Klubajánló – Rákoscsabai Társasjáték Klub

Klubajánló sorozat – 12. rész
Bemutatott klub: Rákoscsabai Társasjáték Klub
(A kérdésekre válaszol: Szunyoghy Zsolt)

Ebben a sorozatban az országban fellelhető társasjáték klubokat mutatjuk be azon rejtett oldalaikról, amelyekről a játéknaptárt böngészve olvasóinknak talán még nincs tudomása. A sorozatban minden klubnak önálló részt szentelünk, és egymás után mutatjuk be őket. Kérdéseinkre a klubok vezetői válaszoltak.

* * *

1. Mit kell tudnia a tarsasjatekos.hu olvasóinak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?

2005 nyarán kerültem bele a társasjátékos hobbiba. Amikor megnyílt előttem a társasjátékok világa, igyekeztem minél több játékot kipróbálni a klubokban. Azokat a játékokat, amelyeket érdemesnek találtam az otthoni kipróbálásra, azokat szép fokozatosan be is szereztem.

Így azonban lassan akkorára nőtt a társasjáték gyűjteményem, hogy családi/baráti körben nem tudtunk volna minddel játszani. Ekkor ötlött fel bennem, hogy a gyűjtemény darabjait egy társasjáték klubban lehetne a leginkább kihasználni.

Így 2007 nyarán felvettem a kapcsolatot a helyi művelődési házzal, és némi tárgyalás után lehetőséget kaptam arra, hogy havi egy alkalommal ingyenes klubot tarthassak a művelődési ház egyik termében.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?

Klubalkalmainkat általában a hónap harmadik szombatján 14-19 között tartjuk a rákoscsabai Csabaházban (Budapest, XVII. Péceli út 222.). A klubunknak helyet adó teremben 5-6 asztal fér el, és megfelelő mennyiségű szék áll a rendelkezésünkre. Nagy örömömre szolgál, hogy általában teltházasak vagyunk, azaz minden alkalommal van egy kb. egyórás időintervallum, amikor minden asztalon játszanak. De azért eddig még mindenkit le tudtunk ültetni: ritkán megtörtént, hogy egy hetedik asztalt is be kellett szorítanunk, hogy mindenki játszani tudjon.

Néhány alkalommal megjelentünk a XVII. kerület más művelődési házaiban is, így Rákoskeresztúron és Rákoshegyen. Ezeken a helyeken szívesen látnák a klubot gyakrabban is, de szabadidőm végessége miatt csak nagyon ritkán jutunk el ezekre a helyekre.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

Elsősorban családok járnak hozzánk tizenéves gyerekekkel. A törzsközönség 5-6 családból áll, akik rendszeresen jönnek játszani. Ők időnként elhozzák ismerőseiket.

Személy szerint örülnék annak, ha komoly játékosok is megtisztelnék a klubunkat, ezért minden alkalommal viszek magammal komolyabb játékot is. Kis idő alatt remélhetőleg a jelenlegi társaságból is ki fog nevelődni egy komolyabb játékos réteg.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

Belépődíj nincs, a klub ingyenes.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

A klubra a saját játékkészletemből szoktam játékokat válogatni, de bátorítom a klubra érkezőket, hogy ők is hozzák el kedvenc játékaikat.

Természetesen mindenki kap szabálymagyarázatot a játékhoz, és az érkezőknek kor, játékosszám és játékismeret szerint ajánlani szoktam játékot. Leginkább a könnyedebb illetve közepesen bonyolult játékok kerülnek elő. Egyik parti sem szokott 1,5 – 2 óránál tovább tartani.

A játékosok túlnyomó részben az új játékok kipróbálására szoktak koncentrálni, inkább csak a nap vége felé kerülnek elő a nagy kedvencek, vagy akkor, ha az egyik klubtag meg akarja mutatni azt egy ismerősének, akit ő invitált a klubra.

A csapat kedvencei közé tartozik többek között a Niagara, Zooloretto, Halkusz, Diamant, Halali, de előkerült már a Race for the Galaxy vagy a 7 Wonders is.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

(minimalisztikus) weblapunk: tarsasjatek.fw.hu
email címem: zsolt.szunyoghy@freemail.hu
telefonszámom: 20/824-4268

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

Négy dolog:
- A klubtagok számára illetve a klubunk honlapján meghirdettem, hogy a játékkészlet játékai kölcsönözhetők. A játék árát kell kaució gyanánt előre letenni, és 1 hétre lehet elvinni játékot. A kölcsönzés díja a játék árának 5%-a, amit visszahozatalkor kell kifizetni. Fontosnak tartom ezt a lehetőséget, mert nem mindenki szeret klubba járni, és a kölcsönzési lehetőséggel otthon barátok között is kipróbálhatók így új játékok.
- Ha a klubtagok közül valaki szeretne egy játékot kipróbálni, akkor a társasjátékos ismerettségeim segítségével megpróbálom megszervezni, hogy ez meg is valósulhasson. Ilyen célra időnként kikölcsönzök játékokat a MATE egyesületi játékkészletéből.
- Azzal is büszkélkedhetünk, hogy előfordult már, hogy a klubunkban egy-egy magyar szerzőtől származó játékot maga a szerző tudott megmutatni a klubtagoknak.
- Legújabb találmányunk a tematikus nap. Februárban például megtartjuk/-ottuk a kártyás játékok napját. Ez azt jelenti, hogy kizárólag kártyás játékokat viszek a klubra és így előkerülhet néhány méltatlanul mellőzött játék.

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Múzeumok éjszakája
(2015.06.16.)

Itt lehet hozzászólni !