Esztergomi Társasjáték Klub – klubajánló

Klubajánló sorozat – 19. rész
Bemutatott klub: Esztergomi Társasjáték Klub

2011-ben indult klubajánló sorozatunkban az országban fellelhető társasjáték klubokat vettük végig. Most e sorozat új részekkel jelentkezik. Elsőként fogadjátok szeretettel az Esztergomi Társasjáték Klub bemutatkozását…

1. Mit kell tudnia az olvasóknak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?
Mutatkozz be Dixittel! – Dixit másként

Mutatkozz be Dixittel! – Dixit másként

Az Esztergomi Társasjáték Klub – tekintsük ezt munkanévnek – 2008 ősze óta kezdett el egy 49 négyzetméteres panellakás nappalijában szűk baráti társaságként működni, azaz játszani kéthetente hétfőnként, a gyerkőcök elaltatását követően, este kilenc után. Hangulatteremtésre is törekedtünk: egy-egy játék hangulatához illeszkedő háttér zene is szólt, házisüti, tea, családias légkör 5-6 emberrel. Az előkészített játék néha csak háttere volt egy jó baráti beszélgetésnek, azaz játékra nem mindig került sor.

A baráti körben elterjedt a hétfői szeánszok híre, a nappalit gyorsan kinőttük és a játékok sem fértek be a ruhásszekrény mélyére. A Szent Imre Kolping Házban találtunk helyet Esztergom központjában. 2009. október óta szerdánként találkozunk 20-24 óra között. Célunk a felnőtt korosztályt kimozdítani otthonról, értelmes közösségi kikapcsolódást biztosítva. Persze a családi közös játékot fontosnak tartva, szerveztünk családi játékalkalmakat szombatonként, mentünk óvodába játékdélutánt tartani, és segítjük az esztergomi “Dobó-kockák játéknapot” (mely most december 8-án is megrendezésre kerül a Dobó Gimnáziumban) játékokkal, játéktanítással, de tartottunk már magunknak társasjáték előszilvesztert is.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?

Az Esztergomi Társasjáték Klub a Szent Imre Kolping Házban működik. Elméletben elférünk kb. 40-en. Mivel heti rendszerességgel jövünk össze kb. 15 fő gyűlik össze, ki hogyan ér rá. Potenciálisan 40 feletti ember tudott eddig alkalmainkról, most már kicsit több :-).

 Üzletkötők bevetésre várva - Ys

Üzletkötők bevetésre várva - Ys

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

Elsősorban felnőtteket, de iskolai szünidőben középiskolások is részt vesznek alkalmainkon. Egyébként mindenkit szeretettel fogadunk, legyen nyugdíjas, egyetemista, középiskolás.

Természetesen családi alkalmainkon már 3 éves kortól fogadunk mindenkit!

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

A játék alkalmak nyitottak, minden szerdán összegyűlünk télen-nyáron este nyolctól, ameddig jól érezzük magunkat! Támogatói díjunk 200 Ft.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?
YS - A klubban majdnem az összes Ystari játék elérhető

YS - Nálunk majdnem az összes Ystari játék elérhető

Igyekezünk minden játéktípusból a jobbakat, népszerűeket beszerezni. Táblás, kártyás, családi, készségfejlesztő, összetett, kooperatív, könnykicsordulós vidámság – minden fellelhető nálunk.

Összesen 150 felett van a játékállomány, amely több szervezet és család közös szándékából gyűlt össze. Egyszer minden játékkal játszottunk már, az biztos. Egy ideje minden játékdobozba belehelyeztünk egy statisztika táblázatot, melyet rendszeresen töltögetünk: látjuk melyik játék, mikor került elő, hányan játszották, milyen eredmények születtek és pl. milyen témákkal játszottuk a Dixitet.

Persze vannak abszolút favoritok: Dixit összes és Csótány sorozat – ezek mindegyike örömkönny kicsordulós pillanatokat tudnak okozni a hétköznapi mókuskerékből kilépve. Dixitből túl vagyunk a 100. partin, persze jobbnál-jobb tematikákkal. Sajátosságunk, hogy az Ystari és Carcassonne játékok erősen felülreprezentáltak kínálatunkban. Nagyon szeretjük ezeket!

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

Előzetesen e-mailen tájékozódhatnak, kérésre elküldjük kedvcsináló leírással ellátott játéklistánkat. Természetesen a helyszínen várunk mindenkit nagy szeretettel! Engem a horvath.zoltan@kornyezetkultura.hu e-mail címen érnek el, szívesen állunk rendelkezésre ovik, iskolák játéknapjának előkészítésében is.

Hogyan legyél jó viking? - Wikinger játéktanítás

Hogyan legyél jó viking? - Wikinger játéktanítás

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

A sok játékunk akkor érzi jól magát, ha örömet szerezhet a családoknak. Tehát ne porosodjanak a polcokon. Ezért állandó résztvevőink kölcsönözhetnek játékokat a készletből. A klub nyitott: kezdők és haladók egyaránt találnak játékot és játékpartnert. Rendkívül jó közösségi, baráti légkör alakult ki, jó ide járni! Próbáljátok ki, szeretettel várunk minden játszani vágyót!

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : Juego Társasjáték Klub – klubajánló...
(2014.03.20.)

Egy hozzászólás “Esztergomi Társasjáték Klub – klubajánló” bejegyzésre

  • Keck József szerint:

    Üdvözlöm!
    Én 72 éves nyugdíjas vagyok. Fiatal korom óta szeretek ultizni.Baráti körben most is ultizunk, de egyre ritkábban. A szabadidőm rengeteg. Még aktívnak érzem magam, szeretném megtudni, hogy van-e Esztergomban olyan clubb, vagy társaság, ahová beszállhatnék ultizni.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Keck József.

Itt lehet hozzászólni !