Blogszemle

Blogszemle – avagy a magyar társasjáték blogok áttekintése

Számomra a társasjáték blogok virágzásának csúcspontját 2010 novembere jelentette. Ekkor annyi blogon és olyan mennyiségben láttam társasjátékos cikket, mint korábban még soha.
A helyzet most se rossz, de mintha a karácsonyra készülés lendülete pár szerzőt magával sodort volna. Bízom benne, hogy cikkem – túl azon, hogy kellően széles képet ad az olvasónak a társasjátékokkal foglalkozó blogokról – e szerzőkre is ösztönző erővel hat. Persze csak ha nincs fontosabb dolguk…


Lacxox blogol a sarkon
http://lacxox.sarok.org

Blogszemlémet rögtön az általam ismert legkitartóbb, egyben legszínvonalasabb blog ismertetésével kezdeném, Lacxox blogjával. A blog egyesít minden olyan tulajdonságot, ami egy jó bloghoz kell: kellemes stílusú, szerzője hű szolgája saját olvasóinak (és időt nem kímélve hétről-hétre új cikkel rukkol elő), ráadásul szakmailag is elismert: egy ízben a társasjátékos körökben elismert BoardGameGeek is a hét geekjének választotta.

A blog által bemutatott játékok többnyire újdonságok. A játékismertetőkből az olvasók nem csak a játék szerzőre gyakorolt hatását ismerhetik meg, hanem a játékok szabályait is. A mi társaságunk egy alkalommal például innen értesült róla, hogy az Arkadia társasjátékot nem egészen jól játszotta.

A blog több mint három éve foglalkozik társasjátékokkal (előtte zenével és filmekkel foglalkozott), ez idő alatt hatalmas mennyiségű társasjátékos cikk gyűlt fel irattárában. Nagy szívfájdalmam, hogy ezt a rengeteg cikket a beszédes URL-ek hiánya és a sarok.org felhasználóinak számossága miatt a Google rendkívül alacsony relevanciával jutalmazza. Aki játékleírást keres, és nem mozog otthon a társasjátékos körökben, szinte esélytelen, hogy eljusson ide.


Húzópakli
http://huzopakli.blog.hu

A másik mostanában aktív, 44 bejegyzést megélt blog a Húzópakli nevet viseli. Ezt a blogot nem egy személy, hanem egy többszemélyes csapat gondozza. A blogon megjelenő cikkek jók, bár az elmúlt egy-két hónap termése számomra mellékvágánynak bizonyult. Kicsit sokalltam a szabályok ismertetését mellőző, kizárólag érzeteket továbbító cikkek számát, és hiányoltam azokat a klasszikus cikkeket, amik engem a blog hű olvasójává tettek. Ezért is örülök a La Cittás cikknek, ami javarészt visszatérést jelent a blog eredeti énképéhez.

Az érdeklődők számára jó hír, hogy a blogon lévő cikkek relevanciával bírnak a google számára, így aki mondjuk a Théba társasjátékra keres, még vásárlás előtt tájékozódni tud róla, hogy milyen lehet vele játszani.

A blog repertoárja vegyes. Új játékoktól a régiekig, könnyedektől a komoly stratégiai játékokig mindenfajta társasjátékból jut egy kevés az olvasók elé.

A blog legmegkapóbb cikke számomra Plenni Politikai főcsoportfőnökségről szóló értekezése volt. Ezt a cikket minden társasjáték iránt elkötelezett olvasónak melegen ajánlom, mert vicces, és igen hasznos, játéktábla nélkül is használható ötleteket ad a társasjátékozáshoz.


Játékgyár
http://jatekgyar.blog.hu/

Ezt a blogot elsősorban a jó kézügyességgel és művészi hajlammal rendelkező olvasóknak ajánlom. A blog rengeteg képpel és leírással mutatja be, hogyan lehet saját készítésű játékokat készíteni.

A blogon kb. havonta jelenik meg új anyag.


Mindenjáték
http://mindenjatek.blogspot.com/

Lassan indult be, de aztán idén januárban hatalmas lendületet vett a Mindenjáték társasjátékokkal foglalkozó részlege. A blogon nem csak a társasjátékokkal, hanem a playmobilokkal és vasutakkal kapcsolatos bejegyzések is helyet kaptak.

A megjelenő cikkek témaválasztása vegyes: vannak olyanok, amelyek valamely tematika szerint veszik végig a játékokat, és olyanok, amelyek csak egy játékot mutatnak be, de azt viszonylag részletesen. Újabban kiemelt szerepet kapott a blog életében a webtv, vagyis a társasjátékok videón keresztüli bemutatása. Aki magyar nyelven akar társasjátékokról videót nézni, azt szerintem itt fogadja a legszínesebb és egyben legnagyobb választék. A játékok ismertetője kellemes, látszik rajtuk, hogy a blog szerzője maga is gyakorlott játékmagyarázó.

A blogon kb. hetente-kéthetente jelennek meg társasjátékokkal kapcsolatos cikkek.


Társasozni jó blog
http://tarsasoznijo.blog.hu/

A Társasozni jó a Húzópaklihoz hasonlóan egy sokat megélt blog, mely 2009-ben élte fénykorát, és egy szerzőpáros (jancsoo és csokkerka) ír cikkeket rá. Főképp a könnyedebb játékok után érdeklődőknek érdemes körülnéznie rajta. A blog repertoárjában szerepel többek közt a Kac-kac kukac, a Bang!, a Cartagena és a Galaxis roncsderbi is.

A blog 2010-ben már jóformán vegetált. Ennek oka – meggyőződésem szerint – abban keresendő, hogy viszonylag kevesen szóltak hozzá a blogon megjelent cikkekhez, és ennek következtében elfogyott az írók lelkesedése. Pedig a visszajelzés fontos!
A blog szerzői legutóbb 2010 novemberében adtak magukról életjelet. Ekkor minden idők legviccesebb, és legötletesebb magyar nyelvű társasjáték ismertetőjét töltötték fel a blogra. A videó a Nincs kegyelem! című játékot mutatja be.

(szerk.: Időközben 2011. február 8-án újabb cikk jelent meg a blogon.)


LFG.HU / Társasjáték rovat
http://lfg.hu/

Bár nem tipikus blogról van szó, hanem egy hírportálról, az LFG Zónának is van külön társasjáték rovata, melyben különféle játékismertetők, és Antiserver társasjáték videói helyet kapnak.
Antiserver videói jellemzően hosszabbak, és az érdeklődők döntését segítik azzal, hogy töviről hegyire megismertetik a nézővel a játék komponenseit és szabályát.
A videók az LFG.HU ismertetői között jelennek meg, kb. havi rendszerességgel, és jellemzően fantasy témájú játékokat mutatnak be.


Tarsasjatekos.hu (MaTE)
http://tarsasjatekos.hu

Ha a magyar nyelvű társasjátékos blogokról beszélek, meg kell említsem saját blogunkat is,  melyen mintha újra teret nyert volna az élet. Kezdtük a karácsonyi társasjáték vásárlási tanácsokkal, folytattuk a 2010 kedvencei sorozat ajánlóival, hogy csak a legpopulárisabbakat említsem. Ezen kívül számos kidolgozásra váró ötletünk van a tarsolyban, ami ha nem is örökre, de egy időre biztosíthatja, hogy legyen miért érdemes a MATE blogjára ellátogatni.


És végül…

Végül vannak azok a blogok, amelyek kimaradtak ismertetőmből. Róluk vagy azért nem szóltam, mert nem mutattak az utóbbi időben aktivitást, vagy mert alapvetően kluboldalként működnek és csak ritkán szerepel rajtuk játékismertető.
Bár kimaradtak, nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes felkeresni őket. A Játszótérnek például biztos örömmel lennék ismét olvasója, mert számos minőségi, társasjátékokkal foglalkozó leírás található rajta. Ugyanígy megemlítem Compaya blogját, amelyen szintén rengeteg cikk található. Játékismertetőkre bukkanhatnak az érdeklődők a jelenleg is aktív Társasjátékos klub, a Játssz Egyesület és a Kecskeméti Társasjátékos Klub honlapján is. És olykor olyan népszerű főzőblogon, mint a Lilla főz blog is helyet kapnak társasjátékokkal foglalkozó cikkek. :-)

Amennyiben ezen blogok teljes listájára vagy kíváncsi, látogasd meg az egyesület linktárát, vagy klubokkal foglalkozó odalát. 

Ezt már olvastad? : Rheinländer társasjáték
(2011.11.21.)

6 hozzászólás “Blogszemle” bejegyzésre

 • Lacxox szerint:

  Köszönöm, a hozzám való eljutásban azért így sokat segítettél! Konkrétan a társasos bejegyzések a http://www.sarok.org/users/lacxox/tags/társas címen találhatók, a többi ide offtopic :)

 • Plenni szerint:

  A blogolásban a legnagyobb problémának a hűséget érzem. Hűségesen, hétről-hétre írni, kemény feladat. Eleinte az ember kétnaponta írna, de pár hónap után elfogy az energia, feltöltődik a jó értelemben vett közléskényszer. Pedig az olvasó megköveteli a rendszerességet…
  Sajnos magam is így vagyok ezzel. Jól esik írni, beszámolni, elemezni, megosztani néhány hónapig, de utána szünet kell. Ezért látom – kalapemelés Lacxoxnak, a kivételnek – a jövőt kizárólag a többek által szerkesztett blogban. Míg az egyik “válságát/világtól való elhúzódását” éli meg a másik vagy a többiek vidáman posztolnak. Szerencsés esetben persze a szerzők közt ez szép ciklikussággal váltakozik:)

 • Lacxox szerint:

  Nem vagyok én kivétel, vannak hosszabb időszakok (különösképp ősszel, amikor a munka felhalmozódik), hogy nem jut idő-energia az írásra. Az meg, hogy grafomán vagyok, hát egy másik dolog, nem kalapemelés illet, hanem orvosi segítség.
  A többek által szerkesztett blog – mint a tiétek – azért is jó egyébként, mert több nézőpontból több is látható…

 • csokkerka szerint:

  Köszönjük szépen a biztatást és az őszinte reklámot!
  Lelkesedésünk csak azért hagyott alább, mert sajnos véget értek a laza egyetemista évek… De mindenképpen agyalunk azon, hogy hogyan kedveskedjünk az olvasóknak!

 • raud szerint:

  Szerintem is jó, ha egy blog írásában többen működnek közre. A több nézőpontból írást azonban nem érzem az ilyen blogok erősségének, szerintem ritka (és egyben luxus), hogy két szerző ugyanarról a játékról (vagy neves eseményről) írjon. Az erősséget inkább a személyes kölcsönhatásban látom, szerintem, ha a szerzők időnként konzultálnak egymással és megbeszélik a terveiket, az kedvezően hat a blog moráljára. A lelkesedés ragadós, az ötlet pedig ötletet szül.

  csokkerka: hajrá :)

 • Lacxox szerint:

  Nem is úgy értettem a több szempontot, hogy ugyanarról többen is írnak; csupán többen többféleképpen, színesebben, többfélét írnak, esetleg több játékot próbálnak stb.

Itt lehet hozzászólni !