Milyen a magyar társasjátékos 2013 (teszt eredmények, 1. rész)

teszt

Ha rendszeres látogatója vagy a honlapunknak, januárban vagy februárban elképzelhető, Te is kitöltötted azt a kérdőívet, melynek célja egy pillanatfelvétel készítése volt a magyarok társasjátékozási szokásiról.

E cikk a teszt eredményeivel foglalkozik, és ismerteti őket néhány személyes gondolattal megfűszerezve – két részletben. Hála a nagy számú kitöltőknek, valamint a különféle honlapok és szakboltok népszerűsítő tevékenységének, ha nem is egy közvélemény kutatás minőségű adat, de egy mindenképpen figyelemre méltó nagyságú válasz gyűlt össze, ami egy-két dolgot már talán relevánsan elárul rólunk, társasjátékokat kedvelő emberekről.

Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen módon segítette a munkánkat. A tesztre összesen 661-en válaszoltatok.

Nézzük is, mik lettek az eredmények az első 10 kérdés esetén…

1. Milyen színnel szeretsz lenni a társasjátékokban?

Ugyan a tavalyi tesztünk 179 kitöltőjéhez képest most 482 fővel nagyobb volt a számosság, de jó lehetett a mintavétel, mert a görbe a két évben eléggé hasonló. Talán csak a fekete aránya nőtt a sárga rovására. Persze a négy nyertes színt eléggé megtámogatja a tradíció. Valszeg ezek a kiadók által leggyakrabban használt játékosszínek. (Van erről valakinek statisztikája?)

HAlga: E kérdés eredménye azoknak a leghasznosabb, akik mostanában döntenek úgy, hogy fenébe a deszkával, végeztem a szerepjátékkal, meguntam vasútmodellezést, belevágok a társasjátékozásba. Na de ott a rögtön felmerülő lényegi kérdés: mi legyen a kedvenc színem, tekintve praktikusan azt, hogy minél kisebb legyen az ütközés és vita esélye az asztal mellett? No, nekik ajánljuk a fenti válaszok elmélyült elemzését. :-)

2. Ha udvariasságból másnak engeded át a kedvenc színed, mi az alternatív színed?

Idén akadt valaki, aki feláll az asztaltól, ha a színe foglalt. Vajon játszottunk már vele? De vele ellentétben és a tavalyi eredménytől eltérően most jelentős számban akadnak olyanok, akik színben második kedvenccel már nem foglalkoznak. Ezzel együtt jelentősen csökkent a nem udvariaskodók aránya is.

HAlga: Nem tagadhatom, hogy a preferált szín használatában szerepe van a feledékenységnek és a megszokásnak is. Ha nem a megszokott színnel vagyok, előfordul, hogy mégis annak színét viselő komponensek helyzetét elemezve tervezem lépésem. És ez kellemetlen.

3. Mennyire jellemző rád, hogy eladod a megunt/nem használt társasjátékaidat?

Az ábra és ezen eredmény önmagában nem közöl túl sokat. El kell tudni helyezni más infók körében.
Feltételeztük, hogy valamelyest kapcsolat lehet – mégha nem is szigorú – a birtokolt játékok száma (és a gémerség) valamint az adás-vétel között. Úgy gondoltuk, hogy akik pár játékuk őrzik nosztalgiából, és mostanában kezdtek ismerkedni újakkal, azok kevésbé válnak meg ezektől. 50-80 játéknál már elképzelhető bizonyos pörgés például polchelyfelszabadítási igény miatt. Aztán a több százat birtoklók köre pedig lehet olyan gyűjtőké, akik már nem válnak meg a készlet darabjaitól. (H: Persze bármilyen perverzitás, átlagtól eltérés előfordulhat e közösségben is. Itt vagyok példának én.)

Konkrétan nem kérdeztük meg, kinek hány játéka van, de ennek híján e kérdés eredményeit talán a 11-es eredményeivel célszerű összevetni.
Nyilván nem meglepő, hogy akiknek nem foglal helyet lakásukban társasjáték, azok nem birtokolnak olyat, amivel még nem játszottak (6-os kérdés), és jellemzően nem adnak el játékokat.
Viszont a többi birtokolt mennyiségre vizsgálva tapasztalhatóak az előre feltételezettek. A több szekrénnyi játékkal rendelkező játékosok közt a legkisebb az aránya (62%) azoknak, akik nem adnak el megunt játékot (egypolcnyisok:83% ; félszobások:75%). Ugyanez a csoport a nagyon jellemző eladásban 8%-kal szerepel, ami hiába kis érték, mégis csak a legmagasabb arány a többiekkel összevetve (egypolcnyisok:2% ; félszobások:0%).

Tedd próbára a tudásod és megérzéseid szintjét…
Társasjátékos kifejezésekből álló TESZT-ünkkel
4. Melyik szimpatikusabb?

Érdekes a kérdés, már csak azért is, mert hirtelen indulatból azt gondolnánk, a fix körös játékok aránya a választékban egyre csökken, s inkább ural a győzelmi feltételes változat. De ne feledjük: van más lehetőség is!
Lássunk pár példát játékokra!
Győzelmi feltétel: Dominion, Catan, Bang, Rizikó, Sakk, Ostábla, Cartagena
Fix kör: Agricola, Small World, 7 Csoda, Goa, PoF, Terra Mystica
Mondhatni fix körösek, mert a játékelemek száma azonos játékosszámnál azonos körmennyiséget ad: Dixit, Carcassonne, Tikal, Mamutvadász
Egyéb – játékvége feltétel, utána pontösszevetés: Power Grid, Caylus, T&E, Samurai, Alhambra, Finca, Qwirkle, Puerto Rico.

HAlga: Be kell vallanom, miszerint az érzelmi válaszadás után játékaim átnézése és fentiek szerinti csoportosítása utáni eredmény meglepett. Csak javasolni tudom, hogy az érdeklődőbbek – válaszuk ismeretében – szintén tanulmányozzák készletüket!

5. Mennyire (volt) “családi” jellegű a MÁSODIK olyan társasjáték, ami nagyon tetszett, és amivel ezért rengeteget játszottál?

Vizsgálva az eredményeket korosztály szerinti bontásban is, az látszik, hogy viszonylag egyetértés van a kitöltők között abban, hogy a második kedvenc társasjáték még többnyire a családi játékok kategóriájába tartozik. A nagyon helyeslők között az általunk “családos felnőttnek” és a “18 év alattinak” vélelmezett korosztály van többségben – ami egy kellemes meglepetés :-)

6. Hány olyan dobozos társasjátékod van, amivel még egyszer sem játszottál?

Ez az a kérdés, amelyiknél mindenkit meg tudunk dícsérni – a válaszától függetlenül. Persze a saját játékat kipróbáló válaszadókat kicsit jobban, hiszen azért érdemes társasjátékot vásárolni, hogy játsszunk is vele.

Ugyanakkor úgy tapasztaltuk, a sok játékot ki nem próbálók között sok a lelkes gyűjtő, aki bizonyára néha nem bír ellenállni egy-egy csábító játéknak. A gyűjtők mentségére legyen mondva, nem csak a társasjátékokkal vannak az emberek így. Főleg a könyvekre jellemző, hogy mindenkinek vannak olyan könyvei, aminek az elolvasása mindig csak terv marad. Ahogy telik az idő, újabb könyvek jelennek meg, miközben a szabadidő meg kevés, így vannak olyan könyvek, amelyek soha nem kerülnek sorra.

A másik válfaj azok a könyvek/DVD-k/számítógépes játékok, amiket már valószínű soha nem olvasunk el/nézünk meg/játszunk újra, és jellemzően azért tartjuk őket, mert kellemes emlékek fűznek minket hozzájuk. (A barátaink haszna, hogy ha nem ismerik őket, kölcsön tudják kérni tőlünk.)

Ahogy a könyvekkel, a társasjátékokkal kapcsolatban is érdemes elgondolkoznunk azon, hogy ne adjuk-e el (vagy esetleg ne ajándékozzuk-e el) azokat, amikkel esélytelen, hogy valaha is (újra) játszanánk. A társasjátékok eladása a könyvekhez és egyéb gyűjtött dolgokhoz képest talán kicsit könnyebb is, mivel nagyobb árértéket képviselnek még használtan is.

7. Milyen ütemben szeretsz új játékokkal megismerkedni?

A megismerkedések üteme a múlt évi eredményekhez képest hasonló. Vagyis a társasjátékozni szerető emberek többsége úgy nyilatkozott, szívesen ismerkedik meg új játékokkal, de a már bevált játékokkal is szívesen játszik.

Vizsgáltuk, hogy a “gyakran akarok új játékot kipróbálni” és a “nagyon vagy mérsékelt gyakorisággal eladom a játékaimat” viselkedésminták között van-e átfedés, mert feltételeztük, hogy esetleg igen. De a kettő közötti összefüggés nem volt meggyőző: 11% volt az ahogy alakul, míg 17% a gyakran akarok új játékot kipróbálni esetekben a mérsékelt-gyakori eladók számossága. Úgy látszik, akik gyakran adnak el társasjátékokat, azok is szeretnek bevált játékaikkal játszani…

8. Milyen gyakran szoktál a szüleiddel is társasjátékozni?

Ennél a pontnál az eredményeket látva az érdekelt minket, van-e eltérés a különféle korcsoportok válaszai között. De azt kellett tapasztalnunk, hogy számottevő különbség nincs. A válaszadók többsége vagy nem annyira gyakran (fél évente “csak” egyszer-kétszer) társasjátékozik, vagy ha ennél gyakrabban, akkor jellemzőbben inkább baráti társaságban.

9. Mennyire használnak dobókockát és start/cél vonalat együttesen a kedvenc társasjátékaid?

Az utóbbi években nőtt a számossága a kockát használó új megjelenésű játékoknak, és sok korábbi játéknak jelent meg kockadobáláson alapuló új változata is. Mondják, hogy reneszánsza van a dobókockának, meg hogy visszanyerte becsületét, de ehhez kellett az, hogy olyan új mechanizmusokat alapozzanak kockahasználatra, amelyekkel szívesen foglalkoznak a játékosok. Ezekre már egyre kevésbé jellemző, hogy a kocka mondja meg, hogy ki vagy. A játékos nem egyszerűen gondolkozás nélkül veti alá magát a kocka “akaratának”.

A start-cél játékok alapvető jellemzője, hogy jelzőikkel a játékosok mezők sorozatán haladva versengenek az elsőségért a célbaérés tekintetében.

Tanulmányozva az utóbbi idők játékait az az érzésünk, hogy abszolút nem jellemző a start-cél működés együtt a modern jellegű kockahasználattal. Viszont továbbra is előfordulnak és használatban vannak – bár ritkábban – olyan játékok, melyekben a start-cél a hagyományos “dobásom-lelépem” működéssel van együtt, még ha színesítve is azt. (pl: That’s life!, Formula Dé, Ostábla, Igel Argern, Um Reifenbreite)

Fentieket végiggondolva nem lepődünk meg az eredményen: a túlnyomó többségnek a kedvenc játékai nem ebből a körből kerülnek ki.

10. Mennyire ismered jól a klasszikus kártyajátékok szabályait?

E kérdés témakörében sikerült nagyjából harmadolni a válaszadókat. Harmada otthon érzi magát, harmada elboldogul, harmada eltéved ebben a világban.

Volt egy olyan előzetes feltételezésünk, hogy az idősebbek, akik olyan korban nőttek fel, amikor még sokkal vonzóbb volt kártyajátékokkal játszani, mint társasjátékkal, egy picit többen fogják azt válaszolni, hogy ismerik őket. Azonban megvizsgálva az adatokat az a tapasztaltunk, hogy ez nincs így: az eloszlás az egyetemistákra és felnőttekre vetítve is nagyjából ugyanolyan görbét ír le, mint a családos felnőttek esetében.

Ezt már olvastad? : Megjelent a Játékfejlesztői útikalauz 2. kiad...
(2014.04.09.)

5 hozzászólás “Milyen a magyar társasjátékos 2013 (teszt eredmények, 1. rész)” bejegyzésre

 • Sarruken szerint:

  A 4. kérdésnél 23 lesz az a 33.

 • h-alga szerint:

  77 és 33 % – bizonyára 10%-nak mindkettő szimpatikusabb. :)
  (Korrigáljuk.)

 • Prosperia szerint:

  Számomra a legjobb hír a 661 válaszadó! Ez igen nagy (számomra részben rejtett) társasjátékos életet feltételez, mivel ennyi válasz azt sugallja, hogy sokan olvassák az oldalt (nem tudom persze hány helyen volt a kérdőív reklámozva). A matek oldaláról nekiindulva ez több ezer vagy akár tízezer társasozó embert jelenthet. Mit gondoltok erről?

 • raud szerint:

  Igen, szerintem is simán előfordulhat, hogy 10.000-re nőtt azoknak a játékosoknak a száma, akik azt állítják magukról, hogy kedvelik a társasjátékokat. Minden jel arra mutat, hogy egyre többen vagyunk. Gondolok itt arra, hogy több bolt is ebből él meg, és talán már a társasjátékozás automatikusan a régi (pl. Gazdálkodj okosan) játékokkal való társítása is kiszorulóban van. Legalábbis a környezetemben ezt tapasztalom.
  Persze az már más kérdés, hogy a társasjátékok szeretete ennek a közönségnek mit jelent, milyen gyakran próbálnak ki új játékot, vagy éves szinten kb. hány alkalommal játszanak.

  Ami a nagy számú kitöltéseket illeti, ehhez az is hozzájárult, hogy két nagy társasjáték bolt és több egyéb oldal is megosztotta a felhívásunkat.

Itt lehet hozzászólni !