Interjú a JEM magazin főszerkesztőjével

Közel két és fél év sűrű csendjét törte meg a JEM Magazin, amikor idén áprilisban egy új társasjátékokkal foglalkozó újságként bemutatkozott a nyilvánosságnak. Azóta a magazinnak több száma is megjelent, és az utóbbi számokban valamilyen társasjátékos kiegészítőkhöz is hozzájuthattak az érdeklődők.

A következő interjúban Hegedűs Csabát, a JEM főszerkesztőjét kérdezem az újságról és terveikről.

003

1.
R.: Gondolom nem csak engem, hanem másokat is meglepett, amikor idén áprilisban – mindenféle előzmény nélkül – egyszercsak előrukkoltatok az első számmal. Honnan jött a magazin gondolata? És hogy-hogy nem hallottunk róla korábban egy szót sem? :-)

H.Cs.: Körülbelül egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy kellene egy társasjátékokkal foglalkozó újság. Nem szerettem volna azonban, hogy a nagy sikerű Tabula utódjaként emlegessék az új jövevényt, ezért új koncepciót kellett kitalálni. A legtöbb munka azzal járt, hogy a legmegfelelőbb személyeket összeszedjem egy csapatba, és közösen megalkossuk a magazint. Idén januárban már megvolt a csapat, és februárban megtartottuk az első szerkesztőségi gyűlést. Itt beszéltük meg, hogy ki mivel tud hozzájárulni a magazin működéséhez. Addig, amíg nem volt biztos a megjelenés, nem szerettük volna nagydobra verni a magazin ötletét. Ez volt az oka annak, hogy senki nem hallhatott a megjelenéséről. A megkérdezettek mind meglepődtek, és örültek a JEM megjelenésének.

2.
R.: A válaszodban említetted, hogy szeretted volna, ha nem a Tabula utódjaként gondolnak a JEM-re az emberek. Miben vagytok a leginkább mások, mint a Tabula?

H.Cs.: A Tabula az Tabula. Precíz és letisztult. A JEM igyekszik precíz lenni, és igyekszik JEM lenni. Sokan megemlítették, hogy a JEM a Tabula utóda, de ez nem igaz. A Tabulát mások és máshogyan csinálták. Mi pl. nem értékelünk, játékelmélettel is foglalkozunk, és sok más jellegű rovatunk is van. Igyekszünk mindenkit megszólítani.

3.
R.: Szerinted miben áll az újságok előnye a blogokhoz képest?

H.Cs.: Az átláthatóságukban. Egy blogra rendszeresen írni kell mindenféle cikket vagy rövid gondolatot. Ezek közt vannak jobbak, és kevésbé jobbak is. Egy újság ezzel szemben mindig gondos előkészítést igényel. A blogban elvésznek az információk, vagy ömlesztve zúdulnak az olvasóra, míg az újságban mindig minden a helyén lesz, minden pontosan úgy, ahogy eredetileg elgondoltuk.
Mi a JEM-ben igyekszünk egyensúlyban tartani a cikkek és az ajánlók arányát. Idővel minden témáról tervezünk legalább egy cikket a számokban.

4.
R.: A JEM végén mindig fel van sorolva, hogy kik működnek közre a magazin kiadásában. Ahogy látom, egyre inkább növekszik a lista. Ezért most nem is a nevekre vagy a létszámra vagyok kíváncsi, hanem a csapat összetételére. Milyen foglalkozású emberekből álltok? Bölcsészekből vagy a műszaki beállítottságú emberekből vagytok többen?

H.Cs.: A csapatban van jogász, rendőr, informatikus, vegyész, tanuló, grafikus, történész, közgazdász, műszaki ember, vagyis inkább reál beállítottságú emberekből vagyunk többen.

5.
R.: Gondolom, rengeteg játékot ismertek. Van olyan tagotok, akinek esetleg külön szobát/termet/garázst kell fenntartania a játékainak? :-)

H.Cs.: Az újság alkotói maguk is játékosok és gamerek. Nem feltétlenül az egyéni játékkészlet a meghatározó, hanem a társasjátékok ismerete. Sok játékot ismerünk, igyekszünk sokféle játékot megismerni. Az újságban bemutatott játékokkal a cikkek írói több partit is lejátszanak, hogy minél objektívebbek lehessenek. Persze a végeredmény így is szubjektív lesz, de igyekszünk a játék pozitív és olykor negatív jellemzőire is rávilágítani. Nagy előny, hogy a Társasjátékos Klub játékkészlete a rendelkezésünkre áll. Ez jelenleg 600 játékot jelent, de ezen kívül vannak olyan kollégák, akiknek több száz játékuk van otthon, minden talpalatnyi helyen. Egy felmérésünk alapján a csapat tagjai 2000-nél is több játékkal játszottak már legalább egyszer.

6.
R.: Három hónap gondolom elég idő ahhoz, hogy felgyűljön nálatok valamiféle tapasztalat, hogy min érdemes változtatni, illetve mivel lenne érdemes foglalkozni. Lesznek változások az újságban? Gondolok itt esetlegesen megszűnő vagy soványodó rovatokra, vagy olyan témákra, amelyek a jövőben nagyobb szerepet kapnak.

H.Cs.: Három hónap nem sok idő, ennek ellenére sok mindent megváltoztattunk az eredeti elképzelésekhez képest. Átszerveztük a szerkesztőséget, a weboldalt és a Facebook oldalunkat is. A weboldal elég sok erőnket elvitte, de mindenképp szerettünk volna egy interaktív felületet kialakítani az olvasóink számára. Új ötlet a havi melléklet is. Igyekszünk minél érdekesebb tartozékokat közölni, lehetőleg olyanokat, amelyek most először érhetőek el Magyarországon.

Legutóbbi számunk pl. a Twilight Struggle mellékletét tartalmazta. Szerzője az egyik állandó írónk, Robin. A kártyák érdekessége, hogy a játék társszerzője, Jason Matthews is elismerően nyilatkozott róla, és a GMT Games kiadó wargame-ekre specializálódott C3i magazinja is lehozta.

Természetes, hogy lesznek olyan rovatok, amik idővel eltűnnek az újságból, ilyen például a klubok bemutatása, mivel ezek száma is véges. Sok hazai klubot megkerestünk, de eddig nem mind válaszolt a megkeresésünkre. Lesznek új rovatok, mint például a Spiel des Jahres, melynek első cikke a 3. JEM-ben olvasható. Emellett hamarosan indul egy logikai és gyerek társasjáték rovat is.

Mindezeken kívül a Társasjátékos Olympia hivatalos magazinja is a JEM, és a további számokban még több meglepetést tervezünk. Reméljük, hogy a JEM méltó helyet fog elfoglalni a társasjáték magazinok között, és egyre több rajongót szerez; várjuk a klubok és lelkes publicisták jelentkezését a e-mail címen.

R.: Köszönöm az interjút!
JEM – Játékos Emberek Magazinja
(társasjáték magazin)
főszerkesztő: Hegedűs Csaba
szerkesztők: Farkas Tivadar, Gracza Balázs
email:
honlap: jemmagazin.hu

Letölthető számok:
2013/04
2013/05
2013/06

Ezt már olvastad? : Őszi társasjáték csere-bere börze VI.
(2018.08.06.)

Itt lehet hozzászólni !