5 jótanács társasjátékos klubok látogatásához

Azt, hogy a társasjátékozás egyre népszerűbb hobbi, jól mutatja az ezzel foglalkozó klubok számának emelkedése. De milyen előnyünk származik abból, ha ellátogatunk egy klubba? És egyáltalán: hogyan merészkedjünk le megrögzött társasjátékosok közé, ha még egyszer sem jártunk ilyen helyen? Mire számítsunk?

Az 5 jel, 5 dolog című sorozatunk mai részében ezt a kérdéskört próbáljuk meg körbejárni…

Mice and Mistics

A klublátogatás előnyei
Mielőtt azonban jobban belemélyednénk a klublátogatásokhoz adott tanácsokba, vegyük végig, hogy egyáltalán miért érdemes egy társasjátékos klubba ellátogatnunk?

Az egyik legfontosabb előny talán az, hogy a klubokban játékvásárlási ötleteket szerezhetünk, és egy társasjátékot még azelőtt kipróbálhatunk, hogy beruháznánk rá. A legtöbb klub – tapasztalataink szerint – minőségi készlettel működik, és a legújabb megjelenésű társasjátékokból számos a repertoárján van.

A klubokban emellett hozzánk hasonló társasjátékkedvelő emberekkel is megismerkedhetünk, ami előny lehet, ha otthon nehezen vehető rá ilyesmire a család. Emellett, ha hobbiszerűen társasjátékfejlesztők vagyunk, és van egy kiforrott(!) játékunk, a klubokban lévő közösség általában rávehető arra, hogy kipróbálja játékunk prototípusát.

Az aranyszabály…
És hogy hogyan érdemes az első látogatásunkat megszerveznünk?
Itt van rá az 5 pontos aranyszabály…

1. Minimum 2-3 órával zárás előtt érkezzünk…
Akárcsak egy bulinál (vagy egyéb rendezvénynél), nem jó, ha a klubalkalom végére érünk oda. Az emberek ilyenkor már szállingóznak haza, kevésbé vehetők rá egy új partira. Ráadásul a legtöbbször az utolsó partikat pont úgy tervezik, hogy zárásig tartsanak; utána már nincs idő egy újabb játékra. Vagyis ha játszani akarunk, érdemes zárás előtt minimum két órával, de inkább hárommal a helyszínen megjelenni.

2. Kezdésre érkezés = biztos játék
Ha azonban biztosra akarunk menni, érdemes a klub kezdési időpontjában megjelennünk. Ilyenkor szerveződnek az első partik, így garantáltan lesz helyünk.
Ha valamiért nem tudnánk a klub elejére odamenni, vigyünk magunkkal valami olvasnivalót, amivel addig elfoglalhatjuk magunkat, míg az egyik asztalon egy játék befejeződik. De ha olvasnivaló nincs is nálunk, a türelmünket semmiképp ne hagyjuk otthon.

3. Jelezzük a játékmesternek, hogy megyünk
Érdemes a klub játékmesterének írásban vagy telefonon is jelezni, hogy megyünk, és kb. mikorra érünk oda. Ha ezt megtesszük, annak több előnye is van. A játékmester ennek alapján előre végig tudja gondolni, hogy mivel érdemes játszani, és elő tudja készíteni (vagy vinni tudja magával a klubba) a megfelelő társasjátékokat; számít az érkezésünkre.

4. Hagyjunk időt a játékra
Egyetlen órára nem igazán érdemes elmenni egy klubba. A nagyon egyszerű (1 perc szabályismertetés, 5-15 perc játékidő) társasjátékokkal a legtöbb klubban pont a túlzott egyszerűségük folytán nem játszanak. Aki egy társasjátékklubra szánja egy hétvégi napját, vagy annak a felét, az valószínűleg valami tartalmas partira vágyik, s az egyszerűbb játékok jellemzően csak időkitöltőnek kerülnek elő.
Jellemző a klubalkalmakra a 10-30 perces szabálymagyarázat, és a 45 – 135 perces játékidő. Vagyis érdemes minimum 3 órát szánnunk az első látogatásunkra, biztos, ami biztos!
De ha tehetjük, inkább menjünk el a teljes alkalomra, legfeljebb korábban eljövünk. (Nincs annál rosszabb, mint hogy még szívesen maradnánk, de az idő szorossága miatt már indulnunk kell egy másik programunkra.)

5. Menjünk lehetőleg társasággal
Nagy előny, ha van egy kísérőnk, aki elkisér minket a klubba. Főleg, ha hozzánk hasonlóan élénken érdeklődik a társasjátékok iránt. A két személy előnye, hogy biztos találunk olyan játékot, amit játszani tudunk, valamint könnyebb feloldódnunk az idegen társaságban. Mehetünk ennél többen is, ekkor azonban – az első játék előtt vagy után – érdemes több felé válnunk. Használjuk ki, hogy idegen embereket ismerhetünk meg, és ismeretlen játékokat próbálhatunk ki!

Kapcsolódó anyagok:
Társasjáték klubok listája (országos)
(klubalkalmak időpontjai)

Itt lehet hozzászólni !