A Kinderspiel des Jahres győztese: Az elvarázsolt torony társasjáték

Kinderspiel des Jahres logo

A hét híre, hogy kihirdették a német Spiel des Jahres díj gyermek társasjáték kategóriájának legjobb játékát, amelyet ez alkalommal Inka Brand és Markus Brand 2-4 személyes társasjátéka, a Der verzauberte Turm (vagyis: Az elvarázsolt torony – The Enchanted Tower) nyert meg.

A sztori
A társasjáték egy gonosz mágus, és egy kis lovag: Robin versengéséről szól. A lovagot irányító játékosok célja, hogy kiszabadítsák a toronyba zárt hercegnőt a gonosz mágus karmai közül, míg a gonosz mágust irányító játékosnak, hogy a torony kapujába illő kulcsot mindig előbb találja meg, mint többi játékos.

Az elvarázsolt torony

A kulcsok
A játék a kulcs elrejtésével kezdődik. A gonosz mágust irányító játékos elrejti a tábla dobozában található 16 bemélyedés valamelyikébe a kulcsot, majd lefedi a lyukakat. Ezután a karakterek elkezdenek lépkedni a pályán…

Bárki talál rá a kulcsra, beleillesztheti a torony hat zárjának valamelyikébe. Ha a kulcsot a megfelelő zárba dugják bele, a hercegnő kiszabadul, és attól függően, hogy ki próbálkozott helyesen, Robiné vagy a gonosz mágusé lesz. Ha a próbálkozás sikertelen volt, a mágust irányító játékosnak újra el kell rejtenie a kulcsot a táblán (kétszer ugyanoda sohasem rejtheti), majd a bábuk visszaállnak a kezdőhelyekre, és kezdődik minden elölről.

Az elvarázsolt torony

Mozgás
A játékban, hogy melyik karakter mennyit lép, és melyikük kezdi a mozgást mindig két dobókocka együttes értéke határozza meg. A játékosok együtt dobnak, majd az a figura kezdi a lépést, akinek a színe az ún. szimbólumkockán megtalálható. A megtehető lépések számát a lépéskocka határozza meg. A lépéskocka előfordulhat, hogy eltérő lépésszámot jelez a mágus és a lovag számára.

Robin és a mágus bábuja mágneses, így ha egy bábuval egy olyan mezőre lépünk, ahol a fém kulcs található, kattanás hallatszik, és a kulcs odatapad a bábu és a mező alatta található mező aljához. (Utána jöhet a kiszabadítási kísérlet…)

A játékban a gonosz mágus hátrábbról indul. Neki több mezőt kell a bábujával megtennie, hogy a pálya kulcsot tartalmazó mezőjét elérje.

Végső gondolatok
Bár a társasjátékot élőben még soha nem próbáltam, a Spiel des Jahres zsűri és az egyéb vélemények alapján nagyon ígéretesnek tűnik. Tom Vasel (a társasjátékok bemutatásának egyik mestere) legutóbbi podcastjéban valósággal ódákat zengett róla, és az utóbbi évek legizgalmasabb gyermekjátékának tartotta.

A társasjáték a szakboltokban magyar borítóval és szabálykönyvvel is kapható.

Az elvarázsolt torony*
Tervezte: Inka Brand, Markus Brand
Játékosszám: 2-4 fő
Ajánlott életkor: 5+
Játékidő: ~20 perc
Díjak: Kinderspiel des Jahres győztes (2013)

*angol cím: The Enchanted Tower, német cím: Der verzauberte Turm

képek forrása: http://www.derwesten.de/ , http://gemklub.hu/

Ezt már olvastad? : Karácsonyi társasjáték ajánló
(2013.12.09.)

Itt lehet hozzászólni !