Játékos ember fotópályázat – Eredményhirdetés

2012. decemberében egy fotópályázatot írunk ki „Játékos ember” címmel és számos követelménnyel. A pályázatra olyan fotók beküldését vártuk, melyeken egy társasjáték egy játékossal együtt jelenik meg. A beküldési határidő 2013. február 10. volt, ezalatt 120 érvényes fotó érkezett a pályázatra.

A zsűri (Hűse Ferenc, Kota Csaba, Szabó Jenő) hatalmas örömmel konstatálta, hogy a pályázat sikeres volt, melynek legfőbb mércéje nem csak a beküldött anyag nagysága, hanem a beérkező pályaművek minősége volt. Hogy a zsűri feladatának nehézségét illusztráljuk, lássuk a pályázat anyagának felét 5 montázsba rendezve, valamiféle önkényes színsémák alapján.

Kezdjük a legszínesebb képekkel! Azonnal látható, hogy voltak, akik komoly energiákat fektettek a képek témájának előkészítésébe.

Játékos ember - színes montázs

Kontrasztnak álljon itt a fekete fehér szekció. Nem meglepő módon népszerű téma a sakk, és két olyan pályázat is érkezett, ahol a főszereplő önmagával sakkozik, hibátlan kivitelezésben.

Játékos ember - fekete fehér montázs

A kék szekcióban kiemelt szerepet kapnak az absztrakt formák, és az érzelmek.

Játékos ember - kék montázs

A barna szekció tele van hangulatos képekkel

Játékos ember - barna montázs

És végül a színek szerint nehezebben kategorizálható csoport, amiben a szokásosnál is több kéz került ábrázolásra. Az Abalone-s golyós képen – bár ilyen kicsiben nem látszik – a játékos alakja a golyók felületén tükröződik.

Játékos ember - vegyes montázs

Fontos leszögeznünk, hogy a montázskészítő program többé kevésbé önkényesen választotta meg a montázsban szerepélő képek méretét, és eképpen az nem tükröz semmiféle sorrendet. Ha minden jól sikerült, akkor a montázsokra bökve megnézhetők valamivel nagyobb méretben.

A pályázat montázsképeken szereplő fotói nagyban is megtekinthetőek a tarsasjatekos.hu Facebook albumában.

A három fős zsűri lelkiismeretesen végigpontozta a műveket kreativitás és képminőség alapján, de a sok magas pontszám miatt végül egy leegyszerűsített módszerrel választott győzteseket. két fő kategóriában díjra és fődíjra jelöltünk műveket, és a fődíjas végül az a kép lett, amelyiket mindannyian fődíjra jelöltünk. A második és harmadik díjat pedig azok közül a képek közül választottuk ki, amelyeket többen jelöltük, és legalább az egyikünk fődíjra. A módszer persze csak azért működött ilyen áramvonalasan, mert bár valamennyire hasonlónak bizonyult az ízlésünk, közel sem vágott egybe. A metszet elég kicsi volt, így gyakorlatilag azonnal kiadta a győzteseket.

Lássuk a győzteseket:

III. helyezés: Kelle Emese – „Marokko 1”

Kelle Emese - Marokko 1

A mezőnyben akadtak még hasonlóan kiváló technikai megoldások, de ebben a képben van valami, ami miatt megkerülhetetlen volt az értékelés során. A marokkó egy szinte tisztán ügyességi játék, de esztétikája miatt kiváló témaválasztásnak bizonyult.

Emese nyereménye: Nincs kegyelem! kártyajáték

II. helyezés: Suba Gergely – „Belemerülve”

Suba Gergely - Belemerülve

Ez a kép egy elvarázsolt világba csöppent minket, ahol a játékos ember éppen a szabályok kusza szövevényén próbál eligazodni. Az előtérben és a háttérben sokasodó játékok mintegy türelmesen várják, hogy játékosunk végre a tettek mezejére lépjen. Nagyon jó választás volt a színkavalkád elrejtése a fekete-fehér szűrővel.

Gergely nyereménye: egy Tobago társasjáték.

I. helyezés: Kiss Balázs – „Én jövök”

Kiss Balázs - Én jövök

Ezt a képet mindannyian a legjobbak között tartottuk számon, és nem véletlenül. A témaválasztás gyakorlatilag triviális volt a kiírás alapján. A fókusz a játékfigurán és a kézen, míg a játékos már a mélységélettelenség homályából mozgatja. A játékos elhomályosítása remekül sikerült, mértéke kifejezetten tudatosnak látszik. Pont azon a határon ingadozik, ahol még jól felismerhető az emberi arc, de már szinte teljesen megszűnnek az egyéni vonások. A kéztartás a játékos korának megfelelő határozottságot sugall. Aki azt a bábut elmozdítani akarná, annak legalább annyira nehéz dolga lenne, mint ezt a képet kimozdítani az első helyről.

Balázs nyereménye: Egy általa kiválasztott, maximum 10 000 Ft értékű társasjáték.

Gratulálunk a győzteseknek!

… akiket természetesen levélben is értesítünk.

Köszönjük mindenkinek a részvételt! Reméljük, hogy a következő pályázatunk során is megtiszteltek bennünk képeitekkel.

Kapcsolódó anyagok:
  • Képgaléria (ízelitő a pályázatra beküldött képekből)
Ezt már olvastad? : Mindent tudsz a társasjátékokról? Bizonyíts!...
(2014.03.12.)

Egy hozzászólás “Játékos ember fotópályázat – Eredményhirdetés” bejegyzésre

  • Gergely szerint:

    Nagyon erős volt a mezőny, nagyon sok jó kép született. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi pályamű lesz.
    Jó volt a pályázati ötlet is. Gondolom sokaknak tengernyi olyan képe van, amin társaság játszik, de olyan, amin csak egy ember jelenik meg valamilyen játékkal olyan kevés.
    Gratulálok a nyerteseknek!
    Várom a következőt!

Itt lehet hozzászólni !