Maori társasjáték

Társasjáték ajánló2010. kedvenc társasjátékai sorozat – V. rész
A játékot ajánlja: Farkas Gábor (HAlga)

* * *

Maori társasjáték

Maori társasjáték
(Günter Burkhardt)

Bár már megjelenésekor – 2009-ben – Spiel des Jahres-ajánlásig jutott ez a családi könnyedségű lapkalehelyezős játék, én csak tavaly ismerkedtem meg vele, viszont rögtön kellemes benyomást tett rám. Ezen kívül könnyű sikert aratott igen változatos társasjátékos körökben az összes helyen, ahol bemutattam.

Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek a lapkalehelyezős (tile placement) társasjátékokat említve elsőként a Carcassonne jut az eszébe, így a Maorit ezzel vetem röviden össze. (Külön cikket is megérdemel a lapka alapú társasjátékok általános témája, talán majd erre is sor kerítek egyszer.)

Mindkét játékban négyzet alakú lapkákból építenek térképeket meghatározott illeszkedési szabályok szerint a játékosok, s a lapkákon lévő tájelemek birtoklása útján gyűjtik nyerőpontjaikat.

Játék közben

Játék közben

A Carcassonne-ban a játékosok véletlenszerűen húzott lapkákból közös térképet építenek, amelyen szűkös erőforrásként működő saját bábuikkal (meeple) foglalják le a többiek elől a városokat, utakat, kolostorokat. A versengés a közös játéktér értékes elemeinek lefoglalásával folyik.
A Maoriban is versengés folyik az értékes szigetdarabokat tartalmazó lapkákért (fák, házak, virágok vannak rajtuk), de itt a játékosok a saját táblájukon építik (fedezik) fel saját szigetvilágukat, amelyhez az ellenfelek nem férhetnek hozzá, így nincs szükség bábukra.

Csak egy lap választható

Csak egy lap választható

A küzdelem a játékosok között a lapkák megszerzésekor bontakozik ki, mert csak 4×4 felcsapott lapkából lehet egyet szerezni a körülöttük keringő hajó által kijelölt helyről. A körben haladást korlátozza a játékos hajóinak száma, s ha többet szeretne lépni, vagy nem a szélső lapkát kívánja elvenni, akkor kagylókkal történő fizetéssel erre is jogot szerezhet. Így természetesen olyan lapkák is vannak a játékban, amelyekkel hajóink és kagylóink száma növelhető.

Elődjéhez hasonlóan a Maori is elég rövid játékidejű, nyolcéves kortól, kettőtől öt főig játszható, és a szerencsét a lapkahúzás nem nélkülözi, de van lehetőség ennek kezelésére.
Ajánlom mindenkinek, nem csak a Carcassonne világát már töviről hegyire ismerőknek.

Kapcsolódó anyagok
Ezt már olvastad? : Őszi társasjáték csere-bere börze
(2016.09.13.)

2 hozzászólás “Maori társasjáték” bejegyzésre

 • Marity Attila szerint:

  Tisztelt MATE !!!

  A segítségüket szeretném kérni! Már nagyon régóta keresem a MAORI társasjátékot de sajnos már rég nem gyártják és az interneten is már sokszor kerestem hogy hol és miként tudnék egyet vásárolni akár használtan is,de semmi eredmény.
  Önökben van minden reményem!!! Kérem segítsenek nekem abban hogy valahonnan vagy valamilyen módon hozzájuthassak egy példányhoz. Akár külföldről is. Nagyon szeretném megkapni ezt a társasjátékot !!!! Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségüket. Minden jót kívánok és várom mielőbbi válaszukat ! Tisztelettel:Marity Attila!!!!

 • raud szerint:

  Kedves Attila!

  Ebben a Facebook csoportban lehetne megérdeklődni, nincs-e valakinek eladó Maorija. (Bár egy Maori valóban nagy kincs; nem Ön az első, aki ez után a játék után érdeklődik nálunk.)
  https://www.facebook.com/groups/352446591604373/?fref=nf

  Külföldi csere-bere oldalakat még sosem használtam, úgyhogy nem tudom, mennyire ajánljam őket, de pl. a BGG-nek van egy csere-bere oldala, ahol vannak eladó Maori példányok
  https://boardgamegeek.com/boardgame/40425/maori/marketplace/geekmarket

  Üdv,
  Bálint Gábor

Itt lehet hozzászólni !