Gazdálkodj okosan – sziszifuszi küzdelem?

... nyugodtan dőltem hátra ...
Ennyi rendezvény és esemény után, mint ami az elmúlt hónapokban volt, valamelyest nyugodtan dőltem hátra, hogy élvezzem a csendet, készüljek a következő hétvégén én magam játszani, illetve pár hivatalos tevékenységre koncentráljak.

Na de már másnap, december 2-án, a szokásos gúgli értesítő levélből fantasztikus hír térített álmodozásomból magamhoz: egy nappal korábban egy felmérés lezárása után publikált eredményből kiderült, hogy 2013-ban az ország játéka a Gazdálkodj okosan!

Mi jutott erről azonnal eszembe? A stabilitás, az állandóság, a megbízhatóság.

Mert hogy majd pont egy évvel korábban egy másik webshop szervezésében hasonló felmérés folyt, s a 2012-es eredmény: Magyarország kedvenc társasjátéka a Gazdálkodj okosan!

És persze e játék volt a kedvenc 40 évvel ezelőtt is. S meglehet, végig az utóbbi évtizedekben.

Győzelem 2012-ben

A tavalyi felmérésről akkor sikerült bizonyos információkat megtudni. Azt írták, keresik azt a társasjátékot, melyet a magyar játékos közösség a kedvencének tart. Aztán kiderült, hogy nem lehet bármit nevezni a szavazóknak, mert ezt írta nekünk egy szervező:
“A szavazáson az általunk 10 legnépszerűbbnek talált társasjáték közül választják ki, hogy melyik a legnépszerűbb – a magyarországi társasjátékos közösség szerint.” (kiemelés tőlem)

Az ismeretlenek által alkalmazott szűrő a következő tízes listát publikálta szavazás céljára:
- Dixit, Elvarázsolt labirintus, 7 csoda, Carcassonne, Monopoly,
- Gazdálkodj okosan!, Bang!, Dominion, Rizikó, Catan telepesei.

Annak ellenére, hogy a korlátozottsággal alapvetően nem értettünk egyet, és nem derült ki, hogy ki és mire alapozva alkalmazott ily önkényt ilyen nagyszabásúnak tűnő felmérésben, azt sem mondhattuk, hogy teljesen elvetélt a szűkített lista.

44%???
A végeredménnyel együtt a beérkezett szavazatok mennyisége nem került publikálásra, csak százalékos eredmény, miszerint a győztes Gazdálkodj okosan 44%-ot szerzett, s a második helyezett Monopoly 16%-ot. Az utolsó helyezett 1%-a pedig arra utal, hogy nagyjából 100 szavazatnak legalább érkeznie kellett. :o)

Győzelem 2013-ban is

Természetesen engem az idén a másik cég által alkalmazott felmérési metódus is érdekelt, viszont későn ébredtem, s a weboldalt nézegetve pusztán a nyertesnek örülhettem az ismertetők alapján. Egyetlen tudható dolog a három nyertes játék neve, amiből annyi kiderül, hogy idén nem csak társasjátékok indultak e címért, hanem bármilyen játékra lehetett voksolni. (Miért nem a focilabda nyert?)

De nekem ez túl kevés infó volt, ezért hétfő óta kétszer is kerestem a felmérést végző webshop – témában tájékozott – képviselőjét, de nem kapcsolták nekem, csak ígéretet kaptam visszahívásra. Eleddig sajnos ez nem teljesült, így további infókkal nem tudok nektek szolgálni.

Tíz év – hány társasjátékos?

Viszont ezek az eredmények, az egyéb kérdőíveken, felméréseken érkező eredmények, a társasjátékozással foglalkozó rádióműsorokba betelefonálók véleménynyilvánításai el kell gondolkoztassák azokat, akik feladatuknak tartják a modern társasjátékok népszerűsítését, s a szórakoztató társasjátékozás felnőtt korosztályra való széleskörű kiterjesztését.

Mi nagyjából tíz éve ügyködünk e témában, s nem tagadom, eleinte ennél gyorsabb eredményt reméltünk. De be kell látni, nehéz ügy létszámban tízezreket, százezreket, milliókat elérni.

Erzsébetligeti SzínházMúlt hét végén volt az Erzsébetligeti színházban a társasjátékos rendezvény, ahol – miközben nem áll rendelkezésemre jegyeladási statisztika – a látottak alapján úgy gondolom, hogy százas naponkénti nagyságrendben kalkulálhatjuk a látogatók számát.

Egy héttel korábban Pécsen voltunk – szintén – társasjátékos rendezvényen, s ott hasonló eredményt saccolok.

Hét éve járunk a Művészetek Völgyébe, évenként tíz napon keresztül fogadva a játszani vágyókat, s ott is a több százas létszám az éves látogatói alap, s ha végiggondolom, az eddigi egyéb rendezvények, a blogok és a társasjátékos fórumok olvasói száma, a klubok látogatói köre, az online magazinok (Tabula, Jem) havi letöltési száma, a társasjátékos facebook posztok olvasói száma, weboldalaink látogatottsági adatai mind-mind a témánkénti pár százas, esetleg ezer és kétezer közti tartományba jut maximum el.

Természetesen a tapasztalatok alapján állíthatjuk, hogy társasjátékos hittérítői tevékenységünk határa ennél jóval tágabb, hiszen felnyitott szemű saját cimboráim is már maguk terjesztik tovább a tudást saját családjaik, illetve munkatársaik és ismerőseik körében, s miért ne történne ugyanez a többi “megfertőzöttel” is.

Mindenesetre a hír tényleg felrázott. Továbbra sincs itt a jól megérdemelt pihenés ideje. Rakjuk fel a Gazdálkodj okosant a nosztalgikus emlékek polcára, s nyissunk ki az asztalon egy doboz …

... mi is körülnézzünk ...Mit is?
Vajon milyen játékok dobozáról kellene most karácsonykor a fóliát letépniük azoknak, akik nem gémerek, akik az ajándék társasjátékokat bevásárlóközpontok polcain keresgélik?

Itt az ideje, hogy mi is körülnézzünk ott, ahol a tömeg keresgél.

Ezt már olvastad? : Társasjáték-fejlesztők Napja 10.
(2018.11.23.)

12 hozzászólás “Gazdálkodj okosan – sziszifuszi küzdelem?” bejegyzésre

 • Simulacrum szerint:

  Biztos, hogy ezek a felmérések valósak és nem marketing célokat szolgálnak fő részben? Mármint lehet hasraütészerűen beütöttek valami százalékot és kirakták.
  Ettől függetlenül valószínűleg hasonló eredmény születne egy valós felmérésen is. Bár ha a kártyajátékokat is belevennénk árnyaltabb lenne a kép vagy pl. a Rummikubot, ami szintén sokan játszanak Magyarországon.

  • HAlga szerint:

   Természetesen elmélkedhetünk ezen az irányon is, de egyrészt egyelőre erre nincs bizonyíték, másrészt e felmérésektől független tapasztalatok sem mondanak ellent a felmérés eredményének.

   Persze – veled egyetértek ebben – zavaró az első felmérés irányítottsága, és engem zavar a második felmérés módszerének egyelőre meg nem ismerhetősége.

  • HAlga szerint:

   Ja, és még annyit, hogy amikor próbáltam informálódni az idei felmérésről, ami egyébként megegyezik a Lacxox által linkelttel, a telefonos hölgy tette egy olyan meg nem erősített megjegyzést, miszerint csak a webshop tényleges vásárlói tudtak véleményt nyilvánítani.

 • Gyime szerint:

  A beérkezett szavazatok általam is valószínűsített nagyságával (apróságával) kapcsolatban eszembe jutott az alábbi tankönyvi példa:

  Egy neves kutatócsoport egy új vakcina előállításán dolgozott, ami egy a baromfik között oly gyakran előforduló kórt kívánta hatékonyan orvosolni. A közel egy évtizedes kutatást megkoronázva a neves kutatócsoport még nevesebb vezetője ekként foglalta össze az átfogó tesztelés eredményét:
  “Az általunk kifejlesztett csodaszer a tesztelt populáció mintegy harmadában igen jelentős javulást eredményezett. A tesztalanyok hozzávetőleg 30%-ában nem volt tapasztalható különösebb mértékű változás az előző állapothoz képest. A harmadik kiscsirke sajnos elszaladt.”

  • HAlga szerint:

   Igen, igen. Miközben folyamatosan támadások érik a közvéleménykutatókat minden oldalról, valamint alulról és felülről is, azért azt tudhatjuk, hogy valamilyen mód megnyilvánul felméréseik megvalósításában a tudományos megközelítés, aminek alapja a reprezentatív mintavétel, s ennek része a megfelelő nagyságú minta is.

   A két webshopnak nyilván nem volt célja ilyen igényű felmérés készítése. De ettől még számunkra közöl valamit az eredménye. Még mondjuk akkor is, ha a publikált eredményeket egy vezetőségi ülésen agyalták ki.

 • Lacxox szerint:

  Szerintem sok meglepő nincs ebben, azt gondolom, nagy merítéssel is hasonló eredmények születnének. Hiszen akik most társasjátékot vesznek a gyerekeiknek, gyerekekként szinte mind még a Gazdálkodj okosanon nőttek fel, a többségnek még a mai napig is ezt jelenti a társasjáték. És ha külföldi felmérést látnánk, nem társasrajongós oldalon, valószínűleg a fő különbség az lenne, hogy a Monopoly lenne abszolút túlsúlyban – ami nálunk ’90-ig alig volt, legfeljebb Capitaly, de az is csak a ’80-as évek második felében tért vissza a Gazdálkodj okosan mintalakásra butított beszerzősdije után.

  Az más kérdés, hogy a társasrajongók szűk rétege már kevésbé ismeri azt a nagyon tágas réteget, ami a nem társasrajongóké (és a nem is érdeklődő, néha társasozni mégiscsak leülőké). :) Hiszen vagy klubokba járunk, vagy népszerűsítjük a jó új játékokat magunk is, így alapból egy válogatott, “társasjátékszempontból igényes” réteget ismerünk. De azért illúzióink ne legyenek, a társasjáték mindig is “rétegsport” marad, legfeljebb ezt a réteget még valamelyest szélesíthetjük és művelhetjük – és ezért nagyon fontos a Magyar Társasjátékdíjat is a maga helyén kezelni.

 • Lacxox szerint:

  Egyébként más hírek is ugyanezt mutatják – nem társasos felmérés: http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=30576 , egyszerűen az emberek azt veszik, amiről tudják, hogy jó (volt nekik gyerekkorukban), nincs idejük és kedvük külön művelődni még abban a témában, amelyikről azt hiszik, nem mondhat már nekik túl sok érdekeset.

  Egyébként kíváncsi lennék arra a grafikonra, igazából pozitívumnak tartom, hogy egy Catan telepesei (amely odakint már a 2000-es évek Monopolyjának címére tör) 12%-ot tudott elérni.

  • raud szerint:

   Hát igen. Sok mindennel így vagyunk.

   Én jelenleg pl. sajtokból beérem az áruházak választékával, és a Pannónia sajtot jobb minőségű terméknek tartom. Pedig gondolom, ez a sajt maximum a közepes minőséghez tartozik – hiszen a sok embert kiszolgáló forgalmazónak az az érdeke, hogy olyan termékeket áruljanak, amiket meg tudnak fizetni a vásárlóik, és elfogyjon belőle a megrendelt készletük.

   Biztos vannak olyan sajtok, amik rá bírnának venni arra, hogy akár két-háromszoros árat is fizessek értük – és dacára, hogy kevesebb mennyiséget veszek belőlük, sokkal elégedettebb legyek. Csak elmenni egy olyan boltba, ahol ilyeneket árulnak, az energia és idő. Én meg egyelőre még nem tudom (csak sejtem), miről maradtam le. Kell egy élmény vagy valami, ami megadja az induló löketet.

  • HAlga szerint:

   Lacxox: “Egyébként kíváncsi lennék”
   Gúglizz erre (idézőjellel), s azonnal megleled az eredményt:
   - “Gazdálkodj Okosan 44%”

 • mandarin szerint:

  Kedves Lacxox!

  Ellent kell hogy mondjak neked. Én autodidakta módon tanultam meg társasjátékozni, és lettem az általad említett szűk réteg láthatatlan tagja. Sohasem voltam egy klubban sem, és nem találkoztam még más társasrajongókkal sem személyesen. (Persze leszámítva azt a 4-5 embert akit én “térítettem” meg!:))
  Szakboltok honlapjaiból, leírásokból, és blogokból (Köztük a tiedből is! Köszönöm neked!) ismerkedtem meg a játékokkal. Bloggerek, és a MATE ajánlásával vettem az első játékaimat. Arról már nem írok milyen nehéz volt hozzáértő, gyakorlott játékos nélkül, szabályleírásokból megtanulni játszani. Megoldottuk. Megérte.
  Én CSAK a “nem társasrajongó” réteget ismerem.

  Aki vidéken (főleg falun) lakik eleve elszigetelődik. Persze vannak webshopok, de az nem sok mindenkit érdekel, és a kis játékboltokban sem túl nagy a választék. Vagy ha van is, nem lehet kibontani. Nem sokan mernek több ezer forintot kiadni valamire, amit nem ismernek. Mások meg csak a hipermarketek választékát ismerik, és abból is válogatnak. Hiszen ott van a jól bevált Gazdálkodj okosan, a Scrabble, a Monopoly százféle kiadása, na és persze a Ki nevet a végén. Bár pár napja láttam a Mamutvadászt is, de az nem nagyon fogyott.

  Sajnos a többség csak a dob és lép típusú játékokat ismeri. Ha sikerült is rábeszélnem valakit egy játékra, gyakran páni félelem kapta el az illetőt amikor rájött hogy nincs dobókocka. De ez a probléma még orvosolható, hiszen legalább a nyitottság megvolt.

  Ami nagyobb probléma az a hozzáállás. Az emberek előbb elfogadják ha valaki egész nap Wow-al játszik, mint azt aki társasjátékozik. A társasjáték szerintük gyerekes, vagy elvont. Kaptam már pár lesajnáló pillantást amikor elmondtam hogy mi a hobbim. Ha családanyaként egész nap tévét néznék az senkit nem botránkoztatna meg. Városban nem tudom mi az elvárt magatartás egy fiatalasszonytól…

  Jó azoknak akik el tudnak látogatni egy klubba, vagy ki tudnak kölcsönözni pár társast a hétvégére!
  És hogy miért nem alapítok én egy klubbot?
  Mert egy 4000 lelket számláló községben mindenki ismer mindenkit, de 5 embert leültetni úgy játszani, hogy ne ugorjanak egymás torkának, az művészet.

  Nyalogatom még egy kicsit a sebeimet, és újra megpróbálom…!

 • Lacxox szerint:

  Kedves Mandarin!

  Nemigen mondtál ellen nekem; az, hogy vannak kedvező kivételek, csak örömteli. :)

  HAlga: A Gazdálkodj okosan!-t leszámítva egész jó adatok, most megnéztem. Carcassonne, 7 Csoda 5%, ez szép. Az viszont vagy a webáruház sajátossága, vagy a kiadó marketingtevékenységének eredménye, hogy a kisebb százalékosok között ilyen nagy arányban a gémklub kiadványai szerepelnek. (Sajnálom például, hogy a Ticket to Ride: Europe, aminek minimum Carcassonne méretű sikere kellene, hogy legyen, talán a kései magyarítás és az idegen nyelvűnek meghagyott cím következtében is, sehol nem szerepel…)

  • HAlga szerint:

   Írtam is, de ha rákerestél, ott is láthattad, hogy ez a tízes lista a tavalyi.
   Így talán a TtRE ezért sem szerepelhetett rajta, bár pontosan nem tudom a megjelenés dátumát, csak azt, hogy a MTD listájára már csak idén kerülhetett fel.

Itt lehet hozzászólni !