MTD 2013 – a tíz esélyes társasjáték…

MTD 2013 általános

Nem csak a különféle nemzetközi társasjátékdíjaknak, hanem a Magyar Társasjátékdíj fődíjas játékának is halad a kiválasztása. Igaz, az elmúlt évekhez képest talán picit lassabban, részint a szervezők, részint a zsűritagok egyéb elfoglaltsága miatt.

Mindenesetre a 10 győzelemre esélyes társasjáték neve már ismert, és néhány hét múlva talán már a legjobb 4 neve is ismert lehet, hiszen a tesztelés már egy hónapja elkezdődött. A továbbjutók között vannak a Piatnik, a Gémklub, a DeltaVision és a Granna kiadók társasjátékai, név szerint a következőek…

7 Csoda

7 Csoda

Andor Legendái

Andor Legendái

Block 5

Block 5

Csótánypóker

Csótánypóker

Dino Park

Dino Park

Fresco

Fresco

Idővonal

Idővonal

Királyságok

Királyságok

Qubix

Qubix

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba

A zsűri tagjai: Farkas Gábor, Gyimesi András, Kisvári Attila, Simon Péter, Tasnádi Ákos.

A legjobb 4 játék kihirdetésére várhatóan július elején kerül sor. A díjátadót szeptember közepére-végére tervezzük.
További adatok:
www.jatekdij.hu/2013

16 hozzászólás “MTD 2013 – a tíz esélyes társasjáték…” bejegyzésre

 • Simulacrum szerint:

  Elolvastam a kiírást, de van értelme ugyanannak a játéknak két évben is indulnia? Ha egyszer nem nyert talán másodikra fog vagy ennek mi a logikája?

  • Raud szerint:

   Ez a kérdés a 10 játék kiválasztása előtt a zsűriben is megfogalmazódott. Akkor az volt ellene az érv, hogy a választható játékok két éves nevezhetőségi időtartalma nem véletlenül maradt benne a szabályzatban (alapítás óta). Szerintünk ugyanis kevésbé lenne jó, ha egy szerényebb évben a friss felhozatal sárga és savanyú szereplői közül lenne valamelyik díjazva, mint hogy a fődíjért valóban arra érdemesült játékok versengjenek.

   Ilyenformán tehát idén is arra biztattuk a zsűrit, hogy elsősorban a játékok érdemeit vegye figyelembe a legjobb 10 kiválasztásánál, és csak másodlagos szempont legyen a tavalyi indulás.

 • kemény szerint:

  ha jó, akkor miért ne nyerjen? nem jár le a szavatossága vagy ilyesmi.

  és van egyáltalán évi 10 új játék itthon?:)

 • HAlga szerint:

  Nem egyszerű a döntés meghozatala ebben a kérdésben.

  Bármelyik irányba megyünk, bátorság kell annak felvállalásához, ismerve a magyar lehetőségeket:
  - vagy nagyon szűk halmazból kell választani, s esetleg emiatt “sárga és savanyú”, illetve esetleg díj ki nem osztása az eredmény,
  - vagy a lista bővítéséhez 2 év, s emiatt újrázási lehetőséggel élő korábban nem jól szereplő befutó is lehet.

  A válság a 2012-es magyar társasjáték felhozatalban is észrevehető. Természetesen meghaladja a kiadottak száma a tízet (utána is nézhettek a játékdíj oldalán), de nagy többsége egy kiadóé, és erőst magas az olyan típusú játékok aránya, mely nem kimondottan a díj célzottja.

  Mindezek persze amellett értendők, hogy a díj alapvető célját nem kívánja az egyesület megváltoztatni, tehát nem akarja a kört bővíteni például ördöglakatokkal. :o)

 • Simulacrum szerint:

  Igazából ez a dolog a zsűrinek is nehéz. El tud-e vonatkoztatni attól, hogy mondjuk egy éve hogy ítélte meg a játékot? Lehet egy huszárvágással meg lehetne oldani a dolgot, ha teljesen más zsűri értékelné ugyanazt a játékot a második évben.
  Amúgy a német játékdíj esetében is megvan ez a savanyú szőlő dolog. Nem egyszer volt, hogy nagyon erős mezőnyben nem tudott nyerni egy tuti befutó játék, míg máskor kevésbé jó nyert. Szerintem nem lenne ez gond, de megértem ha nem akartok változtatni a kiíráson.

 • HAlga szerint:

  Egyrészt a zsűri tagjainak az (is) a dolga, hogy elvonatkoztassanak. S persze az egyesület tagjainak az, hogy olyan személyeket válasszon zsűritagoknak, akiket erre (is) képesnek tart.

  Másrészt nem érzem, hogy másként kéne megítélni egy játékot egyik évben mint a másikban. Mi van ha egyik évben ötödik legjobb e játék, a következő halmazból pedig a harmadik legjobb? Miközben a zsűri tagjai ugyanolyan értékeit látják, csak a versenyzők köre változott.

  De persze a zsűri elvileg láthatja máshogy ugyanazt a játékot két évben, hiszen e szerv mégiscsak szubjektív és akár változó ítéletű személyek csoportja, arról nem is beszélve, hogy összetétele is változik: az öt fős zsűriben eddig 12 fő fordult meg, az idei is csak 40%-ban (:)) egyezik a tavalyival.

 • Dunda szerint:

  hm, érdekes a Ticket to ride: Europe most jelent meg tavaly, klasszikus családi játék, és nincs nevezve vagy nem került be a 10-be? Vajon miért? A magyar díj ugye inkább SdJ szint, mint annak a Kennerje és az itten 10-ből 2 inkább Kenner szint (Fresco, 7 csoda), míg a TTR-E meg inkább SdJ szint

  • Raud szerint:

   A Ticket to Ride Europe be lett nevezve, de a zsűri nem juttatta tovább. Részleteket sajna nem mondhatok (talán majd a zsűri).

 • Dunda szerint:

  Közben megnéztem: nevezve azért volt.

 • HAlga szerint:

  A nevezett lista itt található:
  http://jatekdij.hu/2013/tarsasjatekok/

  E listáról a zsűri öt tagja három szakaszban szűkítve választja ki a nyertest. Konkrét játék továbbjutásának illetve kiszavazásának miértjét, ötük – adott játékról szóló – egyéni illetve közös véleményét, szavazataik megoszlását – eddig fennálló elvek és gyakorlat szerint nem publikálják.

  Amennyiben szabályzat által érintett egy vitás kérdés, az a szervezők/bizottság hatásköre, ők publikálják döntéseiket.

 • Dunda szerint:

  Ja, annyira azért nem érdekel :-), csak kíváncsi voltam, különösen ha mondjuk a világban befutott pályájuk alapján, és az eddigi díjazottak alapján nézzük. Nem mondom, h a kiválasztottak nem jók -sőt 1-2 még a kedvencem is- csak érdekesnek találtam.

 • saabee szerint:

  Érdekes ez a “2 éves szabály”. Már csak azért is, mert ezen logika mentén az előző évi győztest (persze, csak ha friss megjelenést) mindig meg kellene versenyeztetni a következő évi mezőnyben.
  Szerintem azért jobb megoldás kizárólag az adott évre vonatkoztatni, mert egy esetlegesen gyengébbnek nevezett nyertes hatása talán lehet az is, hogy arra sarkallja a kiadókat, hogy jobb/szebb/több stb. játék jelenjen meg a következő alkalommal.

  • HAlga szerint:

   “az előző évi győztest (..) mindig meg kellene versenyeztetni a következő évi mezőnyben”
   Többek közt az előző évi négy jelöltként befutót kizárja a szabályzat.

   • saabee szerint:

    Na, le is buktam, hogy nem olvastam el részletesen a szabályzatot. Viszont ebben az esetben is sántít eléggé a dolog…
    Egy tavalyi játék, ami legjobb esetben 5. volt esélyes, hogy díjat nyerjen, míg egy “jelölt” az csak “jelölt” marad. Csupán azért, mert esetleg van egy gyengébb év?
    (költői a kérdés :) )

    Értem a koncepciót, csak nem fogadom el.

   • HAlga szerint:

    Így van.
    És ha csak egy évre tekintenénk vissza a díjjal, akkor – elvileg – a gyengébb év szintén eredményezhetné “gyatra” indulók listáját.
    De a zsűrinek lehetősége van díjat nem kiadni, másrészt frissek vagyunk, s eddig – a tapasztalatok beépülésével – formálódtunk szabályzatilag.

 • Dunda szerint:

  de hát ezért van a zsűri :-), nem az én véleményemet kell tükrözniük, meg ők mindent kipróbálták, én meg csak párat ismerek a 10-ből is, és az ha a világban milyen (díjak, jelölések) az is érdektelen, mert mi nem vagyunk -még- játékos nemzet, sajnos nem az ő mércéjük a mi mércénk. de majd 5-10 év múlva talán :-) (tán e díjnak is köszönhetően)

Itt lehet hozzászólni !