5 dolog, amit karácsonyi társasjáték vásárláskor tudni kell

társasjáték karácsonyra

Lassan itt a karácsony, és a játékboltok polcai roskadásig teltek társasjátékokkal. A sorok között sétálva lépten-nyomon gyönyörűen megrajzolt dobozokba botlunk.

De hogyan válasszunk? Mire érdemes odafigyelnünk egy-egy társasjáték megvásárlásakor? Hogy próbáljuk ki a megvásárolt játékot? Mit tegyünk, ha hiányzik a társasjáték dobozából a szabály?

Cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ adni…

papírtáskák

1. Hogyan válasszunk társasjátékot? Mekkora az esélye annak, hogy vásárláskor mellényúlunk?

Sajnos nincs általános recept társasjáték kiválasztására. Ráadásul mellényúlni is esélyünk van. A társasjátékozás népszerűvé válásával nem csak a jó, hanem a középszerű (és sajnos a rossz) játékok száma is emelkedést mutat.

Általános szabály, ami az élet sok területére igaz, hogy hozzáértést, minőséget és jó árat szakboltban találhatunk. Igaz ez a társasjátékra is. Egyrészt a szakboltok általában nagyobb arányban forgalmaznak új megjelenésű, modernebb társasjátékokat, másrészt az eladóik felkészültebbek, és könnyebben válaszolnak mindenféle keresztkérdésünkre. A cél, valami olyan játékot vásárolni, amivel kipróbálás után vélhetőleg sokat játszunk.

Ajánlott szakboltok:
» Szakboltok listája

2. Mennyibe kerül mostanában egy jó társasjáték?

Egy jobb, nagyobbaknak való dobozos társasjáték ára általában 5-10 ezer forint körül mozog, de egy-egy fajsúlyosabb darab még drágább is lehet, 10-12 ezer forintba is belekerülhet. Sajnos a társasjáték is csak egy piaci termék, így nem csak a kenyér és a traktor ára növekszik, hanem ezé is.

A különböző szakboltok árai közt ugyanakkor nem jellemző a markáns különbség. Van amiért ide érdemes beugrani, van amiért oda. Jellemző még a társasjáték kínálatra, hogy a vegyesen sokféle játékot (nem csak társasjátékokat) árusító boltok árai a nagy dobozos kategóriában 1-2 ezer forinttal magasabbak. A bevásárló központok játékboltjai ugyanakkor szűk választékukból egy-egy játékot akciózni szoktak, így akár ilyen helyen is jó vásárt csinálhatunk.

Ajánlott magyar kiadású társasjátékok:
» Magyar Társasjátékdíj

3. Szebb/nagyobb doboz = jobb játék?

Szerintünk nem lehet egyértelmű párhuzamot állítani a dobozméret és a társasjáték “minősége” között. Ugyanakkor valószínűbb, hogy a szebb dobozos játékok nem csak megjelenésükben, hanem alkatrészeik minőségében, és talán játékélményben is jobb játékot tartogatnak számunkra. Pláne, ha a játék dobozán még egy szerző nevét is megpillantjuk…
(De talán itt is az a legideálisabb választás, ha van egy szakképzett eladó, akitől tanácsokat kérhetünk…)

4. Mit tegyek, ha a vásárolt társasjáték dobozából hiányzik a magyar szabály?

Ez nem gyakori jelenség, de előfordulhat (sőt akár valamilyen kellék is hiányozhat). Ebben az esetben keressük fel azt a boltot, ahol a társasjátékot vásároltuk, vagy reménytelen esetben magát a magyar kiadót. Mindkét szereplőnek nem csak törvényi kötelezettsége a hiányzó szabály pótlása, hanem üzleti és partnerkapcsolati érdeke is.

Nagyobb internetes szabálygyűjtemények:
» ketaklub.hu (magyar szabályok menüpont)
» jatekdij.hu (év/részletes játéklista menüpont)

5. Hogyan fogjunk neki egy társasjáték szabályának értelmezéséhez?

A társasjáték szabályait semmiképpen se a játékkezdést izgatottan váró nagy társaság előtt kezdjük el értelmezni, mert a csoport tagjai ekkor könnyen elveszíthetik az érdeklődésüket. Szánjunk időt már korábban a felkészülésre, a szabályok átolvasására.

Egy modern társasjáték szabálya – családi kategóriában – általában 3-6 oldal. Ugyan a szabályok általában gazdagon vannak képekkel illusztrálva, de ettől függetlenül, a könnyebb elsajátítás érdekében érdemes a felkészülés alatt a játék komponenseit az asztalra kitenni, és begyakorolni a lehetőségeket, hogy a szabályokat jobban elmélyítsük.

Még egy tipp: az első éles játékot követően olvassuk el újra a szabályokat, mert ritka az, hogy elsőre mindent tökéletesen játszunk, megjegyzünk. A tapasztalat az, hogy lesznek olyan részletek, amikre ilyenkor figyelünk fel.

Szabályértelmezési nehézségek esetén:
» Játékszabály Segélyszolgálat
(A cikk a tavaly megjelent Társasjáték vásárlási tanácsok írásunk rövidített, némileg átalakított változata.)

Itt lehet hozzászólni !