Klubajánló – Tatabányai klub

Klubajánló sorozat – 6. rész
Bemutatott klub: Tatabányai klub

Ebben a sorozatban az országban fellelhető társasjáték klubokat mutatjuk be azon rejtett oldalaikról, amelyekről a játéknaptárt böngészve olvasóinknak talán még nincs tudomása. A sorozatban minden klubnak önálló részt szentelünk, és egymás után mutatjuk be őket. Kérdéseinkre a klubok vezetői válaszoltak.

* * *

1. Mit kell tudnia a tarsasjatekos.hu olvasóinak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?
Klubélet

Klubélet

A tatabányai klub körülbelül 5-6 éve alakult. Kezdetben egy a város központjában lévő közösségi házban kaptunk helyet. A helyszín ideális volt, azonban kezdetektől fogva létszámproblémával küszködtünk. Jobb esetben 2-3 asztalnyi játékos gyűlt össze, de számos alkalommal üldögéltünk ketten-hárman az ürességtől kongó teremben. A nehézségeket fokozta, hogy talán egy évnyi működést követően új helyszínt kellett keresnünk. Ekkor egy-két olyan addig rendszeres tagunk is elbúcsúzott tőlünk, akinek az új helyszín kevésbé felelt meg. Ezt követően még próbálkoztunk néhány hónapig, majd a rendszeres érdektelenség miatt bezártunk. Egy-két évnyi klubmentes időszakot követően lelkes érdeklődők kerestek meg, nem volna-e lehetőség ismét elindítani a klubot. Rövid hezitálást követően igent mondtam, ismét helyszínt kerestem / a jelenlegit/ majd felújítottuk működésünket, amit nem is bántam meg hisz már kezdetben csatlakozott hozzánk néhányan eddig ismeretlen játékos, akikkel együtt már volt értelme működtetni a klubot. Persze így sem kellett attól tartania senkinek, hogy asztal nélkül marad, azonban három-négy asztalnyian rendszeresen összegyűltünk. Jelenleg ismét létszám problémával küzdünk, melynek megoldására most indítottunk a szimpatizánsok segítségével egy kampányt.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?
Rendkívüli hírek

Rendkívüli hírek

A klub jelenleg Tatabánya régi falusias városrészében Alsógallán található. A körülmények jók, egy kb. 40 főt befogadó teremben kaptunk helyet, az önkormányzat kezelésében lévő József Attila Művelődési házban. Tőlünk két ajtónyira büfé. Létszámunk változó a csúcson is húsz alatt voltunk, azonban jelenleg inkább az egy-két asztalnyi játékos megjelenése jellemző.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?
A klub helyszíne

A klub helyszíne

Célközönségünknek a 14 évnél idősebb korosztályokat tekintjük. Bár meglehet, a létszámgondunk e „szabály” feladásával könnyebben megoldódna, azonban fontosnak tartom, hogy nyugodt körülmények között legyen lehetőségük az érdeklődőknek a sok esetben komoly szellemi tevékenységet is igénylő játékokat végigjátszani.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

Klubkeretek között havonta egy alkalommal ülünk le játszani, minden hónap második szombatján, 15.00-tól általában a ház zárásáig 21.00-ig. Belépődíj nincs.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

Általában a fajsúlyosabb játékokkal játszunk, persze a szokásos metódus szerint egy viszonylag rövidebb és egyszerűbb bevezető játék, és ha van idő hasonlóan könnyedebb levezető játék. A játékválaszték egy részét a MATE által rendelkezésünkre bocsátott játékok alkotják, míg e készletet igyekszünk kiegészíteni a saját tulajdonunkban lévő játékokkal.
Általában új, pontosabban eddig még nem játszott játékok szoktak előkerülni, bár vannak mindig aktuális kedvencek, melyekkel a szokásos egy-két alkalomnál többet játszunk. Ilyen volt a közelmúltig az Agricola /mostanság kissé megunta a közönség egy része/, elég gyakori „vendég” a Puerto Rico /pláne az Agricola háttérbe szorulása óta, illetve megjelenése előtt/, a kezdeti időkben nagy kedvenc volt a Caylus, szeretjük a Föld pillléreit, remek levezető játék a Dominion /mostanság ezt is félre raktuk már/, Le Havre, Goa, mint a felsorolásból kikövetkeztethető inkább a közvetlen konfliktust kerülő játékok vannak túlsúlyban a slágerlistán /őszinte bánatomra/.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

Az érdeklődők a MATE honlapján értesülhetnek a klubeseményekről, illetve a levelezőlistán értesítünk mindenkit a szokásos klubnapokról.

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Tizenegy játéktervező, akit ismerned kellene ...
(2013.04.17.)

Egy hozzászólás “Klubajánló – Tatabányai klub” bejegyzésre

 • Kulcsár Árpádné szerint:

  Tisztelt Játékosok!
  Szeretnék érdeklődni, hogy mikor lesz a legközelebbi klubnap, mert nagyon szeretek társasozni és érdekelne ez a klubélet.

  Köszönöm

  Üdvözlettel
  Kulcsárné Ilona

Itt lehet hozzászólni !