Klubajánló – BÉTA klub

Klubajánló sorozat – 7. rész
Bemutatott klub: BÉTA klub (Békéscsaba)

Ebben a sorozatban az országban fellelhető társasjáték klubokat mutatjuk be azon rejtett oldalaikról, amelyekről a játéknaptárt böngészve olvasóinknak talán még nincs tudomása. A sorozatban minden klubnak önálló részt szentelünk, és egymás után mutatjuk be őket. Kérdéseinkre a klubok vezetői válaszoltak.

* * *

1. Mit kell tudnia a tarsasjatekos.hu olvasóinak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?
Klubélet

Klubélet

2010. júniusában alapítottam a klubot; bár korábban is terveztem, a szegedi klubnál tett látogatásom adta meg hozzá a végső lökést.
Az első találkozón mindössze 5-en voltunk, de szerencsére lelkes csapat gyűlt össze, és életképesnek bizonyult az ötlet: azóta szinte minden héten volt klub, és a tagok száma is jelentősen megnőtt.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?
Klubélet

Klubélet

A Szlovák Kultúra Házában, illetve ritkábban a Meseházban találkozunk, minden pénteken 14 órától 21 óráig. Mindkét helyszínen 3-4 nagyobb asztal van, teremtől függően, és legfeljebb 20 fő befogadására alkalmasak.
Eddig összesen 29-en fordultak meg a klubban. Tavaly év végére 9 fő volt az átlaglétszám, idén már 13. Az aktuális “rekordunk” a 18 fő.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?
Klubélet

Klubélet

Igazából nincs megkötés, konkrétan annyi volt célul kitűzve, hogy az átlagéletkor ne legyen túl alacsony, de bárkit szívesen látunk, életkortól és társasjátékos tapasztalattól függetlenül.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

Nem szedünk belépőt, és amíg lesz olyan közösségi hely, ahol ingyen játszhatunk, ez egész biztosan így is marad. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Szlovák Kultúra Háza, a Meseház és az Ifjúsági Ház támogatásáért.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

Eddigi tapasztalataink alapján annyiban különbözünk a többi hazai klubtól, hogy itt jelentős arányban képviseltetik magukat az elsősorban amerikai stílusú játékok kedvelői is, de lényegében mindenféle társas elő szokott kerülni.

A lejátszott partik számát tekintve értelemszerűen a rövidebb kártyajátékok vezetnek, az időtényező miatt, – pl. Bang!, Dominion, Aranyásók stb. – ezek jó felvezetésnek és levezetésnek bizonyulnak a hosszabb játékok előtt és után. Egyetlen kivétel a Battlestar Galactica, amely hossza ellenére ott van a legtöbbször játszott társasaink közt.
Az utóbbi hónapok szerzeményei közül a Thunderstone és a 7 Wonders bizonyultak a legsikeresebbnek.

Hogy hány játékunk van, arra csak becslést tudok adni, mert külön vezetjük a listáinkat: átfedések nélkül, viszont a kiegészítőket is beleszámítva kb. 300.
Egyértelműen a “többször új játékkal” elvet követjük, de ez igazából nem szándékos, egyszerűen arról van szó, hogy túl gyors ütemben gyarapodik a készletünk, és így sokszor nem tudunk úgy elmélyedni egy adott játékban, mint ahogy szeretnénk.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

A http://betaklub.blogspot.com címen érhető el a honlapunk, aminek elsődleges célja az volt, hogy egyeztessünk az épp soron következő találkozót illetően, de azóta bővült a szerepköre: megtekinthető az aktuális játékgyűjteményünk, szoktak lenni beszámolók stb.
A hozzászólások közt el lehet érni minket, de fel van tüntetve az e-mail címünk is, ha valaki inkább levelet szeretne írni.

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

Épp egy Dominion-verseny zajlik nálunk. Ha valakit érdekelnek a részletek, a honlapunkon talál róla beszámolót. Az már most látszik, hogy nagy sikere van, így további versenyeket is tervezünk, többek közt a 7 Wonders, a Thunderstone és a Dragonheart került eddig szóba.

Idén felvettük a kapcsolatot a szolnoki klubbal, meg is látogattuk őket, és terveink közt szerepelnek további közös klubnapok.
Úgy néz ki, hogy a 3. KecskemétConon is ott leszünk.

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Társasjátékozás Napja (TableTop Day) 2015.04....
(2015.04.09.)

Itt lehet hozzászólni !