Klubajánló – Kecskeméti Társasjáték Klub

Klubajánló sorozat – 2. rész
Bemutatott klub: Kecskeméti Társasjáték Klub

* * *

1. Mit kell tudnia a tarsasjatekos.hu olvasóinak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?
Életkép a Kecskeméti Társasjáték Klub rendezvényről

Klubélet

A Kecskeméti Társasjáték Klub csírái már 7 éve megjelentek, amikor egy maroknyi csapat elkezdett az Eleven Ifjúsági Közösségi Tér házában játszani és játszatni. E két tevékenység egyébként már a kezdetektől is igen jellemző volt; szinte nem volt még olyan játéktalálkozó, ahol ne tanítottunk volna társasjátékokat olyanoknak, akik előtte talán még az Activityt sem ismerték. A két törzsgárdatag (Artax és Gyime) azóta is aktív résztvevője és szervezője a klubnak. Állandó helyszínné végül a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely vált, amikor Gyime – mint a Magyar Társasjátékos Egyesület egyik alapító tagja, s közülük az egyetlen kecskeméti – 2006 tavaszán besétált hozzájuk, s a játékelméletben is ismert „nyer-nyer” szituációnak megfelelően a helyszínhasználatért cserében felajánlotta, hogy ők mindig biztosítanak társasjátékot, társasjátékost és tanítást is. A „főpróba” 2006 őszén volt, amit masszív reklámkampány kísért (rádióinterjúk, honlap, plakátok, képújság, ismerősök). Bejött – mindkét fél legnagyobb megelégedésére. Mindeközben Artax kiépítette a kecskeméti klub honlapját, ami mára már vitathatatlanul a legnagyobb magyar játékszabály-gyűjteménnyel (több mint 800!) rendelkezik, s elévülhetetlen érdemeket szerzett a klub ismertté tételében is. Kezdetben Gyime két teletömött bőrönddel hozta a saját, illetve a MATE játékait, amelyek mindegyike ki volt rakva egy nagy asztalra. Mindegyikhez egy színes mini-bemutatót is nyomtatott, amelyek alapján az érdeklődők kiválaszthatták, melyik játékkal akarnak megismerkedni. Az első pár évben igen gyakran volt olyan alkalom, amikor egész nap „csak” társasjáték-tanítás folyt. Mostanában azonban már olyan sok játék és játékos is van, hogy többnyire mindenki maga tanulja meg az új játékokat. Szerencsére mindig tudja minden új látogató is, hogy kikhez lehet segítségért fordulni.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?
Életkép a Kecskeméti Társasjáték Klub rendezvényről

Klubélet

A klub címe: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely (www.szorakatenusz.hu), 6000 Kecskemét, Gáspár András u. 11.

Meggyőződésünk szerint mi játszhatunk az ország legszebb helyén: a „játékszentélyt” az UNESCO által a gyermekek évének minősített 1981-ben kifejezetten a gyermekek és a tágan értelmezett JÁTÉK számára építették, s – pláne a tavalyi felújítás óta – mindenben megfelel a társasjátékozni vágyóknak. Alkalmanként 20-40 fő jelenik meg, de a helyszín befogadóképessége a társasjátékozók által csak ritkábban használt szomszédos teremmel együtt akár 70-80 fő is lehet.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?
Életkép a Kecskeméti Társasjáték Klub rendezvényről

Klubélet

Minden játszani akaró ember a célközönség része… Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbben a 25-40 éves korosztályból vannak, de szerencsére kezd kialakulni egy tizenéves utánpótlás-válogatott is, akik egyre önjáróbban mozognak a társasjátékok világában. Büszkék vagyunk, hogy Budapestről, Debrecenből is járnak hozzánk, sőt visszatérő vendégeink között egy francia is van. A helyszín sokoldalúsága (játékmúzeum és műhely) miatt az eredetileg csak a múzeumot látogató külföldi turisták is megfordulnak nálunk, gyakran őket is be tudjuk vonni egy-egy partiba.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

Szerencsére mindkettő kérdésre (majdnem) kőbe vésett válasz létezik. Soha nem volt – és minden valószínűség szerint a jövőben sem lesz – belépődíj. Havonta egyszer van társasjátéknap. A hüvelykujjszabály szerint minden hónap utolsó szombatján játszunk 10-től 16.30-ig, kivéve decemberben, amikor naptól függetlenül december 30-án találkozunk. Az előzőek alól kivétel akkor szokott lenni, ha vagy munkanap-áthelyezés vagy a Szórakaténusz egyéb programja miatt a „szabály szerinti” napot 1 héttel el kell csúsztatnunk. Erről a honlapunkon Artax mindig idejében szól.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

Az elmúlt évek során szerencsére eljutottunk oda, hogy igen széles választék áll rendelkezésünkre: csak a helyszínen 60 társasjáték (a lista a honlapon megtalálható) állandóan jelen van, de sokunk hoz újabb gyöngyszemeket. A lista folyamatosan bővül, hiszen a Szórakaténusz is több alkalommal vásárolt pályázati pénzből társasjátékot, illetve a klubnak is egyre nő a készlete.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

A klub honlapjának címe: www.ketaklub.hu

Közvetlen kapcsolat:
Gyimesi András (Gyime) – gyime74@gmail.com
Csikós Krisztina (Xta) – x-ta.tarsas@freemail.hu
Iványosi-Szabó Gábor (Artax) – tarsasjatekok@gmail.com

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

A Kecskeméti Társasjáték Klub forgalmának utóbbi időkben tapasztalt újabb növekedése – s valószínűleg részben hozadéka is – azon ténynek is köszönhető, hogy pár éve Kecskeméten is megnyílt egy minden társasjátékos igényt kielégítő szakbolt.
Sok sikert kívánunk a többi klubnak is – egyúttal szeretettel várunk minden társasjátékost!

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Őszi társasjáték csere-bere börze IV.
(2017.10.08.)

Itt lehet hozzászólni !