2010 legjobb családi játékai

Társasjáték ajánló2010. kedvenc társasjátékai sorozat – Különkiadás, 2/1. rész
Írta: Farkas Gábor, Bálint Gábor, Lacxox

* * *

Miután az elmúlt hetekben, hónapokban olvashattatok azokról a játékokról, amelyekkel MATE-tagok tavaly ismerkedtek meg és rögtön kedvencükké vált, most jöjjön egy összeállítás arról, hogy melyek a 2010-es kiadású játékok közül a kedvenceink!

A válogatás nem könnyű, mert bár jó játékok bőven akadtak idén, az eredetiség, újszerűség, különlegesség kissé háttérbe szorult az összetettség és minőségi kidolgozottság mögött. Nem csoda, hogy a nyáron meghirdetett Spiel des Jahres-díj jelöltjei is kellőképpen meglepték a sokat társasozókat, és ha a nyár óta bemutatott játékokat elnézzük, idén a jelölések kihirdetésekor lehet, hogy ismét számíthatunk egy-két újabb meglepetésre.

Igazán könnyed, kezdő társasozókat vonzó és mégis különleges játékok nem is igen tolongnak a kínálatban. Ezért az első játék, amit bemutatunk, egy kicsit csalás, de ha már a Spiel des Jahres kapcsán méltatlanul elhasalt, mi csak azért is bevesszük ide: bár 2009-es bemutató, itthon 2010 őszén jelent meg a Tobago (a szintén kiváló Fincával egyetemben). Lássuk Farkas Gábor (HAlga) beszámolóját róla:

Tobago
Tobago társasjáték

Tobago társasjáték

Tízéves lehettem, mikor meggyőződésem volt, hogy a könyvekből ismert fantasztikus őslény- és elveszett kincsleletek meglelése csak akarat, folytonos figyelem és keresés kérdése. Egy földből kikandikáló deszkasarok vagy fehér sziklacsücsök azonnal felébresztette bennem a régészt vagy a kincskeresőt. Éveken keresztül a régész volt az egyértelmű válasz a „mi leszel…?” kérdésre.

Tobago - a szobrok szigete

Évtizedek múlva ugyanezt a tüzet láttam égni a fiamban, amikor utánanéztem, hova vonul el az elkért ásóval. Eltelt egy-két év, és már nem túrja fel a kertet, amikor a kutya által elásott marhacsont vége kibukkan a talajból.

Viszont mindketten ugyanazzal a lelkesedéssel keressük Tobago elrejtett kincseit, próbáljuk a megszerzett információk alapján behatárolni a lelőhelyet, s terepjáróinkkal mihamarabb odajutni, hogy minél nagyobb részesedésünk legyen osztozkodáskor. Ez a játék felébresztette kettőnkben a kincskeresőt. Annak meg még jobban örülhetek, hogy a család csaj-tagjai – különösebb „földtúró” múlt nélkül is – hasonlómód lelkesednek érte. (FG)

* * *

2010 őszének egyértelmű sikere (éppen most nyerte meg a francia Év játéka-díjat) a kezdőknek elsőre talán bonyolultnak tűnő, de hamar elsajátítható, ötletes 7 Wonders.

7 Wonders
7 Wonders társasjáték

7 Wonders társasjáték

Ritkán, de előfordul, hogy egy már előzetes híresztelésekkel is nagyon erősen beharangozott új játék beváltja a hozzá fűzött reményeket, de a 7 Wonders éppen ilyen. Elég volt egyetlenegy játék vele, hogy tudjam: a 7 Wonders sikerre termett (jelenleg a minden idők legnépszerűbb játékait rangsoroló listában a 15. helyen áll).

Hogy mi a titka? Nem tudom. Talán az az arányérzék, amely az egészet jellemzi: nemcsak hogy arányos, még túl is teljesít a játék – ennyi tartalom, taktika és stratégia, ötletes móka, egyensúly a saját céljaim kialakítása és a többiek céljainak való keresztbe tevés között ritkán jelenik meg egy félórás játékban.

Sok kártya egy asztalon

Sok kártya egy asztalon

És persze téma is. bár a címmel ellentétben igazából nem a hét csoda megépítéséről szól a játék – az csak egyetlen, a cél érdekében nem is feltétlenül mindig bevetendő útja a pontszerzésnek. Jó civilizációs játéknak megfelelően kialakítunk nyersanyaglelőhelyeket és terméket előállító helyszíneket, épületeket húzunk fel – gyakran egymásra –, kereskedünk, fejlesztünk, céhekhez csatlakozunk, sőt hadsereget toborzunk a szomszédaink hadainak legyőzésére. Tesszük mindezt mindössze 18-18 darab kártya szimultán kijátszásával, a maradék lapjainkat továbbadva szomszédainknak; a többiekre várakozás ideje tehát nulla!

Hogy erős benne a szerencse szerepe? Nem állítom ellenkezőjét, bár ez is inkább csak nagyjából egyenrangú ellenfelek között érezhető. De a félórás játékidő mellett ez senkit nem zavar, sőt – ha legyőztetek, arról csak a szerencse tehetett, jöjjön is azonnal a visszavágó!

* * *

Aki csodákat nem szeretne építeni, inkább csak szállodát üzemeltetne, azokat a Hotel Samoa várja.

Hotel Samoa
Hotel Samoa társasjáték

Hotel Samoa társasjáték

A Hotel Samoa a 2010-es év egyik könnyed, licitálós családi társasjátéka, amelyet bátran kipróbálhatnak a kevésbé gyakorlott játékosok is!
A játékban mindenki egy-egy samoai hotel tulajdonosát alakítja. A cél az, hogy hotelunk szobáit vendégekkel töltsük fel, és olyan szolgáltatásokat kínáljunk a hozzánk érkező turistáknak, amelyek versenyképesek. A játékot az nyeri, aki a végére a legtöbb pénzt gyűjti össze.
A turisták turnusokban érkeznek, és elsősorban azokhoz a játékosokhoz szerződnek el, akik olcsó szállást kínálnak nekik. Minden turista beköltözéskor fizet, ezért a játékosok erősen motiváltak arra, hogy a beköltözést követően mihamarabb kiadják a vendégeik útját.

Szállodák és az érkező vendégek sora

Szállodák és az érkező vendégek sora

A turistáknak több fajtája van: vannak hétköznapi turisták, akik egyesével érkeznek és szabad szobákba tehetők, de érdekesebbek a többiek. A szerelmesek közül kettő is betehető egyazon szobába, a gazdag turisták hajlandóak egy szobáért kétszer annyi pénzt fizetni, míg a medencére vágyó turisták szállodánk medencéi után fizetnek külön pénzt. Végül érkezhetnek még a hotelunkba celebek is, akik az övékével szomszédos szobáink árát tornásszák fel.
A játék során lehetőségünk van szolgáltatásaink palettáját új elemmel bővíteni, így medencét, vagy superior szobát vásárolva épületünk kiegészítésére. (BG)

* * *

Ami a viszonylag kezdőbarát társasokat illeti, Wolfgang Kramer és Michael Kiesling sokszoros díjazott párosa visszatért idén két minőségi nagydobozos játékkal. Bár a kincsgyűjtögetős Tikal II. sem rossz, főleg ha a klasszikus eredetitől független játékként gondolunk rá, most részletesebben az Asarával foglalkozunk.

Asara
Asara társasjáték

Asara társasjáték

Építsünk tornyokat! Miből is áll egy torony? Kell, hogy legyen alapja, szép, díszes bejárattal, meg persze teteje, lehetőleg jó hegyes. És persze legyen közepe is, minél hosszabb, annál jobb, hiszen egy torony akkor jó, ha toronymagas; és akkor még rakhatunk rá erkélyeket, aranydíszítéseket, sőt akár világítóablakokat is. Az Asara nyertese az lesz, aki a legtöbb, legmagasabb, legdíszesebb, legértékesebb tornyot építi meg a játék végéig.

Nem állítanám, hogy ez a legeredetibb téma, amivel az utóbbi években találkoztam, ám működése végre egy tényleg ötletes variáció a mostanában agyonhasznált munkáslerakósdira: munkásaink, akiket a tábla különböző részeire lerakhatunk, ezúttal kártyák ötféle színben, és egy-egy helyszínre csak ugyanolyan színű lap lerakható – vagy a szokásos egy helyett két kártyát kell beáldoznunk, ezzel csökkentve a rendelkezésünkre álló akciók számát.

Szokatlan táblaforma

Szokatlan táblaforma

Az Asarát ez az apró ötlet emeli ki a tömegből: a kártyajátékos és munkáslehelyezős működésmódoknak olyan izgalmas kevercse ez, amely valamelyest az eddig megszokottól eltérő gondolkodást igényel.

A Ravensburger szokásosan igényes kiadásában megjelent játék külön szabályt tartalmaz kezdők számára, amivel minden család könnyen megbirkózik majd, de a profi szabály több izgalmat visz a játékba (és csak reménykedni tudunk, hogy az eredetileg tervezett kiegészítő is napvilágot láthat).

* * *
Fresco társasjáték

Átvezetést jelent a gyakorlottabb társasozóknak szóló játékok világába az eredeti mechanizmus helyett inkább eredeti témával (templomi freskófestés vidám színkevergetéssel) hódító Fresco/Fresko is, amely szintén kínál egyszerűbb szabályokat és a gyakorlott játékosoknak szóló fejlettebb verziókat, úgymond „kiegészítőket” is. A játékról bővebben Bársony Balázs írt ugyanitt nem sokkal ezelőtt.

Végül röviden említsünk még meg pár jó szívvel ajánlható családi játékot a tavalyi megjelenések közül:

Jäger und Sammler társasjáték

Jäger und Sammler: Ebben a nagydobozos, gyönyörű grafikájú, lapkafelvevős játékban a címnek (Vadászok és gyűjtögetők) megfelelően ősemberként mamutokra vadászunk és bogyókat, tárgyakat gyűjtögetünk a Halfogócskára emlékeztető lépkedéssel, annál mégis izgalmasabban és talán szórakoztatóbb módon.

Keltis - Das Orakel

Keltis – Das Orakel: A 2008-as Év játéka-díj jogosságát a tapasztalt játékosok egy része (jelen sorok szerzőjével ellentétben) vitatja, ám míg a Keltisen alapuló új nagydobozos játék továbbra is családbarát marad, relatív összetettségével, megnövekedett stratégiai lehetőségeivel talán a sorozatban ez az a kiadás, amelyik mellé a sokat játszók is a legszívesebben leülhetnek.

Seeland

Seeland: Wolfgang Kramer harmadszor, ismét egy olyan játékkal, amely kínál szabályokat kezdőknek és haladóknak egyaránt. Hollandiában járunk, ahol a tengertől elhódított területekre szélmalmokat telepítünk és színpompás virágokat ültetünk. Szemnek kellemes játéktábla, kreatív megoldások: bár négyszemélyesen talán a szerencse szerepe túl nagy, kevesebben remek taktikai játékról van szó.

Titania

Titania: A címben említett mesebeli táj társasjátéktól szokatlanul szürke tábláját mi tesszük színesebbé hajóinkkal, amelyekkel a környéket feltérképezve kagylókat gyűjtünk, tornyokat építünk újjá, majd tengeri csillagokkal díszítjük őket. Családi játékhoz méltó mennyiségű szerencsére szükségünk lesz, de azért a taktikai, stratégiai érzékünk itt is sokat segíthet.

Kétrészes összeállításunk második felében a kezdőknek nem, gyakorlottabb játékosoknak annál inkább ajánlható, összetettebb játékokkal foglalkozunk majd.

Kapcsolódó anyagok:

Ezt már olvastad? : Őszi társasjáték csere-bere börze IV.
(2017.10.08.)

Itt lehet hozzászólni !