Karácsonyi társasjáték ajánló

- huszonkét, szupermarketből is beszerezhető társasjáték ajánlója

Santa Mega Meeple

Ahogy közeledik a karácsony, egyre több gyermek és szülő fordul meg a játékboltokban és az áruházak játékosztályán. Ez alól a Magyar Társasjátékos Egyesület tagjai sem kivételek, ilyenkor már mi is fáradhatatlanul rójuk a sorokat, és természetesen a legnagyobb hó (ami reméljük karácsonyra ideér) sem tántoríthat el minket attól, hogy egy röpke pillantás erejéig felmérjük a társasjáték kínálatot.

Többször szembesültünk már avval, hogy a szülők társasjáték-vásárlás közben tanácstalanul álldogálnak a nagyobb bevásárlóközpontok polcai előtt, hiszen a dobozok csak nagyon ritkán tartalmaznak elég információt ahhoz, hogy tudatosan és felelősen tudják kiválasztani a megfelelő játékot, márpedig senki sem szeretne egy unalmas, érthetetlen, vagy éppen túl nehéz játék felett görnyedve bosszankodni a karácsonyfa árnyékában.

A rutinosabbak már felismerik az Év Játéka (Spiel des Jahres) logót, az utóbbi években a választást pedig már az Egyesület gondozásában kiadott Magyar Társasjátékdíj matricái is segítik. A polcok azonban rengeteg olyan játékot rejtenek még, amelyek bármely családban megállják a helyüket, és rengeteg vidám percet szerezhetnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Sajnos a polcokon legalább ugyanennyi “társasjátéknak látszó” termék található, így ha egy tapasztalatlan vásárló elhagyja a játékdíjak által nyújtott biztonságos ösvényt, könnyen választhat olyan játékot, mely hamar egy – a polcon porosodó – kellemetlen emlék lesz csupán.

Általános szabály, ami az élet sok területére igaz, hogy a legszínvonalasabb minőséget, a jó árakat és a hozzáértést a szakboltokban találhatjuk. Igaz ez a társasjátékra is. A szakboltok egyrészt általában nagyobb arányban forgalmaznak új megjelenésű, modernebb társasjátékokat, másrészt az eladóik felkészültebbek, és könnyebben válaszolnak mindenféle keresztkérdésünkre. A cél, hogy valami olyan társasjátékot vásároljunk, amivel kipróbálás után vélhetőleg sokat játszunk.

A most következő sorokban közel két tucat játékot szeretnénk bemutatni, amelyek nem kizárólag a szakboltokból, hanem játékboltokból és áruházakból is könnyen beszerezhetőek, és nem csak karácsonykor, hanem utána is többször össze fogják hozni a családot egy egy játék erejéig.

Cikkünkben az ajánlott játékok leírását mindig egy táblázat előzi meg, ami tartalmazza a játék legfontosabb adatait, így segíthet leszűrni a listát a család mérete, a családtagok kora és egyéb egyéni igények alapján. A táblázat a következőket tartalmazza:

Ár: Egy hozzávetőleges ár, amennyiért az általunk felkeresett áruházakban a játék kapható volt a cikk megírását megelőzően, novemberben. Egyes helyeken a jelenlegi fogyasztói ár ettől jelentősen eltérhet!Játékosok száma: Legalább és legfeljebb hányan játszhatnak a játékkal.Játékidő: Egy játék hozzávetőleges hossza. Figyelem! Ez az idő a már tapasztalt betanult játékosokkal értendő, az első néhány parti a szabálymagyarázat, a játékkal való ismerkedés miatt akár jelentősen is hosszabb lehet!

Ajánlott életkor: Az a korhatár amikortól (és ameddig) a játékosok gördülékenyen képesek élvezni a játékot, a kisebbeknek a játék túl nehéz, a nagyobbaknak pedig túlságosan egyszerű lehet a szabályrendszer.

Szabály nehézség: Mennyire nehéz és komplex a szabályrendszer? A játékokat három nehézségi szintbe igyekeztünk besorolni:

 • Könnyű: A játékszabály rövid, világosan érthető, könnyen memorizálható. Már a második játék is könnyen és lendületesen folyhat, a játékot hamar el lehet sajátítani.
 • Átlagos: A játékszabály világosan érthető, a főbb szabályok logikusak és könnyen memorizálhatóak, az esetleges kivételekből, különszabályokból és speciális esetekből nincs túlságosan sok, és azokat a játékosok már néhány játék után a játékszabályban való keresgélés nélkül képesek alkalmazni. A rövid tanulási ciklust követően a játék azonban hosszú távon is élményt tud nyújtani, hiszen az extra lehetőségek és a különszabályok rengeteg lehetőséget tárnak a játékosok elé.
 • Nehéz: A játékszabály hosszú és bonyolult, többszöri olvasást és hosszas értelmezést kíván. A játék teljes betanulási szakasza akár 5-6 játék is lehet, azonban amint a játékosok elsajátítják a szabályokat, a játék “kinyílik”, rengeteg lehetőséget és variációt tár a játékosok elé, bebizonyítja, hogy kiérdemelte a türelmet, és meghálálja azt.

BGG-link: A BoardGameGeek (BGG) a legnagyobb internetes társasjáték közösség. A BGG oldalain rengeteg információ, plusz tartalom és kép várja az érdeklődőket. Erre a linkre kattintva egyből a társasjáték BGG oldalára ugorhatunk.

Díjak: Azon játékoknál, melyek valamilyen díjjal büszkélkedhetnek, ezt külön feltüntetjük.

Megjegyzés: Egyes játékoknál bizonyos információkat szükségesnek láttunk külön kiemelni.
A játékismertetők a tartalomjegyzék alatt kezdődnek, de a tartalomjegyzékből lehetőség van egyből a minket érdeklő játékra ugrani!

Tartalom

 1. Activity
 2. Alhambra
 3. Aranyásók
 4. Aqua Romana
 5. Bohnanza
 6. Carcassonne
 7. Catan
 8. Cluedo
 9. Elveszett városok
 10. Hobbit kártya
 11. Hungry Hippos
 12. Jenga
 13. Labirintus
 14. Mammut
 15. Santiago de Cuba
 16. Scotland Yard
 17. Scrabble
 18. Théba
 19. Tobago
 20. UNO
 21. Wizard
 22. Zooloretto

Most pedig következzen a lényeg, azaz a játékok!

1. Activity

Ár: 4500-6500 Forint
Játékosok száma: 6 – 16 fő, 2 – 4 csapatban
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 12 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/8790/activity
Megjegyzés: A játéknak több kiegészítője is kapható, keressük a zöld dobozos “Original” feliratú verziót!
Az Activity a világ legnépszerűbb partyjátéka. A játékosok csapatokat alkotnak, és ezek a csapatok küzdenek a végső győzelemért. Az előrejutáshoz a csapat valamely tagjának ki kell állnia a többiek elé és minden fantáziáját és kommunikációs készségét latba vetve végre kell hajtania az általa húzott kártyán található feladatot.
A kártyákon különböző szavak, fogalmak, kifejezések találhatóak, és a feladat típusától függően a játékosnak ezeket le kell rajzolnia, el kell mutogatnia, vagy élőszóban körül kell írnia. A kártyák rengeteg, igen változatos feladványt tartalmaznak, így a jó hangulat és a nevetés garantált!
Az Activityt csendesebb bulikra, vagy zajosabb családi, baráti összejövetelekre ajánljuk elsősorban fiataloknak és örökifjaknak.

activity-doboz activity

2. Alhambra

Ár: 5000 – 6000 Forint
Játékosok száma: 2 – 6 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/6249/alhambra
Díjak: Év Játéka 2003
Megjegyzés: A játéknak több kiegészítője is kapható, ügyeljünk, hogy az alapjátékot válasszuk!
Ebben a játékban a résztvevők saját kis palotakomplexumukat építgetik, igyekeznek minél nagyobb és értékesebb eredményt elérni. Ehhez megfelelően kell gazdálkodniuk a pénzükkel, és ügyelniük kell arra, hogy játékostársaik előtt csaphassanak le a legjobb vételekre. A játékosoknak el kell dönteniük, hogy mikor kívánnak pénzt felvenni, és abból mikor vesznek épületeket, de nem szabad kapkodniuk, ugyanis aki lassabban, megfontoltabban tervez, hosszabb távon előnyt szerezhet a többiekkel szemben.
Az Alhambra egy kellemes, a konfliktusokat háttérben tartó, nyugodt családi játék, amelyben a tervezésre, előrelátásra és kombinációs készségre van szükség a győzelemhez.

alhambra-doboz alhambra

3. Aranyásók

Ár: 1500 Forint
Játékosok száma: 3 – 10 fő
Játékidő: 45 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/9220/saboteur
Az Aranyásók egy kortól és nemtől függetlenül élvezetes kártyajáték, melyben a játékosok a bányákban dolgozó törpök bőrébe bújva igyekeznek elérni a hőn áhított célt: kibányászni az aranyat! Azonban a törpök között megbújik néhány szabotőr, akik pontosan ezt szeretnék meghiúsítani.
A játékosok kezdetben csak magukról tudják, hogy melyik csapatban játszanak, azonban ahogy a játék halad előre, és egyre közelebb érnek a játékosok a célhoz, a szabotőrök már nem dolgozhatnak tovább inkognitóban, kénytelenek nyíltan akadályozni a többi játékost, tönkretéve szerszámaikat, zsákutcákba terelve őket, vagy a járataikat felrobbantva. Ugyanezek az eszközök természetesen a másik csapatnak is rendelkezésére állnak, de a törpöknek amellett, hogy megpróbálják akadályozni a szabotőröket, nem szabad szem elől téveszteni az igazi célt, az arany megszerzését.
A játék már hárman is játszható, de öt főtől mutatkozik meg igazi valójában, amikor már több szabotőr és törp is van, így nehezebb megtudni, hogy ki kivel van.
Az Aranyásók bármilyen nagyobb társaságban megállhatja a helyét, legyen szó gyerekzsúrról, családi összejövetelről, vagy a szülők által szervezett baráti találkozóról.

saboteur-doboz saboteur

4. Aqua Romana

Ár: 5700 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/20080/aqua-romana
Díjak: Év Játéka jelölt 2006
Megjegyzés: A játék nagyon hasonló a Metro nevű társasjátékhoz, amellé nem ajánlott megvásárolni.
Az Aqua Romana a római korba kalauzolja el a játékosokat, akik különböző alakú csatornaelemekre szert téve igyekeznek a vizet a célállomások között elvezetni úgy, hogy a játék végén nekik legyen a legértékesebb csatornahálózatuk.
A játékosok egy közös területen építkeznek, így egy egy jól elhelyezett csatornaelemmel nem csak magukat juttathatják előnyhöz, hanem megpróbálhatják társaikat is akadályozni. Ahhoz, hogy valaki a legjobb legyen, nem elég, ha okos és szerencsés, tudnia kell játékostársai fejével is gondolkodni és tervezni.
Az Aqua Romana elsősorban a családok, vagy a felnőtt korosztály társasjátéka, a fiatalabbak számára nem feltétlen nyújt teljes élvezetet. Ideális belépő lehet a társasjátékok világába azoknak, akik kellemes szórakozásra vágynak és nem riadnak vissza egy kis töprengéstől sem.

aqua-doboz aqua

5. Bohnanza – Babszüret

Ár: 1800 Forint
Játékosok száma: 2 – 7 fő
Játékidő: 45 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/11/bohnanza
Díjak: Év Játéka jelölt 1997
A Bohnanza egy egyszerű családi játék, amelyet a kisebbek akár önállóan is tudnak játszani, de a nagyobbak sem fognak csalódni benne. Az egyszerű szabályok, kedves illusztrációk és a pörgős játékmenet kellemes kikapcsolódás az egész családnak. A játék igen békés, teljesen konfrontációmentes, vezérelve a jótett helyébe jót várj, a kereskedelem és az alkudozás, egyezkedés. Ez a játékmenet igen jó szolgálatot tehet, ha olyan gyermekeink/barátaink vannak, akik nagyon a lelkükre tudnak venni egy egy őket hátrányosan érintő lépést. Egy Bohnanza parti végén senki sem fogja úgy érezni, hogy azért nem nyert, mert valaki szándékosan ellene dolgozott.
A Bohnanza elsősorban a fiatalabb korosztály és a családok játéka, elsősorban kisebb gyermekek mellé ajánljuk.

bohnanza-doboz bohnanza

6. Carcassonne

Ár: 4000 – 5000 Forint
Játékosok száma: 2 – 5 fő
Játékidő: 45 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne
Díjak: Év Játéka 2001
Megjegyzés: A játéknak több kiegészítője is kapható, ügyeljünk, hogy az alapjátékot válasszuk!
A játékban a játékosok Carcassonne környékének városrendszerét építik fel apránként, körről körre, miközben igyekeznek a lehető legnagyobb befolyásra szert tenni. A játék rengeteg lapkából áll, a játékosok a körük elején húznak egyet, majd a lapkát a meglévőekhez illesztve várakat, kolostorokat, utakat építenek, és igyekeznek alattvalóikat úgy elhelyezni a játéktéren, hogy mikor valami elkészül, akkor legalább akkora részt szakíthassanak ki a jutalomból, mint társaik.
Az első játék után még úgy tűnhet, hogy a Carcassonne egy szerencsejáték, amit az nyer, aki a legjobb lapkákat húzza, azonban néhány menet után a játékosok egészen meglepő lehetőségeket fedezhetnek fel benne, ugyanis némi tapasztalattal és gyakorlattal már komoly befolyást gyakorolhatunk társaink taktikájára, ha elég ügyesek vagyunk, megakadályozhatjuk őket abban, hogy sok pontot szerezzenek, vagy akár el is lophatjuk a pontjaikat!
Bár a Carcassonne-t már az egészen fiatalok is játszhatják, teljes értékű élvezetet csak a nagyobb gyermekek, illetve a felnőttek számára jelent, így elsősorban nagyobb gyermekkel rendelkező családoknak, vagy felnőtteknek ajánljuk.
(A Carcassonne-t játszhatjuk úgy is, hogy mindenki három lapból választja, hogy melyiket akarja lerakni. Ekkor még nagyobb taktikai mélysége van a játéknak.)

carcassonne-doboz carcassonne

7. Catan telepesei

Ár: 7000 – 8500 Forint
Játékosok száma: 3 – 4 fő
Játékidő: 90 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Nehéz
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/13/the-settlers-of-catan
Díjak: Év Játéka 1995
Megjegyzés: A játéknak több kiegészítője is kapható, ügyeljünk, hogy az alapjátékot válasszuk!
A Catan telepesei egy egyszerű, gazdálkodós társasjáték. A játékosok Catan szigetén falvakat, utakat és városokat építve igyekeznek minél több lelőhelyből részesülni, hogy az így szerzett nyersanyagokból tovább növeljék befolyásukat, egészen a győzelemig. A játéknak szerves része a kereskedelem, az előrejutáshoz nem elég, ha sok nyersanyagunk van, a megfelelőek beszerzéséhez általában játékostársainkkal kell megegyeznünk, persze minél közelebb áll valaki a győzelemhez annál többet lehet kérni a hiányzó anyagokért!
Az első néhány játék után a játékosok fel fogják fedezni, hogy saját előrejutásuk mellett, hogy vehetik figyelembe a többiek helyzetét és egy egy jól elhelyezett úttal, vagy épülettel hogyan fordíthatnak a játékon, és kényszeríthetik rá ellenfeleiket arra, hogy eddigi taktikájukat sutba vágják.
A Catant gondolkodni, tervezni szerető, nagyobb gyermekekkel rendelkező családoknak, vagy felnőtteknek ajánljuk elsősorban.

catan-doboz catan

8. Cluedo

Ár: 6500 – 7500 Forint
Játékosok száma: 3 – 6 fő
Játékidő: 45 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/1294/clue
A Cluedo egy krimi társasjáték, melyben a játékosok egy gyilkosságot igyekeznek felderíteni. Minden játékos tisztában van a gyilkosság egyes részleteivel, de a győztes csak az lehet, aki elsőnek derít fényt minden részletre. A játékmenet egészen könnyed, a játékosoknak néhány egyszerű lehetőség közül kell kiválasztaniuk következő lépésüket, és sokszor fontos szerephez jut a játékban a dobókocka, így a több gondolkodást, tervezhető játékmenetet kedvelőknek nem ajánljuk, azonban ideális lehet egy, az egész családot gyerektől nagyszülőig megmozgató könnyed játékra.
A Cluedót elsősorban családi társasjátéknak ajánljuk, melyet egyaránt tud élvezni kisebb és nagyobb gyermek és a velük játszó felnőttek is.

cluedo-doboz cluedo

9. Elveszett városok

Ár: 4500 Forint
Játékosok száma: 2 fő
Játékidő: 30 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség:Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/50/lost-cities
Megjegyzés: A Keltis ismerőit ne lepje meg a hasonlóság: tíz évvel megszületése után a szerző a Keltis játékcsaládban újragondolta e játék működését.
Listánk egyetlen fixen kétszemélyes játékában a játékosok expedíciókat indítanak eltűnt kultúrák felkutatása céljából. E célból öt helyszínen kártyák kijátszásával igyekeznek anyagilag megtérülő felfedezéseket tenni. Egy expedíció megvalósítása persze befektetéssel jár, s így indítása esetén akár veszteséggel is végződhet, így mérlegelni kell a befektetés és a remélhető bevétel nagyságát.

A rendkívül egyszerű játékmenet, a kockázat feszültsége és a sikeres expedíciók élménye ajánlott játékká teszi rövid játékpartikat igénylő játszópárok számára, természetesen gyerek-szülő felállásban is.

lost-doboz lost cities

10. Hobbit kártyajáték

Ár: 1500 Forint
Játékosok száma: 2 – 5 fő
Játékidő: 30 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/126444/the-hobbit-card-game
Megjegyzés:
A Hobbit a klasszikus “ütésvivős” (például: snapszer, ulti) játékok hangulatát hozza az asztalra, megbolondítva azt néhány – a példaként említett játékokhoz képest – új játékelemmel. A játékosok két csapatban játszanak: a történet főhőse, Bilbó, és barátai harcolnak Smaug, a sárkány, és segítője ellen. Az ütéssel elvitt lapokat minden játékos a saját különleges képességének megfelelően osztja szét a többi játékos között, az elvitt lapok azonban nem pontokat érnek, hanem sebzik, vagy éppen gyógyítják a játékosokat. Az a csapat nyer, amelyik harcképtelenné teszi ellenfelét.
Témájából fakadóan a Hobbit inkább “fiús” játék, azonban az alapjául szolgáló játékokhoz hasonlóan egyaránt megtalálhatja benne számítását fiatal és idős egyaránt, ráadásul az említett játékokban jártasaknak könnyű lesz alkalmazkodni az új szabályokhoz. Ennek megfelelően fiús családoknak, vagy a tematikát kedvelő férfiaknak kiváló ajándék.

hobbit-doboz hobbit

11. Hungry Hippos

Ár: 1800 – 6000 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 10 perc
Ajánlott életkor: 4 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/5895/hungry-hungry-hippos
Megjegyzés: Egyes áruházakban az olcsóbb (kb. 1800 Forint) Frogs nevű játék kapható, mely teljesen azonos a Hungry Hippos-szal, csak vízilovak helyett békák falják a golyókat.
A Hungry Hippos egy egyszerű ügyességi-gyorsasági játék kisebb gyerekek számára. A kör alakú játéktéren négy vízilóval próbálnak a gyerekek minél több golyót felfalni. A golyókat a játékosok lövik be a játéktérre és a vízilovon található kar megnyomásával próbálhatják bekapni őket. A sikerhez szükség van szerencsére és gyorsaságra, de aki nem a megfelelő pillanatban harap, az könnyen éhen maradhat. A játékmenetet jól szemlélteti a játék eredeti reklámja:


A Hungry Hippos egyértelműen gyermekjáték, mely alkalmanként azonban a szülőket is rabul ejtheti egy-egy kör erejéig.

hungry-doboz hungry

12. Jenga

Ár: 1600 – 2000 Forint
Játékosok száma: 2 – 8 fő
Játékidő: 20 perc
Ajánlott életkor: 5 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/2452/jenga
Megjegyzés: Egyes áruházakban a Jengával teljesen azonos játékok kaphatóak Jengalex, illetve Stack ‘em néven. Figyelem! A torony ledőlése komoly zajjal jár! :)
A Jenga egy egyszerű, de nagyszerű ügyességi játék. Kezdéskor a játékot alkotó fahasábokból egy tornyot kell építeni, majd a későbbiekben a játékosoknak ezt a tornyot kell tovább építeniük. Azonban mivel a játék felállításakor az összes hasábot felhasználták, az építkezéshez szükséges elemeket a toronyból kell eltávolítani!
A játékos először megpróbál óvatosan kiemelni egy darabot a toronyból, majd azt a torony tetejére helyezni. Ahogy a torony egyre magasabbá válik, úgy lesz egyre instabilabb és a játékosoknak minden kézügyességükre szükségük lesz, hogy a torony ne náluk dőljön össze. Valahányszor a torony megbillen, a hangulat a tetőfokára hág, a nagy végső csattanás pedig egyszerre nyomja el a vesztes és a győztesek kiáltásait.
A Jengát kortól, nemtől függetlenül ajánljuk bárkinek, aki egy egyszerű, könnyed ügyességi játékot szeretne ajándékozni.

jenga-doboz jenga

13. Labirintus

Ár: 7500 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 30 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/1219/the-amazeing-labyrinth
Megjegyzés: A játéknak több variánsa is létezik, a leírás az eredeti (nagydobozos) verzióról szól.
A Labirintus lassan megéri azt a kort, hogy a családi és gyermek kategóriában klasszikusnak számítson. Sikere nem is véletlen, hiszen az egyszerű szabályok mögött egy néha igen elgondolkodtató játék bújik meg. A játékosok egy folyton változó labirintusban igyekeznek a lehető legtöbb kincset begyűjteni, miközben minden egyes lépésük megváltoztatja a labirintust.
Egy elem elmozdítása alapvetően változtatja meg a környezetét így a kedvezőnek tűnő, de nem megfelelően átgondolt lépés könnyen lehet, hogy csak távolabb sodorja a játékost a céljától ahelyett, hogy segítené annak elérésében. A győztes az a játékos lesz, aki képes átlátni és tervezni a labirintus mozgását, és így a többieket megelőzve gyűjti be kincseit.
A Labirintus a család és a barátok társasjátéka is lehet, de elsősorban gyerekeknek, gyerekes családoknak ajánljuk.

labirintus-doboz labitintus

14. Mammut (Mamutvadász)

Ár: 6500 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 45 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/65568/jager-und-sam
Megjegyzés: A játék a 2012-ben Mamutvadász néven Magyar Társasjátékdíjat nyert játék újabb kiadása.
A játékosok az ősidőkbe repülnek vissza, hogy megtapasztalják a vadászó és gyűjtögető ősemberek életét. Először a nyári évszakot kell átvészelniük elegendő élelmet és fegyvert gyűjtve a télre, majd a lehető legtöbb pontot gyűjteni a télen vonuló mamutok elejtésével. A táblán gyűjtögetés közben bejárandó útvonalat azonban alaposan meg kell tervezniük, ugyanis minden mezőre csak egyszer lehet rálépni. Taktikus lépésekkel beszoríthatjuk ellenfeleinket, kialakíthatjuk saját vadászterületünket, de vigyáznunk kell a többi játékossal is, hiszen ők is pontosan ugyanezt tervezik.
A Mammut igazi családi játék, amely kicsiket, nagyobbakat és egészen nagyokat is gondolkodásra késztethet. A Magyar Társasjátékdíj elnyerése is azt bizonyítja, hogy a Mammut bármely korosztály számára megfelelő ajándék.

mammut-doboz mammut

15. Santiago de Cuba

Ár: 6700 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/104347/santiago-de-cuba
Díjak: Magyar Társasjátékdíj 2013
A Santiago de Cuba méltán lett az idei év Magyar Társasjátékdíjas játéka. A játékosok a kubai kikötőváros életébe csöppennek bele, autójukkal az öböl kereskedőit járva igyekeznek a teherhajóba minél több árut, lehetőleg minél drágábban belepakolni. Körben haladva a játékosoknak lehetőségük van sorban meglátogatni a különböző üzleteket, azonban mind ugyanazon bábuval lépnek, így a játékosnak nem csak arra kell figyelnie, hogy olyan mezőre lépjen a bábuval, ami neki kedvez, hanem arra is, hogy lépésével ne segítse túlságosan ellenfeleit.
Minden üzletben két akciót hajthat végre a játékos, ezekkel terményekhez juthat, azokat cserélheti, átalakíthatja, pénzhez, vagy további pontokhoz juthat. Az üzletsoron végigérve autójuk a kikötőbe ér, ahol hajóra pakolhatják a frissen szerzett terményeket és árukat. A játékot az nyeri, aki pénzével, terményeivel és akcióival a legjobban gazdálkodik, és a legtöbb pontot éri el. Az üzletek és az ott végrehajtható akciók játszmáról játszmára változnak, így nincs “nyerő taktika” sem, így a játék sokáig élvezetes fog maradni.
A Santiago de Cuba igazi családi társasjáték, mely a felnőtt korosztálynak is tartós szórakozást nyújthat.

santiago_de_cuba-doboz santiago_de_cuba

16. Scotland Yard

Ár: 10000 Forint
Játékosok száma: 3 – 6 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Egyszerű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/438/scotland-yard
A Magyarországon a rendszerváltás előtti időkben igen népszerű Police 07 társasjátékról akkortájt kevéssé volt köztudott, hogy a Budapesten Doktor Faktort üldöző nyomozók eredetileg Londonban tevékenykedtek, és a Scotland Yard kötelékében próbáltak Mr. X nyomára akadni. Azon túllépve, hogy a Scotland Yard egyike volt azon kevés nyugati társasjátéknak, melyet valamilyen módosított formában sikerült átlopni a vasfüggöny ezen oldalára, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy egy egyszerű szabályokkal rendelkező, ugyanakkor az agyat alaposan megtornáztató játékról van szó.
A játékosok egyike felvállalja Mr. X szerepét, a többiek pedig együttes erővel próbálják meg elkapni őt, azonban ehhez kizárólag annyi információ áll rendelkezésükre, hogy Mr. X milyen járművet használ. A nyomozóknak együtt kell gondolkozniuk, mozogniuk, és sarokba szorítaniuk Mr. X-et, hogy elkaphassák, mielőtt végleg elmenekül.
A Scotland Yard egy remek gondolkodtató játék elsősorban idősebb gyermekeknek és felnőtteknek, akik többre tartják a közös munkát és az avval kiérdemelt közös győzlemet, mint az egyéni sikereket.

scotland-doboz scotland

17. Scrabble

Ár: 6000 – 9000 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 90 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/320/scrabble
A Scrabble minden idők egyik legismertebb táblás szójátéka. A játékosoknak a náluk lévő néhány betűből kell egy olyan szót, szórészletet kirakniuk, mely a táblán lévőkhöz illeszkedik. A szavak, hosszúságuktól és bonyolultságuktól függően több, vagy kevesebb pontot érnek, így az igazán rutinos játékosok már nem elégednek meg annyival, hogy találnak egy-egy szót, céljuk az értékesebb szavak értékesebb helyekre történő felrakása.
A Scrabble-t már kisebb írni-olvasni tudó gyerekek mellé is ajánlhatjuk, mert szabálya egyszerű, és a gyermeket gondolkozásra készteti, akaratlanul is fejlesztve szókincsét, felnőtteknek pedig hosszú, tartalmas szórakozást és komoly agytornát ígér.

scrabble-doboz scrabble

18. Théba

Ár: 6000 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/30869/thebes
Díjak: Év Játéka jelölt 2007
A Théba, listánkban található több társához hasonlóan, alapvetően családi játék, melyben egyformán jut szerephez a tervezés, a villámgyors módosításának képessége és a szerencse. A játékosok régészek bőrébe bújva járják Európa nagyvárosait, hogy felkészülhessenek az ásatásokra, amelyeken kincsekre tehetnek szert.
A játékot az nyeri, aki a legnagyobb értékben szerez kincseket, ehhez azonban a megfelelő pillanatban kell expedíciót indítani. Aki kevesebb időt szán a felkészülésre, az hamarabb indulhat az ásatásokra, azonban kellő felkészülés híján kisebb esélye lesz kincsekre találni. Aki pedig túl sok időt szán a felkészülésre, az könnyen lehet, hogy mire megérkezik az ásatásra, addigra már csak egy üres lelőhelyet talál.
A Théba egy könnyed, családoknak jó szívvel ajánlható társasjáték.

theba-doboz theba

19. Tobago

Ár: 7500 Forint
Játékosok száma: 2 – 4 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/42215/tobago
Díjak: Év Játéka jelölt 2010, Magyar Társasjátékdíj jelölt 2012
A lista összeállításakor egyértelműen kiderült számunkra, hogy az áruházak idei kínálatukkal a családokat kívánták megcélozni, olyan játékokat kínálva, mellyel gyermek és felnőtt egyaránt játszhat, és ez alól a Tobago sem kivétel. A játékosok a játszmánként változó szigeten igyekeznek meghatározni a kincsek helyzetét, majd a lehető legnagyobb részt megkaparintani belőle. A kincsek azonban néha elátkozottak, ekkor a játékosok ahelyett, hogy kincsekhez jutnának az átok hatására el is veszíthetnek néhányat.
A Tobagót nyugodt szívvel ajánljuk mi is a családoknak és azon felnőtteknek, akik könnyed, pihentető játékélményre vágynak.

tobago-doboz tobago

20. UNO

Ár: 1500 Forint
Játékosok száma: 2 – 10 fő
Játékidő: 30 perc
Ajánlott életkor: 6 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/2223/uno
Megjegyzés: Egyes áruházakban a vele teljesen azonos Solo kapható
Az UNO egy hosszú múltra visszatekintő egyszerű kártyajáték. A játékosok célja, hogy elfogyasszák a kezükből az összes kártyalapjukat, az lesz ugyanis a győztes, akinek ez elsőként sikerül. A kezükben lévő lapok egy részét csak arra tudják használni, hogy a már meglévőekhez illeszthessék, azonban a lapok között rengeteg olyan található, amellyel közvetlenül tudnak hatni a többi játékosra, akár további kártyák húzatásával, akár a játékos körből történő kitiltásával.
Az UNO-t egyszerű szabálya és felszabadult játékmenete alkalmassá teszi arra, hogy akár generációk is együtt játszhassanak, és kellemesen szórakozhassanak.

uno-doboz uno

21. Wizard

Ár. 1500 – 2000 Forint
Játékosok száma: 3 – 6 fő
Játékidő: 45 perc
Ajánlott életkor: 10 éves kortól
Szabály nehézség: Könnyű
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/1465/wizard
A Wizard a klasszikus ütésvivős Rikiki egyik adaptációja. A kör elején kiosztásra kerülnek a kártyák, és az osztó adut sorsol. Ezt követően a játékosok megpróbálják megtippelni, hogy abban a körben hány ütésük lesz. Amennyiben sikerül teljesíteniük ezt a vállalásukat, akkor pontokat kapnak, ellenkező esetben azonban büntetőpontokat kapnak. A játékot színesíti, hogy a pakliban van néhány “minden vivő” és néhány “semmit vivő” lap, amelyekkel könnyedén keresztbe húzhatják a játékosok társaik számításait, és ettől válik a játék igazán izgalmassá.
A Wizardot kompromisszumok nélkül játszhatja fiatal és idős egyaránt, és az új kártyák segítségével a zöldfülű fiatalok még a snapszeren és Rikikin edződött szüleiknek is könnyen szerezhetnek meglepetést.

wizard-doboz wizard

22. Zooloretto

Ár: 5500 Forint
Játékosok száma: 2 – 5 fő
Játékidő: 60 perc
Ajánlott életkor: 8 éves kortól
Szabály nehézség: Átlagos
BGG-link: http://boardgamegeek.com/boardgame/27588/zooloretto
Díjak: Év Játéka 2007
Listánk utolsó játéka szintén egy “nagydobozos” családi társasjáték. A játékosok saját állatkertjüket építgetik, állatokat vásárolnak, munkásokat alkalmaznak, és igyekeznek a legértékesebb parkot üzemeltetni. Az állatokat azonban nem tudják kényükre, kedvükre vásárolni, mert aki a legjobb vételre vár, az elől könnyen elhappolhatnak egy elég jót, és kénytelen lesz egy rosszat elvinni. A legjobbnak olyan állatkertet kell terveznie, amelyben össze tudja gyűjteni a győzelemhez szükséges állatokat, de egy-egy véletlenül odacsöppent állat sem maradhat kifutó nélkül!
A Zoolorettót a kedves állatkás képvilág és a barátságos, békés játékmenet teheti kisebbek és nagyobbak kedvencévé.

zooloretto-doboz zooloretto

A képek a BoardGameGeekről, valamint a Compaya, Gémklub és Szellemlovas szakboltok oldalairól származnak.
Az árakat és a társasjátékok beszerezhetőséget hét végiglátogatott szupermarket kínálata alapján határoztuk meg.
Ezt már olvastad? : Társasjáték-fejlesztők Napja 10.
(2018.11.23.)

Itt lehet hozzászólni !