Klubajánló – Társasjátékos klub (USZIK)

Klubajánló sorozat – 5. rész
Bemutatott klub: Társasjátékos klub (USZIK)

Ebben a sorozatban az országban fellelhető társasjáték klubokat mutatjuk be azon rejtett oldalaikról, amelyekről a játéknaptárt böngészve olvasóinknak talán még nincs tudomása. A sorozatban minden klubnak önálló részt szentelünk, és egymás után mutatjuk be őket. Kérdéseinkre a klubok vezetői válaszoltak.

* * *

Figyelem!
Az interjúban közölt adatok a klub címével együtt 2011. szeptember hónapban megváltoztak. Részletek a Klubok oldalon.

1. Mit kell tudnia a tarsasjatekos.hu olvasóinak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?
Klubélet

Klubélet

A Társasjátékos Klub 2010.02.21-én indult egy blog oldallal, majd mikor helyet találtunk, a játék is megkezdődött. Korábban egy másik helyre jártunk játszani, de ritkán kaptunk segítséget a játékszabályok értelmezésében. Ezért jött az ötlet, hogy csináljunk egy Klubot ahol mindig lesz időnk a játékosokra, elmagyarázzuk nekik a játékszabályokat és egyre nagyobb tömegekkel szerettetjük meg a játékokat, a játszást.
A 2010-es évet azzal kezdtük, hogy megfelelő helyszínt találjunk a klubnak. Az USZIK (Újpalotai Szabadidő Központ) biztosít nekünk helyet az óta is. Nem voltak felkészülve az érkezésünkre, lekötött programjaik voltak, nem voltak játékaink (10-20 db és főleg régiek), ja és nem voltak tagok. Egy gyerekeknek tartott rendezvénnyel párhuzamosan kaptunk először lehetőséget a bemutatkozásra. Még azon a nyáron részt vehettünk egy kerületi szabadtéri rendezvényen is. Ehhez újabb, szabadban játszható, sok embert lekötő játékokra volt szükségünk. Újabb vásárlásba kezdtünk. Szerencsére a közösségi ház is hozzá tudott járulni néhány játékkal ehhez a rendezvényhez, és nem utolsó sorban találtunk egy támogatót, aki promóciós játékokat ajánlott fel nekünk. Vártuk a szeptembert, hogy az iskolaidőszak megkezdődésével ismét indulhassanak a klubnapok. Szerencsére nem volt hiábavaló a nyári megmozdulásunk. Eleinte kevesebben, majd egyre többen látogattak el hozzánk. Időközben egy iskolai programsorozat részesei is lehettünk. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a tehetségpont programon belül társasjátékos foglalkozásokat tartsunk bizonyos kritériumok alapján kiválasztott tehetséges gyerekeknek. Ez ám a nagy megtiszteltetés a számunkra! Nagyon örültünk, hogy máshol is megjelenhetünk és népszerűsíthetjük a játékokat.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?
Klubélet

Klubélet

A klubunk az Újpalotai Szabadidő Központban (USZIK) található.
Cím: 1157 Budapest, XV. kerület, Zsókavár u. 15.
A befogadóképesség 10 nagy asztal és 5-8 kisebb. 2 teremben lehetünk egyszerre, így akár 80 fő is elfér.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

Mindenkit 4-104 éves korig.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?
Klubélet

Klubélet

Igen, az USZIK saját felhasználására szed belépőt. A belépés 6 éves kor alatt ingyenes, 6-18 éves korig 100 Ft, 18 éves kortól 200 Ft, családi jegy 400 Ft.
Minden hó első szombatján az USZIK-ban gyűlünk össze, minden 2. szombaton Hubay Tehetségpontban.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

Kb. 230 játékunk van. Általában olyan játékokkal játszunk, amiket minél többen lehet játszani. Szeretjük az év játéka díjas játékokat.
Kedvenc játékunk a Peregrinus, a Bang!, a Carcassonne, és a Dixit, de sokat játszunk a következő játékokkal is: Senarium, Trans Europa, Ticket to Ride, Langfinger, Finca, Bang, Varázshegy.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

E-mail cím: tarsasjatekosklub@gmail.com
Honlap: www.tarsasjatekos.freeblog.hu

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

Az a célunk, hogy minél nagyobb publicitást kapjon a tevékenységünk. Mivel játszani minden gyerek törvényes joga, és a játék nevelő, szocializáló és építő hatású, ezért mindenképpen szeretnénk eljutni óvodákba, iskolákba, ahol akár heti rendszerességgel foglalkozásokat tarthatnánk. Játszva tanulni a legkönnyebb. Kapcsolatteremtésre, türelemre, figyelemre, kooperációra, fegyelemre tanít a társas játék, hogy csak néhányat említsek a számos kedvező hatásáról. Terveink között szerepel családok táboroztatása, amivel az idén próbálkozunk meg először.

A játékokat, amikkel játszunk, saját keresetünkből finanszírozzuk. A játék nagykereskedők nem ismerik fel az abban rejlő lehetőséget, hogy ha ők támogatnak minket játékokkal, amiket mi bemutatunk a nagyközönségnek, akkor ők már nem „zsákba macskát” árulnak. Ez nekik plusz bevételt és ismertséget hozhat, a Klubnak pedig megtakarítást jelenthet, ezáltal fejlődőképesebbé válik. Továbbá célunk a magyar játékfejlesztők felkutatása és egy közös erővel létrehozott kiadó üzemeltetése. Erre azért van nagy szükség, mert ma hazánkban nem ismerik el a tervezőket és az íróasztalok fiókjaiban porosodnak a jobbnál jobb játék ötletek. Az idén nyárra egy társasjátékos tábort szervezünk ahová várjuk az érdeklődőket.

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Juego Társasjáték Klub – klubajánló...
(2014.03.20.)

Itt lehet hozzászólni !