Nem értük még el a célt. Meneteljünk tovább!

Kapolcsi kupac

Kapolcsi kupac

Meghallgattam a rádióban egy kb egy órás műsort, melynek témája a társasjátékozás jelenlegi egyre népszerűbbé válása. Két forrásból is értesülhettem a tervezett témáról, mely források egyike természetesen önmaga a műsor, amit első perctől az utolsóig figyeltem, s ahol a műsorvezetőktől tudhattuk meg, hogy az apropó a társasjátékok jelenkori újabb térhódítása, s a műsor keresi a kor legnépszerűbb társasjátékait, valamint a hallgatók kedvenceit.

A másik forrásból megtudtam, hogy a műsor a társasjátékozás fokozódó népszerűségével, ennek jelenségével foglalkozik, keresi az okát; valamint a társasjátékok hasznosságát s a játszók képességeivel való kapcsolatát vizsgálja.

Huh! Természetesen nagy érdeklődéssel ültem le hallgatni.

Kezdem a végén: Sajnos nem sikerült a műsor készítőinek a lécet megközelíteniük, sajnos nem arról szólt a műsor, amit az előzmények alapján remélhettem. Nem tudtuk meg, mire alapozható a kijelentés a népszerűsödésről, mik a jellemzői a növekedésnek, terjeszkedésnek, miért történik vajon ez, már ha történik, mik azok az újdonságok, amiknek ez a fellendülés köszönhető.

Alhambra kártyajáték

Alhambra kártyajáték

Volt a műsorban talán két rövid zenei blokk pihenésképp, volt két rövid riport, egy társasjátékossal és egy snapszer-játékossal, mindketten saját területükön egyesületük aktív tagjai, a műsoridő további része pedig arról szólt, hogy a három műsorvezető spontán bolyongott emlékei közt, hogy ki milyen játékot tud felidézni saját életéből, hogy ezen játéknevek említésével okozzanak örömet egymásnak. Ezt a folyamatot színesítendő időnként a hallgatók által beküldött SMS-ekből olvastak fel újabb vagy már elhangzott játékneveket.

Ez így egy végletekig leegyszerűsített nosztalgiaműsor lett, aminek természetesen lehet létjogosultsága, az sms-ezők minden bizonnyal így gondolják, én viszont erőst csalódott voltam. Pedig nem is említettem még a tőlük elhangzott játékok neveit. Gondolom, kellőképp fel vagytok csigázva, így nem kockáztatom, hogy elpattan bennetek valami, azonnal listázok:

- kockapóker, póker, csocsó, gazdálkodj okosan, memory, mastermind, malom, dáma, snapszer, svindli, csapd le csacsi, römi, kent-kupé, hotel, gyilkosozás, üvegezés, ulti, backgammon, ezüst tó kincse, catan, uno, solo, tabu, amerikából jöttem, activity, scrabble, riziko, ki nevet a végén, cluedo, szólánc, ország-város, amőba, barkóba, bridzs, guess who, hungry hippos, game of life, székely activity

Ahogy nem kaptunk választ a kezdeti felvetésekre, kérdésekre, úgy – sajnos – az elhangzott játékok köre sem sokat reprezentál abból a társasjátékos világból, ami 2012-t jellemzi. (itt egy erőst szűkített halmaz, ami már inkább)

Nem! Nem lett eltemetve sem a malom, sem a snapszer, sem a barkóba. De ha CSAK ezeket említik az olyan, mintha a „Merre tart a filmkészítés?” című idei műsor készítői pusztán Jean Marais, Bud Spencer, De Sica és további 30-40 évvel ezelőtti alkotók nevével fémjelzett filmcímek felsorolásával töltenék ki a rendelkezésükre álló időt.

Lesz mindig malom, és lesz mindig amőba. De csak ezeket figyelve nem fogják a műsor készítői megérteni, hogy miért beszélhetünk az elmúlt évtizedben fellendülésről. Valószínűnek tartom, hogy ezt a jelenséget ők nem is látják, csak hallottak róla. Ezért megemlítették, de sajna nem lettek kellőképp kíváncsiak rá.

Ezt már olvastad? : Társasjátékozási lehetőségek klubjainkban ...
(2016.10.25.)

9 hozzászólás “Nem értük még el a célt. Meneteljünk tovább!” bejegyzésre

 • Simulacrum szerint:

  Ha az ember sokat jár kirándulni, strandra egyéb kikapcsolódási helyekre meglepve tapasztalja mennyire sokan játszanak. Persze, akik ide járnak tudják, hogy nem a dőlt betűsek 2012 legújabb játékai, de mégis a dőlt betűsekkel játszanak a legtöbbet 2012-ben is, ha az össz játékszámot meg tudnánk pontosan számolni az összes Magyarországon társasozó között. Egy Balaton parti séta alkalmával szinte csak francia kártyát, Unót, illetve Scrabble-t látok a pokrócokon az emberek mellett. A legtöbb embernek 2012-ben is a dőlt betűsek a társasjátékok. Természetesen a tarsasjatekos.hu-t olvasók körében nem emiatt népszerűbbek a társasok. De a kevésbé értesültek körében lehet a régi társasok újbóli népszerűségének nem a BGG, a sok klub, illetve a nagyon jó mostanában megjelenő játékok az okai, hanem pl. az, hogy egyre kevesebb pénz jut bulikra, mozira vagy egyéb drágább szórakozásra manapság. Tehát a műsor lehet, hogy nem a legújabb játékokkal foglalkozott, de lehet nem is emiatt népszerűbbek a társasok mostanában az átlag emberek körében.

 • h-alga szerint:

  Simulacrum!
  Elfogadva mindazt amit írsz, azért hagy reménykedjek benne, hogy amikor például a modern PC-s játékok ígéretét megpendítő műsorhoz majdan odacsábulok, nem csak a frogger, a digger, a xonix és a pacman lesz a téma.

 • Simulacrum szerint:

  Világos és persze, hogy igazad van, a mai világban az internet adta lehetőségek mellett egy újságírónak, ha valamilyen témát fel kell dolgoznia alapelvárás lenne, hogy szétnézzen. Ha pedig szétnéz, akkor egyértelműen belefut a legújabb játékokba és máris része kell legyen a műsorának.

 • Raud szerint:

  Abban, hogy a szerintem megérdemeltnél nagyobb kultusza van a fenti játékoknak, szerintem része van annak, hogy egy csomó embert lefáraszt a sok olvasás, és egy csomó embernek megerőltetést jelent még 2 oldalnyi szabály értelmezése is. Pláne, ha egy játék bonyolultnak néz ki…
  Nem tudom, hogy lehetne ezen változtatni. Igazából csak merni kellene belevágni… :-(

 • h-alga szerint:

  Valószínűleg a társasjátékok terén nem fogunk tudni ezen segíteni. Vélhetőleg nem e területről kiindulva fog újból fellendülni (már ha bárhonnan kiindul is) az olvasási kedv és olvasási, szövegértelmezési tudás.

 • H-algának csalódottságát teljes mértékben átérzem. Egy ilyen műsor többet árt, mint használ. Pontosan a média az, ami egy jól sikerült riporttal többet érhet el, mint amennyit az egyesületünk hosszú fáradságos munkával. Talán érdemes lenne ezt h-alga elmélkedését eljuttatni az érintett szerkesztőknek, hátha kedvük támad korrigálni…
  A felsorolt játékok olyikának a szabályai nem is annyira egyszerűek (pl. Catan), mégis a népszerűek között lettek megemlítve. Másoknak pedig a szabályai egyszerűek ugyan, de vajon valóban TUD sakkozni, pókereznim stb. az, aki ismeri a szabályokat? A Balaton parti Scrable ötletétől pedig rosszul lettem… A fűben, pokrócon játszható játékoknak is megvan a maga köre, de nem árt, ha ezek apró komponensektől mentesek, vízállóak, nem igényelnek nagyobb egyenes felületet, és nem fújja el őket a szél… Például szívesen bar-kochbázom akár a Balaton partján is! ;)

 • noma szerint:

  Sajnos nem hallottam ezt a műsort, de sokszor szembesültem már vele, hogy a fiatal riporterek nem veszik a fáradságot arra, hogy felkészüljenek egy témából, és nem mindig tudják a megfelelő beszélgetőpartnert sem meghívni, aki esetleg jó felé terelné a beszélgetést. Én gyerekkoromban rengeteget társasoztam a szüleimmel, a házban lakó osztálytársaimmal. Igaz, kevesebbszer néztünk tévét, és egyébként is sokat játszottunk együtt az utcán. Az a fajta intenzív közös játék, ami az én gyerekkoromban(35 múltam) természetes volt, mára már elvétve tapasztalható. Szerintem nem véletlen, hogy a korombeli szülők szívesen bekapcsolódnak egy társasjátékklubba és igénylik újabb és újabb társasjátékok megismerését. Van ebben nosztalgia, de tudatosság is. A férjem, bár számítógépes játékokat programoz, szabadidejében egy társasjáték klubba jár, és főleg Németországból származó játékokat vásárol otthonra. Persze van olyan játék, aminek nehezek a szabályai, de van miből válogatni! Aki játszani akar, megtalálja a módját, és a közösséget is hozzá. Én szeretek játszani, és remélem ezt tovább tudom adni a gyerekemnek is. Egyébként gratulálok az oldalhoz!

Itt lehet hozzászólni !