Mamutvadász játékismertető

Érdekes magamat megfigyelnem, hogyan változott a véleményem Reiner Kniziáról az utóbbi pár év alatt. Kezdetben a szerző gémerek által magasztalt játékaival ismerkedtem meg, vonzott a BGG-n elért magas helyezésük, de összességében a játékok kipróbálása után vegyes érzelmeim voltak. A Ra, a Taj Mahal és a Samurai kifejezetten tetszett, a többi viszont nem jelentett számomra átütő élményt.

Mamutvadász

Aztán, ahogy alkalmam nyílt megismerni Knizia családi játékok terén nyújtott életművét rá kellett jöjjek, Knizia bizony a rövid, de velős játékoknak nagy mestere. Pláne, ha azokról a játékairól beszélünk, amik méltónak találtattak arra is, hogy magyar kiadásban is megjelenjenek…

A Mamutvadász (update: illetve újabb nevén Mammut) is ide tartozik. Knizia játék, egész kidolgozott témával, gyorsan felfogható és elmagyarázható szabályokkal, amit lehet nem gondolkozva és gondolkozva is játszani. Egyszóval tökéletes családi játék :-)

Mamutvadász - A tábla

Az üres mezőkre a játékosok nem léphetnek rá...

Téma és cél

A Mamutvadászban ősemberek vagyunk, akiknek tárgyakat, bogyókat és mamutokat kell begyűjteniük a játéktábláról, lehetőleg minél többet és minél értékesebbeket.

A játékban minden játékosnak 4 embere van. Amikor rám kerül a lépés, közülük választhatom ki, hogy melyik(ek)kel lépek összesen 2 mezőnyit. A lépéseimet elvégezhetem akár felváltva is, egyet az egyik bábummal, másikat egy máshol álló bábummal.

Gyűjtögetés

Ha egy bábummal lelépek a mezőről, megkapom (begyűjtöm) az elhagyott mező területlapkáját. Így juthatok bogyóhoz és gyökérhez (ami minden esetben annyi győzelmi pontot ér, ahányas szám szerepel rajta), vagy valamilyen dísztárgyhoz (amiből ha minél többet össze tudok gyűjteni fajtánként, annál több pontot kapok), fegyverhez (amivel mamutot ejthetek el), illetve mamuthoz, amik a játék legértékesebb lapkái.

A begyűjtött lapkák alatti mezőre többé már nem lehet rálépni, így a játék folyamán egyre fogy a begyűjthető lapkák mennyisége és a szabad hely. Ha ügyes vagyok, elvághatok területeket a többiektől, hogy ott csak én juthassak lapkákhoz és ponthoz.

A játékban van 3 speciális területtípus, amelyet nem kell felszedni akkor sem, ha valaki ellép róluk. Az egyik ilyen az út, melynek azon kívül, hogy nem kell felszedni, nincsen egyéb tulajdonsága. A másik ilyen típus a szálláshelyek, ahova bizony a játék nyári és téli fordulói során igencsak célszerű ellátogatnom. A táborhelyek ugyanis különféle előnyöket vagy győzelmi pontokat jelent nekem. A harmadik ilyen területtípus a barlang, amely segítségével 1 lépésért cserébe egy másik barlang bejáratában bukkanhatok elő a figurámmal.

A játékot az a játékos nyeri, aki a játék végére a legtöbb pontot gyűjti össze.

A tábla messzebbről

A nyári forduló egy játékállása messzebbről...

Záró gondolatok

A Mamutvadász, bár a témája alapján elsőre talán gyermektársasjátéknak tűnik, valójában egy nagyon is jól kitalált családi társasjáték. Megköveteli az előre tervezést, a jó helyzetfelismerést és izgalmas is. És nem mellékesen a Magyar Társasjátékdíj 2012. évi győztese.

Mamutvadász

Szerző: Reiner Knizia
Magyar kiadó: Piatnik

Játékidő: 45 perc
Játékosszám: 2-4 fő
Ajánlott életkor: 8+

Töltsd le: magyar szabály

Ezt már olvastad? : Társasjáték-fejlesztők Napja 8. (2016.02.13.)...
(2015.12.02.)

Itt lehet hozzászólni !