Művészetek Völgye – interjú

2011. július 22-től július 31-ig ismét megrendezésre kerül a Művészetek Völgye nevű kulturális fesztivál. Ahogy sok éve megszokhattuk, a MATE lelkes játékmesterekből álló csapata idén is képviselni fogja az egyesületet. Az interjúban Farkas Gábort kérdezem erről.

Szia Gábor! 

Ha jól tudom, a MATE idősebbnek számít a Völgyben megjelenő szervezetek között. Pontosan hányadik alkalommal is lesztek/leszünk ott Művészetek Völgyében? Honnan a kapcsolat a Völgy vezetőivel?

Halihó!

Rüsselbande

Egy egyszerű gyermek társasjáték: Rüsselbande

Meglehet, hogy én egy spagetti-kazal lelkületű figura vagyok, de máris bele fogok bonyolódni a válaszba. Anélkül, hogy más szervezetekről tájékozódnék, én azt feltételezem, hogy az 1989 óta létező fesztiválon nem számítunk öregnek 2007-es felbukkanásunkkal. (Persze mi erre is büszkék vagyunk.)

Így idén már ötödször utazunk Kapolcsra ezen július végi időpontban, hogy szórakoztassuk a látogatókat, de hogy a kérdésre válaszolva tovább bonyolítsam: “csak” harmadszor veszünk részt a Művészetek Völgye fesztiválon, ugyanis a tavalyi 20. jubileumi alkalom előtt volt két kakukktojás fesztivál, a Bűvészetek Völgye és a Kapolcsi Völgynapok.

A Művészetek Völgye szervezésében kezdetek óta kulcsszerepet játszó Pallagi Anikó 2007-ben társasjátékokat kedvelő ismerőseitől vette az ötletet, hogy az esti színházi és koncert programokat megelőző holtidőszakban próbálja meg társasjátékokkal is színesíteni az időtöltési lehetőségeket. A neten a kulcsszót begépelve pillanatok alatt egyesületünk oldalán találta magát. Egy telefonhívás, egy személyes találkozó, s pillanatok alatt a kapolcsi faluházban bizonyíthattunk.

2. Általában kikből áll a MATE csapata? Jellemző a fluktuáció, vagy általában ugyanazok a játékmesterek?
Catan telepesei

Catan telepesei

Mint említettem, ötödször látogat a MATE a Völgybe, s az idei csapat majd minden tagjának ez már legalább a negyedik alkalom, így állíthatom, hogy összeszokott csapat megy le idén is Kapolcsra.

Tudjuk már, hogy ki az, aki horkol, ki az akit alig lehet reggel kiverni az ágyból, s persze a játékokkal kapcsolatos ismeretek sem százszázalékosan egyformák, így természetes hogy az Ostáblához Dezsőt küldjük magyarázni, az Ugróiskolához (:o) pedig Oszkárt.

Természetesen hébe-hóba új csapattagok is részt vesznek a rendezvényen, senki nem vásárolt örök bérletet rá, de viszonylag szűk azok köre, akik 10 napjukat nyáron erre áldozzák. A “hivatalosan” megjelenőkön kívül pedig minden évben voltak olyan társasjátékosok, akik vendégként érkeztek a Völgybe, de aztán egy-két napig segítették a munkánkat.
(Lásd: http://tarsasjatekos.hu/2010/08/11/a-felkoncolatlanok/)

3. A tavalyi fotók közül nagyon intenzíven megmaradtak bennem az Alternatív bútorok a játékvölgyben című sorozat képei. Ezek akár mintaképei is lehetnének annak, hogy sok jó ember kis helyen is elfér, és ha helyszűke van, az emberi leleményesség nem ismer határokat. Kb. hányan szoktak nálatok megfordulni?
Szőnyeg a szőnyegen (Marrakech)

Szőnyeg a szőnyegen (Marrakech)

Nehéz kérdés, mert eddig még nem számoltuk meg, hogy konkrétan hány személy fordult meg nálunk. Van olyan, aki 2007-ben benézett, s azóta minden évben visszatért, van aki a rendezvény első napja után döntött úgy, hogy az esti programok előtti időt itt tölti el a legtartalmasabban, s ezért tíz napig visszajárt (ebédidőben is ránk várt).

Az első évben például hat asztalra szerződtünk, de volt, hogy párhuzamosan 22 játékparti folyt extra asztalokon, színpadi dobogón, székeken, illetve papírdobozon. Tavaly még ezt is sikerült fokozni. Szerintem az egyszerre játszók száma elérte vagy megközelítette a száz főt, viszont vannak csúcsidőszakok a fesztivál ideje alatt, valamint az időjárás is befolyással van arra, hogy a látogatók fedett helyen keresik-e a programlehetőséget.

Meglehet idén kéne egy látogatólistát készíteni, s akkor pontosabb választ is adhatnék.

4. A kapolcsi képeken az is jól látszott, hogy a közönségetek többnyire gimnazistákból, egyetemistákból és családokból állt. Mik a közönség kedvenc játékai, és általában mennyi időre szoktak benézni hozzátok az emberek?
Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride: Europe

A hivatalos nyitva tartásunk minden évben napi 2×3 óra, közte két órás ebédszünettel, így ez a jellemző korlátja a folyamatos ottlétnek, de volt olyan év, hogy mindennapos volt az esti 1-2 órás “túlmunka”. Az előbb már meséltem, hogy itt is akadtak, kik végig nálunk voltak, arról nem is beszélve, hogy néha csak a korai érkezés garantálta a szabad asztalt.

A jellemző életkort jól fogtad meg, de óvodáskortól nyolcvan éves korig akadtak játékosaink. Az első év Völgybéli felfedezettje a Quoridor volt, aztán jött a Csótánypóker, tavaly pedig a Dixit. De nagyon jól használható ott a Blokus, Genial, Packeis, Maori, TransEurope, Perudo, Csótánysaláta.

Bizonyos értelemben a legjobbak a szórakoztató, élvezetes, rövid játékszabályú, nem túl hosszú, önállóan lejátszható játékok. Persze a játékosok is évről évre fejlődnek, így egyre jobban fel kell kötnünk a nadrágot.

5. A hétköznapokban a családok többsége tapasztalatom szerint nem szívesen próbál ki új társasjátékokat. Kapolcson ez mennyire van így? Hajlamosak a játékosaitok új játékot tanulni, vagy jellemzően ugyanazzal a társasjátékkal játszanak?
Csótánysaláta

A Csótánysaláta egy vidám játék...

Rövid válaszom: jellemző a helyszínen a kíváncsiság. Pár kivételtől eltekintve, e világba való bepillantás után a minél teljesebb körültekintés vágya látható a vendégeken. A kivételek pedig: vannak a fun-ok, akik a kedvenccel (pl. Dominion) akarnak mindig játszani, s persze vannak a játékok, amik kikövetelik az újabb és újabb partikat. Ilyen volt tavaly a Dixit.

6. Sok olyan társasjátékot visztek le, amelyiket tavaly nem? Van olyan új társasjáték, aminél azt súgják az ösztöneid, ez várhatóan nagyon népszerű lesz?

Huh. Erre egyelőre nem szeretnék válaszolni. Még alakulhat, még vásárlást is tervezünk, és fejből nem is tudom, mi az, ami még nem volt tavaly, de most már vár a bepakolásra.

7. Hol találkozhatnak veletek a fesztiválozók? Készültök-e valami újdonsággal?

Idén új helyen leszünk, Kapolcson a Kávéházban, a pajtában. Kissé izgulunk is, hogy mennyire fogunk elférni, nem lesz-e problémánk az időjárással, a túlzott napsütéssel és az esetleges esővel, de legyünk optimisták. El nem bújtunk, gyertek, könnyen megtaláltok!

Térkép

Tervezzük, hogy a helyszínen készült fényképeket feltöltjük majd a Facebook oldalunkra is. Itt mindenki bejelölheti, hogy nálunk járt, és milyen játékkal, kik társaságában játszott.

Kapcsolódó anyagok
Ezt már olvastad? : Sikeres lett a magyar fejlesztésű [redacted] ...
(2014.08.06.)

Egy hozzászólás “Művészetek Völgye – interjú” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !