Társasjáték vásárlási tanácsok (1. rész)

bevásárlás karácsonykor

Lassan itt a karácsony, és a játékboltok polcai roskadásig megteltek a különféle gyermeknek szóló társasjátékokkal. A sorok között sétálva lépten-nyomon gyönyörűen megrajzolt dobozok kacsintgatnak le ránk. De hogyan válasszunk? Mire kell odafigyelnünk vásárláskor?
Karácsonyi interjúm első részében többek közt erről kérdezem Farkas Gábort, a Magyar Társasjátékos Egyesület egyik szakértőjét.

A kiadók rengeteg magyar nyelvű társasjátékot jelentettek meg idén. Te hogyan látod, milyen irányba tart a megjelenő játékok színvonala? Nőtt vagy csökkent az esélye annak, hogy vásárláskor félrenyúlunk?

Az utóbbi féltucatnyi évben megnyílt pár társasjátékos bolt az országban, emellett szaporodott a társasjátékokat is árusító nem szakboltok száma is, a régiek mellett új kiadók jelentek meg magyar nyelvű játékokkal, a régiek is egyre bővülő választékkal örvendeztetik meg a játszani vágyókat, s ne feledkezzünk meg a szaporodó webáruházakról sem.
Ez mind pozitívan értékelendő, de tudomásul kell venni, hogy a szakboltok vevőinek száma azért töredéke azoknak, akik nagy áruházláncok valamelyikében veszik meg főleg kampányszerű időszakban (értsd: karácsony) a társasjátékokat. S ha az elérhető játékok színvonaláról érdeklődsz, akkor látni kell, hogy ezeken a helyeken igen nagy a szórás.

Ahogy az utóbbi pár évben figyeltem, több kiadó jelent meg itt alacsony árú (~1000 Ft), a vevőnek ismerős témát feldolgozó (mesék, magyar kvízjellegű), de nem igényes kidolgozású, meglehetőst egyszerű mechanikájú (dob és lép) játékokkal. Elég nagy választékuknak és alacsony áruknak köszönhetően az egyszeri vásárló könnyen „félrenyúlhat”.
Hogy miért? Mert kellő tapasztalat híján számára az a kérdés, hogy sokezer forintos vagy egyezer forintos zsákbamacskát vegyen meg magának vagy szeretteinek.

Ha a vásárlásra szánható idő kritikus valaki számára, mennyire kockázatos dolog interneten keresztül vásárolnia? Szerinted rendelkezik már akkora netes háttéranyaggal a magyar társasjátékos kultúra, hogy válaszainak mélysége megközelítse egy nem kifejezetten társasjátékokra specializálódott bolt eladóinak tudását? Hogy látod, általában mekkora a különbség a szakboltok és a nem kifejezetten társasjátékok eladására specializálódott boltok eladóinak tudása között?

Van egy cimborám, aki akár processzort, akár akvarisztikai terméket, akár gyerekjátékot, akár hűtőt vásárol, képes akár hónapokat is rászánni a tájékozódásra, a választék feltérképezésére, szakmai leírások felkutatására, fórumozók tapasztalatainak elolvasására a döntés előtt. Nem gondolom, hogy csak így lehet. De úgy gondolom, hogy az interneten lehet alaposan tájékozódni a döntés előtt.

egy társasjátékkal teli polc egy boltban

Természetesen a fenti egyszeri vásárló nem ezt az utat szokta választani, ha netes rendelés mellett dönt. Úgy gondolom, hogy nagyobb valószínűséggel célzottan fog keresni, legalábbis eleinte. Aztán ha rákap a társasjátékozás ízére, változni fog, s akkor már direkt keresés nélkül is fog bóklászni a virtuális polcok közt, s ekkor elsősorban az fog elé kerülni, amit „szemmagasságba tettek”: amit akcióznak, amit a kereskedő elsősorban el akar adni, ami az aktuális „slágerjáték”. (Ez persze nem jelenti, hogy az ilyen rossz is egyben.)

De térjünk vissza a valós, létező boltokba. Az általam ismert összes szakbolt tulajdonosai, s eladóinak túlnyomó többsége lelkes társasjátékosként került a helyére, így véleményem és tapasztalatom szerint rendelkeznek a maximális tudással, ami a vevőket segítheti a megfelelő játék kiválasztásában. A nem szakboltokban nem feltétlenül ilyen rózsás a helyzet. Nem egy kiadó van, aki partnereinek bemutatót tart termékeiből, de sok helyen az eladók nem tudnak többet a játékról a dobozon írtaknál. Nagy áruházláncok képviselőinél pedig jó ha eladót találunk, s meg tudja mondani, van-e még raktáron az akciósként hirdetett termékből.

De természetesen nem csak másfél tucat társasjátékos „szakértő” létezik az országban, akik pár bolt pultja mögött tömörülnek, számuk ennél jóval magasabb. Közülük kerülnek ki a Mate és más szervezetek tagjai, klubok vezetői, játékmesterei, társasjátékos blogok és újság cikkírói, játékszabályok fordítói, vagy társasjátékos fórumok tanácsadói. Nem is beszélve a Játékdíj zsűrijének tagjairól.

Az árak tekintetében tudnál arról pár szót mondani, hogy mennyibe kerül most egy átlagos társasjáték, és mekkora eltérések lehetnek az egyes forgalmazói árak között?

Sajnos a társasjáték is csak egy piaci termék, így nem csak a kenyér és a traktor ára növekszik, hanem ezé is. Első játékaim közt volt a Carcassonne és a Catan. Mindkettő jelenleg 40-50%-kal drágább,mint 2003-ban, s persze ez igaz általában a játékokra. Akkoriban én úgy gondoltam, hogy 4-5 ezer Ft-ért nagyon jó játékokat tudok venni, s 10 ezres ár irreálisan magasnak tűnt.

Jelenleg fentiekhez szintén hozzáadhatjuk az 50%-ot, 6-8ezer Ft közt lehet nagyon jó, s már bizonyított játékokat venni, s 10-12 ezer sem meglepő egy tartalmasabb és fajsúlyosabb darabért.

A különböző boltok árai közt szignifikáns különbséget jellemzően nem lehet találni. Van amiért ide érdemes beugrani, van amiért oda. Az egyik ezzel csábítja a vevőt, a másik más trükkös akcióval próbálja belépésre rávenni. S persze karácsony előtt a nagy láncokban is lehet csemegére lelni: én már vettem így kb féláron San Marco-t, Gipf-et, Marco Polo-t, Blokus-t, Montego Bay-t, Galaxis Roncsderbit, stb.

Folytatás:
Társasjáték vásárlási tanácsok 2. rész

Ezt már olvastad? : Társasjáték Fejlesztők Napja 4 – ilyen ...
(2013.04.28.)

Itt lehet hozzászólni !