Blogszemle (2011. június)

“Számomra a társasjáték blogok virágzásának csúcspontját 2010. novembere jelentette. Ekkor annyi blogon és olyan mennyiségben láttam társasjátékos cikket, mint korábban még soha.”
Ezzel a bejegyzéssel indítottam 4 hónappal ezelőtti blogajánlómat, mely a magyar nyelvű társasjáték blogokról szólt. A helyzet a februári állapotokhoz képest úgy érzem, annyiban változott, hogy ismét rekordokat döntöget a társasjátékokról szóló cikkek mennyisége. Lehet ez amiatt is, mert az elmúlt pár hónapban – az eddigi valóban aktív blogokon túl – 3 lelkes szerző is útjára indította blogját.

A blogszemle sorozat mostani részében ezt a 3 blogot fogom bemutatni.

Sztratégosz Játékműhely
http://sztrategosz.freeblog.hu/

Kezdeném rögtön a Sztratégosz Játékműhely ismertetésével, amelynek szerzőjét, Valgabot az oldalunkon futó, A Wargame-ekről röviden című (3 részes) sorozatunkból már ismerhetitek. A téma változatlanul a harci társasjátékok, csak most a cikkek némelyikébe technikai jellegű, játéktervezésről és kivitelezésről szóló információk is belevegyülnek.
A blog külcsínje impozáns, a blogon szereplő cikkek a szerzőtől megszokott alapossággal és igényességgel készülnek. A bloggal kapcsolatban külön kihangsúlyoznám, hogy jelenleg majdhogynem napi rendszerességgel jelennek meg cikkek – bár ez vélelmezhető, hogy hamarosan meg fog változni.
Az eddig látottak alapján nagyon ígéretesnek tűnik a kezdet!

Játéktervezők, figyelem! A blog indítását a „Koronák harca” című saját tervezésű társasjáték inspirálta. A szerző ehhez a játékhoz tesztjátékosokat keres.

Társasjáték figyelő
http://tarsasjatekfigyelo.hu/

A második blog, amit a figyelmetekbe szeretnék ajánlani a Társasjáték figyelő nevet viseli. Nekem a különféle magyar linktárakat böngészve akadt meg rajta a szemem, de lehet, csak én vagyok figyelmetlen, és az LFG fórumon az aláírások között ott világít valakinek az erre való hivatkozás.
Ami a Társasjáték figyelő témáját illeti, a blog fantasy, sci-fi, történelmi és gazdálkodós témájú játékokkal foglalkozik, és új ajánlók kb. 3 hetente jelennek meg rajta. Jelenleg mindegyik témához 1-2 társasjáték ismertető tartozik, a cikkek viszonylag friss játékokról szólnak, és pont olyan terjedelemben, amit még egy nem gémer játékos figyelme is el bír viselni.
A kényelmes hosszúság, a cikkek végén található pro és kontra szekció, valamint a kicsit portálos jellegű megjelenés (vajon mi lesz ebből?) miatt ez a blog nálam szintén felkerült a figyelt/olvasott blogok listájára.

Végül, de nem utolsó sorban a figyelmetekbe ajánlom a BGG figyelő blogot is, ami részben játékkészítéssel, részben különféle friss hírek közlésével foglalkozik.
Fontos kiemelni, a blog nem a mélyen szántó hírektől lett számomra kedvelt, hanem a 2-3 naponta megjelenő, rövid, ám (számomra legalábbis) mindig valamilyen “fordulatot” tartalmazó cikkeitől. A blog repertoárján megtalálható többek közt egy 9 részes BGG használati útmutató, Print & Play játék hivatkozások, társasjátékok számítógépes megjelenésének hírei, és még sokáig sorolhatnám, ha mindent el akarnék mondani.

Kapcsolódó anyagok:

Blogszemle – további ajánlók 2011. februárból
Linktár

Ezt már olvastad? : Interjú a KártyaGyárral
(2012.08.30.)

Itt lehet hozzászólni !