Hangyák a királynőért és a kolóniáért (Ants! For Queen & Colony)

Ants! For Queen & Colony társasjáték bemutató
Tervező: Theodore Aitken
Megjelenés éve: 2009

Ants! For Queen & Colony

Ants! For Queen & Colony

A játék egy hangya léptékű világba kalauzol el minket. Egy szökőkutas közpark füvének szintjén vagyunk, ahol hangyakolóniák folytatnak harcot a táplálékért. Egy-egy szaftos falat, egy pizza szelet, egy rothadó eper, egy döglött bogárka megszerzése a hangyabolyok közti háborúság oka lehet.

A játékosok egy-egy hangyaboly korlátlan hatalmú királynői, akik a hangya dolgozóiknak és katonáiknak parancsolnak közvetlenül. A céljuk minél több táplálék begyűjtése által a legerősebb kolónia kialakítása és – végső soron – a többi királynő legyőzése.

szaftos falatokért folyik a küzdelem

szaftos falatokért folyik a küzdelem

A játéktábla hatszög alakú mezőkre van osztva, ezen lépkednek a hangyák. Az élelemről állandó és alkalmi táplálék-lelőhelyek gondoskodnak. A táplálék lelőhelye és a hangyaboly között kell a dolgozóknak élő ösvényt kialakítani az élelem hazaszállítására. A katonák a szállításban nem segíthetnek. Ők védhetik a dolgozókat és a bolyt, harcolhatnak a konkurens kolóniák egyedeivel, vagy a parkban található egyéb ízeltlábúakkal. (Ez utóbbiakból szó szerint „fasírtot aprítva”.) A begyűjtött élelem felhasználásával szüli a királynő az újabb alattvalókat, igénye szerinti arányban  dolgozókat, katonákat. Ha nincs elég táplálék a kolóniának nem lesz új egyedekből utánpótlása.

játék közben

játék közben

A parkban a környezet igen változékony, esemény kártyák kavarják fel minden játékos lépésénél a kedélyeket. Egy lepottyanó csoki darab, óriási teli piknikkosár, zsákmányra éhes gyík megjelenése, esetleg egy nagyobb felhőszakadás gyorsan változtathat a térképen. A háborúzós vonal is hangsúlyos: amennyiben egy katonának sikerül hősiesen verekedve, bejutnia egy ellenséges hangyabolyba és ott a királynőt legyőznie, az idegen kolónia elpusztul, minden élelem készletét a győztesre hagyva. Természetesen minden kolónia köröm szakadtig védi a képzeletbeli territóriumát, „élő hangyaösvényét”, élelem lelőhelyeit az ellenséges betolakodóktól.

a sárga az uralkodó szín

a sárga az uralkodó szín

A játékot 3 kisfiammal (6,7,9 évesek) szoktam játszani. Minden társasjátékunk közül ez a kedvencük, ezért készült e rövid leírás. A játék elvben a park fölötti teljes uralom megszerzéséig tart, de mi még soha nem játszottuk végig. Amint valamely kolónia döntő fölénybe kerül, nálunk gyorsan meg szokott születni az eredményhirdetés. A játék első fele, amíg a kolóniák kiépülnek és még kevés konfrontáció van közöttük igen látványos érdekes. Fiúkkal játszva azonban nálunk hamar átbillen a csetepaték játékává. Ez engem nem boldogít, de a gyereket a győzelem reménye nagyon lelkesíti. Alkalmi szövetségeket kötnek és lépnek túl rajta hangulatuk szerint. A vereségeket is szívesen elfelejtik a következő játék kezdetéig.

Ezt már olvastad? : Vérrel vívott szabadság – letölthető tá...
(2013.02.22.)

Itt lehet hozzászólni !