Minden, amit a Jam-ről tudni kell

Veres Csilla: Őszi susogó

Érett szilva mind lepotyog,
kondérokban lekvár rotyog,
Gyengül a nap sárga fénye,
elszárad a levél széle.
Kiégett sok rigó torok,
csordulnak az őszi borok,
lehullik a mogyoró,
szól az őszi susogó

Vicc:
A rendőr megállít egy kamiont, és kinyittatja a konténer ajtaját. Belenéz a konténerbe, majd gyorsan visszaül az autójába, és hívja a központot:
- Egy gyanús egyénre bukkantam. Azt állítja, hogy dzsemet szállít, a szállítólevélre jam van írva, a konténer pedig tele van lekvárral.

* * *
Bapehbe (Jam)

варенье (Jam)

Vége van a nyárnak, s lassan beköszönt az Ősz. A meleg enyhül, a nappalok rövidülnek, a teendők sűrűsödnek. A kamra polcai a nyár ízeit idéző lekvároktól roskadoznak.

S hogy ne csak az ízek, de a hangulat is felidézhető legyen, egy orosz játéktervező – Sergey Machin – megalkotta ínycsiklandozó képekkel illusztrált JAM nevű társasjátékát.

A szerző Evolution nevű játéka 2010-ben elnyerte az Év játéka díjat Oroszhonban.

A JAM eredetileg mint gyerek játék került forgalomba, de a majd egy évnyi fejlesztésnek köszönhetően az idén kiadott játék már alkalmas minden korosztály számára, s némi szabálymódosítással utazáskor is kényelmesen játszható.

Bapehbe (Jam)

варенье (Jam)

E játékban a kártyákon látható élénk színű gyümölcsökből lekvárt lehet főzni, az elkészült lekvárból pedig pitét sütni, s a bogyós gyümölcsökből gyümölcssalátát készíteni.

A speciális játékszabályok segítségével könnyebb vagy nehezebb változatban is lehet játszani, a játékidő 40-90 perc, ajánlott életkor 7 év.

S hogy a lekvárfőzés mennyire inspiráló lehet, íme egy igen régi (1930-39) magyar kártyajáték e témával kapcsolatosan, érdemes a dallamos szövegekbe beleolvasni, engem a gyerekkori diavetítésekre emlékeztet:

magyar kártyalapok

magyar kártyalapok

Lekvár játékkártya forrás: http://retronom.hu/node/16162

Végül egy kis zene a The Jam [1977] In The City albumáról. :)

Kellemes időtöltést, jó szórakozást!

Egy hozzászólás “Minden, amit a Jam-ről tudni kell” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !