Székesfehérvári Társasjáték Klub – klubajánló

Klubajánló sorozat – 22. rész
Bemutatott klub: Székesfehérvári Társasjáték Klub

Azt, hogy a társasjátékozás egy egyre népszerűbb hobbi, jól mutatja az ezzel foglalkozó klubok számának emelkedése is. Ha visszaemlékezünk 2009-re, alig 10 klub működéséről tudtunk országszerte. Most pedig…

A magyar klubokat bemutató sorozatunk legújabb részében a székesfehérvári Főnixcsarnokban működő társasjátékos klubról olvashattok.

1. Mit kell tudnia az olvasóknak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?

A Székesfehérvári Társasjáték Klub egy kétszemélyes kezdeményezés révén alakult 2012 nyarán, és jelenleg is mi ketten, Kozma Ferenc és Kapos Bálint vezetjük a klubélet eseményeit.

A kelleténél több szabadidőnk és társasági kedvünk hajtott arra, hogy ne csak szűkebb baráti körünkből keressünk játékostársakat, hanem új emberekkel is találkozzunk, megismerjük az ő kedvenc játékaikat is. Eme törekvésünkhöz egy Klub létrehozása, és a Facebook közösségi oldalának felhasználása tűnt a legjobbnak. Helyszín kezdetben nem volt, és kávézókba, romkocsmába ültünk be az összeszervezett társasággal. Ha kellett még játékos, az unatkozó vendégeket szólítottuk meg, vagy éppen más társaságoknak adtunk kölcsönbe egyet a nálunk tartalékban lévő játékok közül.

Majd lett egy állandó helyszín, a terepasztalos stratégiai játékokkal foglalkozó Főnixcsarnok fogadott be minket. Azóta rendszeressé tettük a játékalkalmakat, de továbbra is fontos a FB oldalunkon követni az esetleges változásokat.

Ugyanakkor részt vettünk már Országos Könyvtári Napokon is – meghívásukra egy könyvtárban tartottunk foglalkozást, valamint kinn voltunk a Művészetek Völgyében egy vigántpetendi szervezőnél.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?

A klub fő profilja továbbra is az, hogy városszerte bárhova szívesen elruccanunk egyet játszani, ha hívnak minket.

Saját szervezésű alkalmainkat a Főnixcsarnokban tartjuk, melynek épülete a székesfehérvári vasútállomástól pár perc sétányira található, Deák Ferenc utca 37 szám alatt.

A klubhelyiség 30 főt kényelmesen befogad, elsősorban terepasztaloknak adva helyet, ülőhely 18 főnek van, de egy izgalmasabb Rettegés Arkhamban vagy Odalent játék alatt ki tud ülve maradni? :-)

Bánatunkra ritka a 10-12 fő is, általában 4-6 fős keménymag jár hozzánk.

klubélet

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

Tinédzsereket, felnőtteket egyaránt szívesen látunk. Voltak már idősebbek és gyerekek is nálunk, nekik is tudtunk szórakoztató játékot mutatni. Kezdetben úgy is hirdettük magunkat, hogy 9-99 éves korig. Aktívabban azonban a kortársakat, fiatal felnőtteket keressük.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

A Főnixcsarnokban a hely fenntartásához alkalmi belépőként 500 forintot elkérünk, de havi bérlet 1500 forintért váltható. Mivel jelenleg havi 8 alkalmat tervezünk, és bérlet esetében önálló szervezésre is látogatható a hely és használhatóak a játékaink, így elsősorban a bérlet éri meg. Az első órában nem kérjük el a hozzájárulást, mindenki eldöntheti, megkedvelte-e a helyet, maradna vagy inkább máshol költi el a pénzét.
Más helyszínre, meghívásra ingyen megyünk, vagy adunk kölcsön játékot.

Állandósult programok:
FélDél – minden szombaton 11:30-22:00 a Főnixcsarnokban
Szerdai Társas – minden szerdán 17:00-21:00 a Főnixcsarnokban

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

Az összetettebb stratégiai játékok egyértelmű kedvencek, Odalent és Rettegés Arkhamban a visszatérő. Ám pörgős kártyajátékokat szintén kedvelünk, a Bang!, Csótánypóker, Aranyásók gyakran előkerül szűk körben. A „többször egy játékkal” elv jellemző nálunk, de örömmel vettünk már részt új játék tesztelésében, és az izgalmas újdonságok is játékosokra találnak nálunk :-)

Közel 30 féle társasjátékkal rendelkezünk, amiket saját tulajdonból vagy ismerősök ajánlottak fel, ezek nagy részét a Főnixcsarnokban tároljuk, és helyben a jelenlétünk nélkül is játszhatóak.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

Elsősorban a Facebook oldalunkat ajánlom a www.facebook.com/SzekesfehervariTarsasjatekKlub címen. Itt hirdetjük meg a soron következő játékalkalmakat, ide várjuk a szervezési javaslatokat, a meghívásokat.

A közösségi oldalhoz hozzáféréssel nem rendelkezőknek e-mail címünk: sztklub@gmail.com

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el akarsz mondani a klubról?

A nyári szabadidőnk fogytával a plakátolást, középiskolák e-mailes megkeresését, lehetséges érdeklődök aktív felkutatását elhagytuk. Ezzel drasztikusan lecsökkent a látogatók száma is, látszik, hogy egy nyár nem csinál fecskét, se klubéletet. Így a lelkesedésünk is lassan csökken, és tervezzük a heti kétszeri klubalkalmak számának csökkentését, a meghívásra történő alkalmi szervezést.

Kapcsolódó anyagok:
Ezt már olvastad? : 2016, az első Printjáték verseny – ered...
(2016.06.20.)

2 hozzászólás “Székesfehérvári Társasjáték Klub – klubajánló” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !