A 2011. év társasjátékos szemmel…

könyv

Pontosan 1 év telt el azóta, hogy a Magyar Társasjátékos Egyesület elhatározta, komolyabb erőt fordít arra, hogy a honlapján társasjátékos kultúrát érintő híreket és ajánlókat közöljön rendszeresen. Most ennek az egy évnek a fontosabb eseményeit vesszük végig, főként az egyesület szemszögéből nézve, de néhány mondatban kitérünk egyéb magyar vonatkozású eseményekre/hírekre is.

Magyar Társasjátékdíj

Ha 2011-et a Magyar Társasjátékos Egyesület szemszögéből nézzük, az év egyik legfontosabb eseménye kétségtelenül a Magyar Társasjátékdíj kiosztása, valamint a díjjal kapcsolatos üzenetek kommunikálása volt. A díjátadót októberben tartottuk; a győztes játék nevéről reméljük már a legtöbbetek (ha érdeklődtök a családi társasjátékok iránt) értesült.

Interjúk, kitekintések

2011-ben nem csak bejelentkezéseink rendszeressége, hanem honlapunk profilja is megváltozott. A korábbi, jellemzően egyesületi hírek helyett most igyekeztünk kitekintésekre és interjúk készítésére törekedni. Ugyan a Tabula új főszerkesztőjével tervezett interjú többszöri nekifutás ellenére is csúszik, de az általunk ismert klubok vezetői szívesen válaszoltak kérdéseinkre. Emellett két-három, általunk izgalmasnak tartott témában is belsős interjúkat készítettünk, kiemelve itt a Társasjáték segélyszolgálatos interjút, és a most karácsonykor készített társasjáték vásárlási tanácsos interjút.

Facebook

A látókörünk kiterjesztésének egyik fontos eleme volt a Facebook oldalunk (facebook.com/tarsasjatekos) beindítása is, ahová az általunk ajánlott képek és társasjátékos hírek címeit szoktuk belinkelni. Innen értesülhetett a magyar társasjátékos sajtó először Leslie L. Lawrence később gyászos hírbe keveredett társasjátékáról, de itt adtunk először számot a Társasjáték Triatlonról, vagy az Árpád Gimnáziumos versenyről is. A fentiek mellett számos fényképünk is itt landol, és többek közt a Játszik a család fotópályázatunk eredményét is ide szeretnénk majd feltölteni.

Tesztek

Bár idén csak két teszt jelent meg honlapunkon, sajnálnánk, ha új olvasóink átsiklanának felette. A legbüszkébbek a magyar szójegyzékhez készített tesztünkre vagyunk, de ha az olvasó úgy érzi, a Magyar Társasjátékdíjról már sok mindent hallott/tud, kipróbálhatja ezzel kapcsolatos tesztünket is. Ötletek már a jövőre is vannak, és reméljük, 2012-ben az első társasjátékos keresztrejtvénnyel is elkészülünk.
(Bár nem valódi tesztről van szó, elkészítettünk egy Milyen a magyar társasjátékos? című felmérésünket is. Ennek eredményét az újév első cikkei között fogjuk ismertetni – feltehetően 2 részben.)

A tavasz nagy projektje…

A tavasz nagy projektje egyesületen belül, a már futólag emlegetett magyar nyelvű társasjátékos szójegyzék elkészítése volt. Bár kicsit több idő kellett a jegyzék összeállításához, mint azt elsőre gondoltuk, az eredmény – a trick taking games fordításának kivételével ;) – úgy gondoljuk, egész alkalmas arra, hogy eligazítsa a társasjátékos világ kifejezéseiben a laikusokat…
A wiki társasjátékos oldalának felújítását is terveztük, de erre idén már nem futotta az erőnkből. Erre majd visszatérünk 2012-ben…

Művészetek Völgye

Kapolcs idén talán a szokásosnál kisebb online visszhanggal futott, mint a korábbi években, pedig a valóságban talán jobban sikerült, mint korábban valaha. Én HAlgán éreztem ezt, aki még hetekkel később is elvarázsolt hangulatban, nosztalgiázva mesélt ezekről az élményekről…

Ajánlók

Hála lelkes szerzőinknek, idén társasjáték ajánlókban sem volt hiány. Tavasszal a 2010 kedvenc társasjátékai és a Wargame-ekről röviden című sorozatok futottak nálunk, míg nyáron és ősszel Évi, Sünmadár, Jenoe, és az általam írt társasjáték ajánlók voltak terítéken. Emellett külön ajánlóval készültünk Húsvétra is.

Ha az ajánlók mennyiségét magyar vonatkozásban szemléljük, akkor elmondhatjuk, különösen jó éve lehetett az olvasóknak. Tavasszal a Társasjáték figyelőn és Lacxox blogján jelent meg igen sok, széles palettát befogó játékajánló, míg ősszel az LFG.hu-n és a Játszma blogon jelentek meg ilyen jellegű cikkek. De szót kell még ejtenünk a Sztratégosz Játékműhelyről és a Webgrognard blogjáról, ahol wargame témában olvashatott sok igényes ajánlót az olvasó; a BGG figyelőről, ami ugyan elkötelezett játékrajongóknak szól, de friss és színes, valamint a 15. kerületben található Társasjátékos klub honlapjáról, ahova rengeteg játékajánló és hír került fel.

Rendezvények

Ha valamin le lehet mérni, hogy a társasjátékozás csillaga fölfelé ível, akkor az az idei rendezvények számossága.
Ami az egyesületet illeti, az idei fő rendezvénye a Magyar Társasjátékdíj díjátadója volt, de említést érdemel még a szintén MATE által szervezett Társasjáték fejlesztők napja nevű mini-rendezvény is.

Ha kijjebb tekintünk, két fontosabb állomás jut eszünkbe: az egyik a Művészetek Völgye fesztivál, ahol sok fiatalnak, sok társasjátékot mutathattunk be, a másik a Mensa HungarIQa által szervezett Társasjáték Fesztivál, ahol a Művészetek Völgyéhez hasonlóan sok látogató megfordult, s ahol játékmesterként mi is jelen voltunk.

Ha a némileg kisebb méretű rendezvényeket nézzük, jókat olvastunk a JátsszMA! rendezvényről, és első kézből tudjuk, hogy nagyon színvonalasak a Játssz Egyesület Kecskemét CON összejövetelei, valamint az Árpád Gimnáziumos versenyek.

És tudnánk még folytatni – de úgy érezzük, ez már nem biztos, hogy számot tart az olvasó megtisztelő figyelmére… Úgyhogy inkább el is búcsúzunk, nagyon sok boldog újévet kívánva mindenkinek.

Viszlát 2012-ben!

Tüzijáték

Itt lehet hozzászólni !