Játékszabály segélyszolgálat (interjú)

Egyesületünk szolgáltatásai között fontos szerepet tölt be a Játékszabály segélyszolgálat, melynek keretein belül szakértők adnak választ a társasjáték szabályokkal kapcsolatban felmerült kérdésekre. Most e szolgáltatás vezetőjével, Szunyoghy Zsolttal készítettem interjút, és kértem meg arra, meséljen nekünk egy picit a segélyszolgálat életéről.

Annak aki nem ismeri a segélyszolgálat élettörténetét, elmesélnéd, hogy mikor és miért alakult a segélyszolgálat? Mennyire tűnt merészségnek annak idején belevágni egy ilyen dologba? Mennyire jöttek be az előzetes számítások? Hány fővel indultatok, és hányan vagytok most?

Játékszabály segélyszolgálat

A játékszabály a társasjátékok lelke. Legtöbbször a játékszabály teljes megértése elengedhetetlen a megfelelő játékélmény eléréséhez. A hibás szabályokkal játszott társasjáték nem ugyanaz a játék, mint amit a játék szerzője hosszasan tesztelt és folyamatosan finomított, hogy a legjobbat hozhassa ki a játékból. A jó minőségű játékban egyetlenegy apró szabályrészlet sem felesleges.

A magyarországi játékkiadók sajnos rossz minőségű szabályfordításokat készítenek a nemzetközi porondon már nagy sikert aratott játékokhoz. Ez ügyben egyesületi elnök koromban sokat ostromoltam a kiadókat:
megpróbáltam elérni, hogy egyesületünk lektorálhassa a szabályokat megjelenés előtt. Sajnos azonban nem jártunk sikerrel. A legnagyobb magyar társasjáték kiadó például többszöri megkeresésemre is kategorikusan elzárkózott az együttműködéstől.

Ezután merült fel bennem az ötlet, hogy ha már a nyomtatott szabályokban nem tudunk minőségi javulást elérni, legalább nyújtsunk segítséget a játékosoknak a szabályok helyes értelmezésében.

2009 őszén indult a segélyszolgálat két emberrel, amihez időközben további két ember csatlakozott. Induláskor nem tűnt merésznek, hogy fenntartsunk egy központi email-címet e célra, és a jelenlegi viszonylag alacsony forgalom miatt ez nem is változott.

Annak idején megpróbáltuk szélesebb körben is ismerté tenni a segélyszolgálatot, de sajnos az egyesület anyagi kereteinek szűkössége miatt nem volt mód szélesebb kampány elindítására. Jelenleg – tudomásom szerint – csak az egyesület honlapján van kint egy hirdetésünk.

Mik a tapasztalatok? Inkább a családi társasjátékokat kedvelők fordulnak hozzátok, vagy a gémerek? Van valamiféle tendencia a megkeresések számának alakulásában? Pl. Karácsony tájékán nő a megkereséseitek száma?

A játékszabály segélyszolgálat inkább a családi játékokat játszókat célozza meg. A nagyközönségnek próbálunk adni egy olyan elérhetőséget, ahol mindenféle apró-cseprő szabály kérdésben van kihez fordulni.
Ráadásul magyar nyelven. A gémerek legtöbbször megtalálják az utat az egyéb internetes információforrások felé, de természetesen nekik is szívesen segítünk.

A megkeresések körülbelül 2/3-a régi játékok elveszett szabályait keresi, és csak 1/3-a igazi szabálykérdés. Ennek a harmadnak is nagyjából a fele érkezik csak az eredetileg megcélzott családi játékokokat játszók kategóriájából, a másik fele pedig gémerektől érkező kérdés.

Érzésem szerint karácsony környékén valóban megszaporodnak kicsit a megkeresések, bár nem készítettem még olyan statisztikát, ami ezt alátámasztaná.

Hogy látjátok: a problémák többsége a szabályok pongyolaságából adódik vagy a nem megfelelő magyar fordításból? Mennyire tartjátok jóknak a kiadók fordításait, és mennyire vagytok elégedettek az önkéntes fordítók munkájával?

Az önkéntes fordítók kitűnő munkát végeznek, de mint ahogy korábban is említettem a hivatalos fordítások hagynak kívánnivalót maguk után. Ezúton ajánlanám mindenkinek azokat az internetes szabály fordítás gyűjteményeket, amelyeknek listája megtalálható az egyesület honlapján.

Általában hasonló kérdéseket teszik fel nektek az érdeklődök, vagy mindig valami újat? Melyik az a három játék, amellyel kapcsolatban sok kérdést kaptok? Az utóbbi a játékok hibája, vagy a népszerűségük velejárója?

A valódi szabálykérdések eleddig mindig különböző játékokhoz érkeztek. Ha jól emlékszem, még egyszer sem kérdeztek kétszer ugyanarról a játékról.

A játékszabály segélyszolgálat szlogenjében benne van, hogy szükség esetén a társasjátékok szerzőivel is felveszitek a kapcsolatot. Kellett már ezt a megoldást használni? Melyik játékkal kapcsolatban érkezett az a kérdés, ami a számotokra leginkább érdekesnek bizonyult, és mi volt az?

Nem, eddig nem kellett szerzővel felvennünk a kapcsolatot. A valódi szabálykérdéseket legtöbbször meg tudtuk válaszolni.

Volt sok érdekes kérdés, de inkább talán a legemlékezetesebbet esetet mesélném el. Valaki egy olyan játéknak a magyar szabályát kereste, amit még senki sem fordított le, és nem is volt a szabályfordítók érdeklődési körébe vágó játék. Még a szolgálat elején voltunk, és felajánlottam a kérdezőnek, hogy lefordítom a szabályt én magam. A szabály fordítás elkészültekor olyan finom csokoládékülönlegességgel lepett meg a játéktulajdonos (ellenszolgáltatást természetesen nem vártam el), hogy a családtagjaim azóta is ezt a csokit kutatják a bevásárlóközpontok polcain. Így nekünk a kérdező hölgy mindenképpen emlékezetes maradt a finom csoki miatt.

Kapcsolódó oldalak és szolgáltatások:

Társasjáték játékszabály segélyszolgálat
itt teheted fel a kérdéseidet a segélyszolgálat üzemeltetőinek

Oldaltérkép (játékleírások, klubajánlók, és egyéb cikkek hivatkozásai)
Társasjáték linktár (szabálygyűjtemények, szakboltok címei, valamint blogok és egyéb hasznos társasjátékokkal foglalkozó oldalak hivatkozásai)

Ezt már olvastad? : Milyen a magyar társasjátékos 2013 (teszt ere...
(2013.03.26.)

Egy hozzászólás “Játékszabály segélyszolgálat (interjú)” bejegyzésre

 • Bálint Erika szerint:

  Tisztelt M. T. E.!

  Szeretném megkérdezni ,hogy kaptam ajándékban egy Legyen Ön is Milliomos társasjátékot (rtl klub)- az adatait el tudom küldeni, mikor volt kiadva stb, de most sajnos nem tudom megnézni, mert nem otthonról írok.
  Szóval, a kártyán szereplő kérdésekre a válasz több kártyán hibás! Nagyon kellemetlen, nem néztem át az egészet de egyértelműen nem tudom így játszani a családdal, mivel utána kéne nézni jó-e a megadott válasz. Tudok konkrét példákat is küldeni, csak nagyon felháborító. ( Pl. ahol a king kong majom lenne a válasz ott a hongong a megoldás) Nem tudom, hogy ez a társasjáték így lett hibásan kiadva ( 5 körből 4 kártya hibás megoldást tartalmazott!!), vagy ez ami van nekem széria hibás. Mit tudnak javasolni, hol tudnék fénymásolni a jó kártyákból – át se nézném, hisz akkor nekem se lenne kihívás a játék.

  Köszönöm válaszukat, nagyon fontos lenne!
  Tisztelettel: egy társasjáték rajongó

  Bálint Erika
  0630/4617304
  balintera@citromail.hu

Itt lehet hozzászólni !