem annyira gyakori jelenség, hogy az ember szó nélkül is elmehessen mellette. Persze az Agricola magyarítása legalább két nagyságrenddel komplikáltabb feladat, de örülni kell mindkettőnek.

Agricola játék közben

Agricola (játék közben)

Az Agricola címe magyarul is Agricola, ám a Galaxy Truckert Galaxis Roncsderbire keresztelték. Szellemes fordítás, bár nem tudom, miért nem Galaktikus Roncsderbi lett inkább…?
A Roncsderbi szabálykönyvét még nem olvastam, de az angol nyelvű változat joggal tart igényt a világ legviccesebb játékszabálya címre. Még most is felcsapom néha, ha nevetni van kedvem.
Mindkét játéknak van egy mintaértékű kiegészítője: a Galaxy Truckernek a „The Big Expansion”, az Agricolának a „Farmers of the Moor”. Sajnos mindkettőre igaz, hogy sok a kártyára írt szöveg, és egyiknek sincs magyar kiadása. A közép-kelet-európai helyzetet ismerve ez várhatóan nem is fog változni, de aki bírja az idegen nyelvet, ne hagyja ki őket!

Galaxis Roncsderbi társasjáték

Galaxis Roncsderbi társasjáték

Visszatérve az alapjátékokra: eredetileg mindkettő 2007-es kiadású. 2007 régen volt, de jó év lehetett, tavalyról nehéz lenne két ennyire erős, karakteres játékot kiválasztani. Mindkettő erősen tematikus, az embert szinte kiveri a víz a sok mezei munkától, illetve a dobások közt is érezni a vákuum szívóerejét. Mindkettő doboza nagy és nehéz, rengeteg minőségi játékelemmel – különösen az Agricola elől ajánlott félreugrani, ha leszédül a felső polcról.

És most a legfontosabb, amiért 2010 kapcsán írok róluk: 2010-ben mindkettőt többször muszáj volt játszanom amiatt, mert a családom érzelmi zsarolással kényszerített erre. Nem viccelek, volt, hogy már ébredéskor bejelentették, hogy a reggeli után Galaxy Trucker jön, és nem elégedtek meg egy menettel. Mindezt úgy, hogy egyik sem könnyű családi játék: játékidejük több órás, tengernyi szabállyal és trükkel. Mindkettő igazi geek játék, tartósan időznek a boadgamegeek.com toplistájában, sőt az Agricola a Top3-ból sem nagyon tud kikeveredni.

Galaxis Roncsderbi játék közben

Galaxis Roncsderbi (játék közben)

Miközben a gyermekeim cseperedtek, mindig sejtettem, hogy egyszer bekerülünk az igazi játékok hatósugarába, de azért nagyon meglepődtem, amikor és ahogy végül bekövetkezett. Hasonló meglepetéseket kívánok 2011-re!

Ezt már olvastad? : Elder Sign: Omens of Ice társasjáték ajánló...
(2016.04.02.)

3 hozzászólás “2010 kedvenc társasjátékai (I. rész)” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !