Klubajánló – Gémklub

Klubajánló sorozat – 15. rész
Bemutatott klub: Gémklub

Ebben a sorozatban az országban fellelhető társasjáték klubokat mutatjuk be azon oldalaikról, amelyekről a játéknaptárt böngészve olvasóinknak talán még nincs tudomása. A sorozatban minden klubnak önálló részt szentelünk, és egymás után mutatjuk be őket. Kérdéseinkre a klubok vezetői válaszoltak.

* * *

1. Mit kell tudnia a tarsasjatekos.hu olvasóinak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?
Klubélet

Klubélet

A Gémklub Dunaújvárosban született 1987-ben, mint társasjáték klub. Az induló lökést az első Év játéka, a Hase und Igel volt, amit egy KOSZ (Középoskolások Szövetsége) névre hallgató társasággal rendszeresen hajnalig játszottunk. A csapat ráharapott a társasozás izére, és elkezdte keresni a külföldi társasjátékokat.
Amíg az akkoriban feloszló KOSZ minden kulturális határterületre nyitott volt, és a hangsúlyt főként az amatőr színjátszásra helyezte, addig a Gémklub kifejezetten társasjátékokban utazott. Az első összejövetelek még magánlakásokon voltak, de hamar megszületett az igény, hogy a szűkebb baráti társaságon kívül bárki jöhessen, aki a játékot elég komolyan veszi…

Azóta persze nem kevés idő telt el. Jelenlegi formáját a klub a Gémklub játékbolt 2007-es nyitásakor nyerte el, azóta rendszeresek a szerda esti játékok a Ráday utcai boltban.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?

A klub Budapesten, a IX. kerület, Ráday u. 30. alatt található Gémklub játékboltban üzemel. A boltban állandó jelleggel vannak bemutatóasztalok, ezek változnak a klubok idejére játékasztallá. Ez alapvetően 7-8 asztalt jelent, de előfordul, hogy pultokon és minden fellelhető szabad felületen játszanak az emberek. A létszám valahol 20 és 40 fő között mozog, de volt már rá példa, hogy 50 ember is játszott itt egyszerre.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

Szerencsére nincs ilyen szűkre szabva a célközönség, egyaránt megfordulnak itt felnőttek, diákok (talán 12 éves kortól felfelé vannak „törzsvendégeink”), kezdők és haladók. A legjellemzőbb talán mégis az, hogy az alap mag játékok terén tapasztaltabb fiatal felnőttekből áll.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

A klub teljesen ingyenes, minden szerdán este hattól kifulladásig (na jó, mondjuk éjfélig) bárki számára nyílt.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

A klubban több mint 300 bontott játék van, ezek a legegyszerűbb gyerekjátékoktól az összetettebb stratégiai játékokig sok mindent magukba foglalnak. Viszonylag sokszor kerülnek elő a bevezető jellegű családi játékok, ún. gateway game-ek, elvégre gyakran bukkannak fel új, a társasjátékokkal még csak ismerkedő arcok. A gamer közönség nagyobb lelkesedéssel vállal be összetettebb, komolyabb, hosszabb játékokat is, bár a klub-jellegből értelemszerűen következik, hogy 4-5 órás játékokra nem nagyon szokott idő jutni.

Elég gyakori látvány, hogy egyes asztaloknál valaki épp új játékot magyaráz a társaknak, nem szorítkozunk csak a már ismert és jól bevált játékokra, bár nagyon sokáig kéne lejárnia valakinek a klubba, hogy találjon egy olyan estét, ahol például egy Tichu-pakli nem kerül elő.

Az újdonságok kipróbálásának persze van egy fő időszaka az évben, mégpedig október vége, az esseni kiállítás utáni időszak, amikor a klubban is előkerülnek az újdonságok, mindenki szabadon rávetheti magát a bolt által beszerzett példányokra, általában ehhez nem is kell sok bátorítás.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

weblap: www.gemklub.hu
email cím: info@gemklub.hu
telefonszám: 20/263-3534

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

Szívesen látunk fejlesztőket, saját játékukat tesztelni vágyókat is, bár ezt célszerű előbb leegyeztetni mondjuk e-mailben, hogy biztosan legyen kompetens, tapasztalt játékos vagy akár játéktervező is a klubban az adott időpontban.

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Ibis – Új helyszín októberben
(2016.10.16.)

Itt lehet hozzászólni !