Magyar Társasjátékdíj – Az első két év (és a harmadik)

VizsgálatA minap olvashattátok, hogy kihirdetésre került a Magyar Társasjátékdíj harmadik nyertese, valamint a kapcsolódó nyereményjáték eredménye. A nyereményjátékkal mi is igyekeztünk benneteket arra ingerelni, hogy gondolkodjatok el a kapható játékok értékelésén, mérettessenek meg általatok is, s esetleg igyekezzetek a díj definiálta paraméterekkel rendelkező lencsén keresztül megnézni a honi választékot.

Nem egyszerű ez utóbbi, s természetesen a mi kérdésünk nélkül is sokan alkotnak (s közölnek velünk) véleményt, van aki személyes kedvencét preferálja és hiányolja, s van aki a gyerekjátékok irányába, más pedig a gémerebb játékok felé nyitna. Mi persze (jó gémerként :) a szakszerűség, a szabályszerűség és a függetlenség irányelvei meghatározta irányt igyekszünk tartani.

Fenti bevezető után én most – így utólag, mert hónapja íródott – szeretném figyelmetekbe ajánlani Lacxox egy posztját, amiben röviden ír a játékdíj első két évéről, s ezen évek eredményeiről, rövid bepillantást is engedve az érintettek munkájába, hiszen e két évben ő is tagja volt a díj zsűrijének. S ami fontosabb, a cikk a fenti elvek meghatározta irány következetes tartásáról szól, így egyesületi és díjalapítói “hitvallásként” itt van nálunk a helye a rá való hivatkozásnak.

Rövid bevezetésként, kedvcsinálóként, illetve megelőlegezve a poszt témáját, álljon itt pár rövid részlet belőle:

“És nem is annyira magukról a jelöltekről írok most. Nem mintha nem állnék ki teljes mellszélességgel a választottak mellett.

Sokkal fontosabb kérdés, hogy miért pont ezek? Miért pont ilyen játékok nyertek? Az adott honlapon erről is sok információ szerepel, de pár ismert és kevésbé ismert tényezőt szeretnék kiemelni.

Miközben ilyen téren a Magyar Társasjátékdíj közelítőleg hasonló célokkal született, mint a Spiel des Jahres, nem hagyhatunk figyelmen kívül egy fontos különbséget: a Spiel des Jahres a német közönségnek szól, a Magyar Társasjátékdíj pedig a magyaroknak.

Ha már a Spiel des Jahresszel foglalkozunk, megemlítek még valamit, ami a fentiekhez képest kissé bennfentes információnak tűnhet. A német díj esetében gyakran hallok olyan spekulációkat, hogy „idén nem nyerhet a … kiadó, mert tavaly ők nyertek”, „… kiadó esélyes, mert már évek óta nem szerepeltek a jelöltek között”, és én naivan hiszek benne, hogy ezek csak a közönség spekulációi, a színfalak mögött egyáltalán, vagy legalább jellemzően nincsenek ilyen megfontolások. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a Magyar Társasjátékdíj első két évében ilyen szempontok nem befolyásolták a döntéseket.”

Olvassátok figyelemmel Lacxox cikkét, s amit én még hozzátehetek: a benne az első két évről írtakat kiterjeszthetitek most már a harmadikra is.

Lacxox cikke:
http://jatszma.postr.hu/magyar-tarsasjatekdij-az-elso-ket-ev

Itt lehet hozzászólni !