Látogatás a Nyári Egyetemen (Kecskemét, 2011.)

Az ifjúságsegítő képzés interprofesszionális fejlesztése című projekt keretében 2011. augusztus 22-25. között Nyári Egyetemet szerveztek Kecskeméten. A rendezvény a Kecskeméti Főiskola, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat és a Magyar Pedagógiai Társaság konzorciumában valósult meg.
A Magyar Társasjátékos Egyesülethez e hír annyiban kapcsolódik, hogy a Nyári Egyetem szerda esti-éjjeli rendezvényére meghívást kaptunk; hozzunk magunkkal néhány társasjátékot és tanítsuk az ifjúsággal foglalkozó – zömében szintén a 20-as, 30-as éveiket taposó – szakembereket.

Két kellemes meglepetésben részesült az ide lelátogató 5 kecskeméti játékmester (a Kecskeméti Társasjáték Klub vezetői: Kriszta, Artax, Gyime, valamint Réka és a Debrecenből épp a napokban Kecskemétre költözött Karcsi). Egyrészt hangulatos bográcsgulyás-vacsorának örülhettünk, másrészt egy rövidke interjú erejéig a MATE múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a megvalósítandó céljainkról, valamint a fiatalsággal való kapcsolatainkról is kérdezték e sorok íróját.

A társasjátékoztatás közben később többen, közülük a NEFMI Ifjúságügyi Főosztályának vezető tisztviselői jöttek oda hozzánk, az aktuális társasjátékban való jó lépés mellett azt kutatva, hol találhatunk közös pontot egymással a jövőben is. Mindenesetre a Magyar Társasjátékdíj szeptember végi vagy október eleji díjátadó rendezvényére őket is szeretettel fogadjuk.

Az előzetes kérésnek megfelelően kifejezetten rövid tanítási és játékidejű társasjátékokat hoztunk. A mintegy félszáz mű közül az egyik – ha nem A – legnagyobb sikert a Spiel des Jahres és a Magyar Társasjátékdíj tavalyi győztese, a Dixit aratta, amely egyedülálló bravúrként minden játékostól 10-es értékelést gyűjtött be az értékelőlapon.

Szintén remekelt az idei Spiel des Jahres-győztes Qwirkle, valamint a party-játékok közül a Tokyo Train és a Rythme and Boulet. A társasjáték-tanító rendezvények kirobbanthatatlan játékaként ismét újabb híveket szerzett magának a bájosan egyszerű témájú, s az angolul kicsit is értőket mindig megmosolyogtató nevű Hey! That’s My Fish.

Folyamatosan játszottak a Trans Europával és hosszú ideig lefoglalták a pofonegyszerű Loco!-t is. Bár a gyermekjátékokra szakosodott Haba adja ki, sokaknak okozott kellemes perceket a kooperatív Burgritter is. E játékban a kezdeti „Na, de nekünk, nagyoknak, minek ide egyáltalán a homokóra?!” kifakadást nem kizárólag sikeres, mégis minden alkalommal felemelő erejű közös építkezések követték.

Bár eredetileg este 22-ig szólt a meghívónk, végül csak éjfél előtt nem sokkal pakoltuk be a kocsikba a játékokat, fölülünk pedig elkezdték bontani a sátrat. A Keltis köves változatának házi készítésű kavicskáin már úgyis alig lehetett kivenni a különböző színeket.

Itt lehet hozzászólni !