Mi társasjáték és mi nem az? (teszt eredmények)

teszt

Emlékszel még a nyárra? Volt egy tesztünk, amelyben azt próbáltuk felmérni, a közvélemény szerint mi számít társasjátéknak és mi nem.

Most ennek az eredményével jelentkezünk – némi saját véleménnyel megfűszerezve. Köszönjük, hogy a segítségünkre voltatok, és ilyen sokan (284-en) időt szántatok a teszt kitöltésére.

Nézzük is, mik voltak a válaszaitok…

1. Társasjáték a pasziánsz és egyéb egyszemélyes solitair típusú játékok?
pl. Rush Hour, Pirates Hide & Seek

Mint minden kérdésben, ebben is könnyen el lehet veszni. Megkérdeztük, társasjáték-e pár egyszemélyes logikai játék?

Vélem, hogy az erős többség azért válaszolt nemmel e kérdésre, mert alapvetésnek tűnik, hogy a fogalom által leírt halmazba olyan játékoknak kell tartozniuk, melyek használatához társra van szükség. De mi lenne, ha e kérdést angol nyelvterületen tennénk fel, s így abban “board game” vagy “tabletop game” kifejezés szerepelne? Ekkor a megnevezés önmagában nem hordozná azt a jelentést, ami előírja több fő együttműködését.

Nálunk a táblajátékosok már eleve elhatárolják magukat a többi társasjátéktól, az egyszemélyes logikai (sokszor mint készségfejlesztő) játékok mint önálló egység jelennek meg. Az utóbbiakat még a BGG-n sem lelni fel, miközben több mint 600 olyan játékot tartalmaz az adatbázis, ami csak egyszemélyes, köztük például a magyarul is megjelent “Zombie in my pocket” és az “Utopia engine”.

A fenti elmélkedés után semmiképp nem csodálkozhatunk, hogy így megoszlottak a szavazatok.

2. A klasszikus táblás játékok?
pl. sakk, malom, dáma, go

Ennél a kérdésnél a klasszikus táblás játékokról, míg a következőben a klasszikus nem táblás játékokról van szó. Már ez is meghatározhatna egyfajta párhuzamot, de az eredményen is látszik, hogy a válaszok erősen korreláltak. Folytassuk is a következő kérdéssel, és tárgyaljuk a két kérdést egy helyen…

3. Az egyéb klasszikus játékok?
pl. mah-jongg, dominó

Az első kérdésnél adott eszmefuttatásunk választ adhat a válaszokban megjelenő 81% nemre és 16% igenre is. Ennél a két kérdésnél viszont el kellett gondolkoznunk, hogy mi szülte a 13% nemleges választ. A “nem”-mel szavazók szerint a sakk vagy a malom önálló játékfajta?

Rövid ideig tartó elmélkedés után az a hipotézisünk, a tévedés jogát 100%-osan fenntartva, hogy a “nem” tábort erősen motiválhatták az érzelmi okok, hogy pl. túlhaladottaknak tartják ezeket a játékokat.

Esetleg szóba jöhet még az is, hogy a játékosok maguk körül azt látják, hogy ezen játékokat űző személyek és ezekkel foglalkozó szervezetek jól felismerhetően elszeparálódnak a “közönséges” társasjátékokkal foglalkozóktól, ráadásul némelyikük nemzetközi szervezetekkel, versenyekkel rendelkezik, és sportként űzik legjobb szakértőik.

4. Az 1900 és 1990 közötti időszak táblás játékai?
pl. Monopoly, Capitaly, Ki nevet a végén, Élve fogd el, Lóverseny

Ehhez nincs mit hozzáfűzni :-)

5. A klasszikus kártyajátékok?
pl. bridzs, römi, kanaszta, ulti, tarokk

A kérdőív megírásakor magunk se gondoltuk volna, hogy rögtön a legnagyobb egyetértést szülő kérdés után tesszük föl a legmegosztóbb kérdést. Pedig így történt. Mivel azonban a 6-os pont is ugyanezzel a kérdéskörrel foglalkozik, most is az együtt elemzés módját választjuk…

6. A speciális kártyával játszott játékok?
Dominion, Csótánypóker, Limits, Coloretto, Gorgons

Mindkét kérdés alapvetően kártyával megvalósított játékokról szól, akár egybe is vonhattuk volna a kérdőív készítésekor, de szerencsére nem követtük el ezt a hibát. Így – az ereményeket látva – egy fontos kérdést tehetünk fel magunknak: Mi motiválhatta annak a 25%-nak a döntését, akik szerint a bridzs nem társasjáték, viszont a Limits az?

Őszintén szólva, nehezen tudunk választ találni rá. Azon gondolkoztunk, hogy vajon a tárgyi kellék a meghatározó, a hagyományos paklikhoz (pl. francia kártya) kötődik az elutasítás? Vagy pedig inkább a hagyományos és klasszikus kártyás mechanizmusok azok, amik választóvonalat jelentenek?

Azokhoz, kiknek válasza az utóbbi, szívesen intéznénk kissé provokatív kérdést, hogy szerintük a speciális kártyákkal játszott, de klasszikus mechanizmust alkalmazó játékokról (Tichu, Die Sieben Siegel) mi a véleményük?

7. Az ismeretterjesztő és a kvízjátékok?
Pl. Trivial Pursuit, Fauna, Kérdezz-Felelek

A kvíz- és partijátékok gémer körökben kicsit olyanok, mint a szégyellni való rokonok. Ha döbbent arcokat akartok látni, próbáljátok ki egyszer, hogy egy társasjáték klubba egy kvízjátékkal mentek le. Vagyis ne… Inkább ne próbáljátok ki!

Azért örülünk, hogy rokon voltukat jelentős arányban elismerésre került. Érdekes az is, hogy ennél a kérdésnél volt a legmagasabb a bizonytalanok aránya (6%).

8. A szerencsejátékok?
pl. Roulette, Black Jack, Baccarat, Craps (a Póker kivételével)

Evvel a kérdéssel kapcsolatban először is el kell áruljuk, nem vagyunk igazán járatosak a szerencsejátékok világában. A kérdés megfogalmazásakor így azon ideológia mentén tettük fel a kérdésünket, mely szerint a szerencsejátékok jellemzően kaszinó játékok, a játékosok nem egymás ellen, hanem kizárólag a bank ellen játsszák őket.

Azon, hogy a szerencsejátékok társasjátékos volta a kitöltők körében elutasításra talált, nem lepődtünk meg. Nem úgy azon, amit a Wikipedia oldalán találtunk ezen címszó alatt. Az oldal a Lottó, Rulette és Black Jack mellett ilyen neveket is “Gambling game”-ként említ, mint Perudo, Bridzs, Mah-jongg. Micsoda? Aki már játszott valamelyik előbb említett játékkal, tudhatja, hogy részük ugyan a szerencse, de a tudásnak és gyakorlatnak bennük legalább ekkora szerepe van…

9. A party-játékok? (sok személy tudja őket együtt játszani)
pl. Activity, Beugró, Angyal vagy ördög, Tabu, Dixit

A második legnagyobb egyetértést erre a kérdésre adott válaszok mutatták. Bár a partijátékoknál a legerősebb a közös együttlét szülte amúgy is létező jó hangulat fokozására való törekvés, azért itt is része a játéknak a résztvevők közti – egymás rovására történő – versengés, ami például a kaszinójátékoknak nem volt sajátja. (Ott mindenki a közös ellenfelet, a bankot igyekszik kifosztani, de együttműködés nélkül.)

Általában jellemző a társasjátékokra a résztvevők közti versengés, a többiek megelőzése, legyőzése, ahol vagy személyek, vagy csapatok (Activity) küzdenek az első helyért.

10 – 12. kérdés
10. Az eszközökkel játszott szabadtéri ügyességi játékok?
pl. pétanque, tollaslabda, freezbee

11. Az egyéb szabadtéri ügyességi játékok?
pl. fogócska, Adj király katonát!

12. A beltéri ügyességi játékok?
pl. billiárd, csocsó, darts, bowling, gombfoci, Marokkó, PitchCar

A három kérdést témakör alapján is össze lehet kapcsolni, és a kapott válaszok is adják számunkra, hogy gondolatainkat róluk összefogva közöljük. Utóbbi miatt azért, mert erős (80% körüli) elutasítás mellett gyenge (14% körüli) támogatást kapott mindhárom kategória. A témakör alapján pedig erős kapcsolat köztük, hogy mindhárom ügyességi játékokról érdeklődik, különbséget téve beltér-kültér és eszközhasználat ténye okán.

Mint már tudjuk – legalább az első kérdés óta – a magyar megnevezés sugallta jelentés eltér az angol megnevezésétől. Véleményünk szerint, és az első kilenc kérdésre adott válaszokból nyolc azt érzékelteti, hogy társasjátéknak tekintjük a táblás, a kártyás, a kockák segítségével űzött, a kvíz és parti jellegű játékokat, amiket jellemzően zárt térben, jellemzően asztal melletti elfoglaltságként szabályok által leírt módon folytatunk. Ezek alapján a társasjáték angol fordításaként jobban megfelel a tabletop game, mint a gyakrabban használt boardgame.

S hogy miért megint a nyelvi különbséggel való felvezetés?
Mert a 12-17%-os nem elhanyagolható értékű támogató szavazatok mögött megint a társasjáték kifejezés által közölt társakkal folytatott játék jelentés hatását látjuk. Ha az asztali játék (tabletop), a szalon (parlour) játék vagy a táblajáték (boardgame) lenne a kérdés, valószínűleg még kevésbé gondolnánk a fogócskát vagy a pétanque-ot a halmazba valónak.

Előbbi két példával viszont szemben állnak a szobában (szalonban), asztalon, sőt akár táblán játszott ügyességi játékok, melyek a 12. kérdés körébe tartoznak. Van egy olyan gyanúnk, hogy erőst különböző eredmények születnének, ha külön-külön kérdeznénk véleményeteket az itt felsorolt játékokról, továbbá a Jengáról, Villa Palettiről, Akabáról, Crokinole-ról.

Egyrészt némelyikük rendelkezik a társasjáték (és a rokon angol kifejezések) jellemzőivel. Így például a Crokinole társsal illetve társakkal szobában, asztalon, sőt táblán, szabályok szerint pontokra, győzelemre, ellenfél legyőzése céljával játszott játék. Kizárni e körből kivétel meghatározással lehetne: ügyességi játék márpedig nem. Miért? Csak!

S itt a definíción kívül már érzelmi kérdések is beleszólnak. Nagyon sok ügyességi játékot elfogadtunk társasjátéknak elemezgetés nélkül: Jenga, Pitchcar, Crokinole, Gulo-gulo. Sőt a Villa Paletti még “Spiel des Jahres”-t is nyert.

Szerinted melyik kérdésnél lesznek a legmegosztottabbak a vélemények?

Ahogy a fentiekből is látszik, a legmegosztóbb kérdés (szerencsejátékok) benne van a három leginkább várt kérdésben, míg a legkevésbé megosztó kérdés (1900-1990 közötti táblás játékok) már teljesen megegyezik a várakozásaitokkal.

Összegzés

Mint látjuk, a tökéletes definíciót a kérdőív alapján nem tudhattuk meg. Van ahol a kérdésnél szereplő játéklista megoszthatja a válaszadókat. Vannak kategóriák, amiket mostani tesztünkben a hosszra való tekintettel nem tehettünk fel. Így nem volt szó az épp csak érintett parlour game kategóriába sorolandó szójátékokról (barkochba, gyilkosos, szópóker, szóbridzs), a hasonló, de eszközt is használó szójátékokról (bumm, scrabble, tabu), az úgynevezett papír és toll játékokról (amőba, akasztós), s bizonyára még sok határterületen elhelyezkedő játékról.

De nagyon köszönjük válaszaitokat, nagyban segítenek bennünket abban, hogy nagy figyelemmel tudjuk bejárni azt a világot, ahol az általunk kezelendő tárgyak elhelyezkednek, s hogy felsimerjük azt, amikor ennek határait elérjük.

Mert természetesen érzéseink, prekoncepcióink, előítéleteink mindannyiunkat gyakran megzavarhatják. Melyikőnk ne döbbenne meg, ha egy friss ismerőse, miután elmondta, hogy sokat szokott társasjátékozni szabad idejében, mert ez a hobbija, az ennek részleteit izgatottan firtató kérdésünkre a következőket közölné: “Rendszeresen sakkozok, és hetente egyszer ultizni is összejárunk”…

Ha szeretnél tesztjeinkről és kiemelt cikkeinkről értesítést kapni…
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Ezt már olvastad? : Mate klubdátumok 2017
(2017.01.12.)

11 hozzászólás “Mi társasjáték és mi nem az? (teszt eredmények)” bejegyzésre

 • h-alga szerint:

  És csak jönnek a kérdések folyamatosan: Ha tabletop game a pasziánsz és a rush hour, akkor szintén az a puzzle?
  (pusztán a benzinkutas akció juttatta ma reggel eszembe e kérdést, ami most társasjátékkal akciózik, s a listán nem egy puzzle is szerepel)

 • Simulacrum szerint:

  Már nem emlékszem pontosan mire szavaztam már egyes kérdéseknél, de valószínűleg mindegyik esetében a többséggel együtt. Számomra egyértelműen a legmegdöbbentőbb a klasszikus kártyák esetében a nem nagy aránya. Mostanában a sok tényleg komoly társas mellett, amit játszom örök helye van a klasszikus kártyáknak és ez így is fog maradni, az egyik legjobb társasjáték forma.
  Bár igazából ha belegondolok éppen 1-2 hónapja esett meg velem, mikor valakinek el kellett magyaráznom mit jelent az ütés fogalma egy kártyajátékban, mert még sosem kártyázott, de szerintem az ilyen ember a ritka, nem az aki ismer néhány kártyajátékot. Lehet a mai fiatalok már nem is találkoznak klasszikusokkal?

 • Csibu szerint:

  Szörnyű ez a hsz rendszer, most írom be másodjára…

  Szóval ami még érdekes kérdés lenne, hogy mibe számítanak a társasjátékok számítógépes megjelenései (Yucata / Ticket to Ride / Vassal) akár androdion, vagy tableten. Pl. egy Bang tableten játszva is társasjáték marad-e. És ha a Bang így játszva társasjáték, az-e egy böngésző alapú játék? És ha az társasjáték, vajon az-e egy WOW vagy FIFA ahol azért gyakran a játékosok mikrofonon kommunikálnak is folyamatosan. Esetleg társasjáték egy LAN-parti? Vagy egy kooperatív, mondjuk ablakot kettéosztó, így egygépen játszható játék? :)

  Márpedig pont ezt hiányoltam a kérdőívből, hiszen efelé tartunk, a gépek és a táblás játékok vegyítése már elkezdődött, és ki tudja, hol végződik, mivel játszunk majd 10-20 év múlva! …

 • Simulacrum szerint:

  Mióta fórumozok mindig miután megírtam kijelölöm vágólapra mentem és utána küldöm el a hozzászólás, sok idegbajt megtakarít. :-)

  A kérdés teljesen logikus, én hirtelen azt mondanám nemre szavaznék ezen esetekben, de ahogy írod is sokszor már megy mikrofonon keresztül is a társalgás, de nekem valahogy hiányzik a fő lényeg, hogy együtt legyünk, szóval én ezért nemre szavaznék, de lehet 5-10 év múlva már igent mondanék sajnos.

 • raud szerint:

  @Csibu:
  Jah, ezek érdekes kérdések. Nem tudom, hogy meg tudnám-e őket válaszolni…

  @Siraculum:
  Szerintem akiről beszéltél, az a fiatalok kisebbségéhez tartozhatott. Tapasztaljuk, hogy a Gazdálkodj okosant a mostani tizenévesek még ismerik – pedig nem egy mai játék, és egy “modern” társasjátékkal összehasonlítva nem is igazán ütőképes. Ebből kiindulva gondolom, a klasszikus kártyajátékokkal is valami hasonló lehet a helyzet, és azokat is ugyanúgy megtanítják a szülők a fiatalabbaknak, mint régi játékokat. Ráadásul ezek egy felnőtt számára szerintem sokkal szórakoztatóbbak, mint a Gazdálkodj okosan…

 • h-alga szerint:

  Tehát a kérdés: megszűnik-e társasjátéknak lenni, ha asztalról monitorra visszük?
  De akkor éppúgy kérdés, mi lesz, ha asztalról az udvarra visszük, mint Gyime a gigajátékká varázsolt Drachendeltát és Halfogócskát?

 • viito szerint:

  “Azon, hogy a szerencsejátékok társasjátékos volta a kitöltők körében elutasításra talált, nem lepődtünk meg. Nem úgy azon, amit a Wikipedia oldalán találtunk ezen címszó alatt. Az oldal a Lottó, Rulette és Black Jack mellett ilyen neveket is “Gambling game”-ként említ, mint Perudo, Bridzs, Mah-jongg. Micsoda? Aki már játszott valamelyik előbb említett játékkal, tudhatja, hogy részük ugyan a szerencse, de a tudásnak és gyakorlatnak bennük legalább ekkora szerepe van…”

  Nincs itt semmi félreértés, a gambling games ugyanis nem a játék szerencse faktorára utal, sokkal inkább arra, hogy játsszák e az adott játékot (pénzes) tétre.

  Erre tökéletes példa a gyerekek által játszott dobj és lépj annyit amennyit dobtál típusú játék, aminél sok kaszinóban játszott gambling game is kevesebb szerencse faktort tartalmaz, mégsem soroljuk közéjük.

  Egyébként tudomásom szerint a gambling games kaszinóban/kocsmában/etc játszott változatai között is kétféle nagyobb típus van:

  - csak a szerencse dominál, a játékosok a ház pénzére hajtanak, a szervezőt pedig a matematika szabályai védik attól, hogy kifosszák őket. Ilyen például a roulette vagy a lottó, itt nem lehet jól vagy rosszul játszani, nincs igazán jó vagy rossz játékos sem, és bár 1-1 játékos távozhat pozitív mérleggel, összességében elmondható, hogy a játék rendszere a szervezőt védi, a játékosok összességében bukóban lesznek (érthető okokból, különben gyorsan bezárnának a kaszinók :))

  - a másik típus az általatok is említett kategória, ahol számottevő tudás is szükséges a szerencse faktor mellé. Ezeknél a játékoknál tudomásom szerint a játékosok egymás ellen játszanak, a szervező csak jutalékot kap cserébe, hogy biztosítja a helységet, az osztót, etc… Az ilyen típusú játékoknál valóban léteznek jó játékosok, és lehetséges befolyásolni a szerencsét több partin át tartó játékoknál, viszont mivel a játékosok egymás pénzére hajtanak, ezért a szervezőnek mindegy, hogy ki nyer, így a világ legjobb játékosa is maximum a többieket képes kifosztani nem a kaszinót.

 • raud szerint:

  Huh, ez új volt. Direkt megpróbáltam utánamenni, hogy pl. Mah-jonggot játszhatok-e online kaszinókban, és meglepődve tapasztaltam, hogy igen. :-)

  Kösz az infót!

 • h-alga szerint:

  Köszi az infókat.
  Hiányos ismereteink mennyisége így csökken, de azért az általad leírtak után is abban még talán egyet érthetünk, hogy a felsoroltak, pl Perudo, bridzs, stb nem egyértelműen illenek ebbe a körbe.

  • viito szerint:

   a bridzshez abszolút nem értek, viszont a perudo ha jól tudom tipikus kocsmai szerencsejátékként is funkcionál(t), tehát az beleillik ebbe a koncepcióba (szerintem).

   egyébként Las Vegasban casinokban rengeteg ázsiai szerencsejátékot játszottak, volt ahol külön rész volt ezeknek, amiknek sem a működését sem a nevét nem ismertem, gondolom sok olyan játék akad, amit mifelénk mondjuk ártatlan családi játékként ismerünk a világ másik felén pedig komoly tétre menő szerencsejátékként fogadásokat kötnek közben.

 • h-alga szerint:

  ( Hehe. Nincs jobb dolgunk így este? :) )

Itt lehet hozzászólni !