Szemfelnyitó válasz a HVG társasjátékos cikkére

HVG cikk

2013. decemberében a HVG évzáró száma egy kétoldalas cikkel jelentkezett “Bővülő társasjáték piac – Okosan gazdálkodnak” címmel. Bár a cikk tartalmilag korrekt volt, olvasását követően mégis némi csalódottságot éreztünk.

A bevezető sorok és a HVG honlapján megjelenő cím azt sejteti, hogy itt új fajta, egyre menőbbé váló társasjátékok piacáról olvashatunk, ám a cikk egy lendületes kezdés után áttér a nagy volumenben kiadott (és szerintünk jellemzően gyengébb) társasjátékok piacának és helyzetének elemzésére, és innen már aztán vissza sem tér.

Csalódottságunknak Farkas Gábor, az egyesület elnöke a HVG felé írásban is hangot adott. Levelét tömörített formában, olvasói véleményként a HVG 2014. január 2-i száma leközölte. Itt ezt teljes terjedelmében tesszük közzé. (Azért csak most, mert bíztunk benne, hogy a hivatkozott cikk a HVG honlapján teljes formában elérhetővé válik – ám a jelek szerint ez nem következik be.)

Tisztelt HVG Szerkesztőség!

Nagy örömmel vettem kézbe a HVG 2013. év végi dupla számát, ugyanis már a címlapon jelezték, górcső alá veszik a társasjátékpiacot. “Bővülő társasjátékpiac – Okosan gazdálkodnak” címmel közölt írásuk azonban felemás érzelmeket szült bennem. A 2005-ben megalapított Magyar Társasjátékos Egyesület elnökeként a cikkben írtakat fontosnak tartom kiegészíteni az alábbiakkal.

Egyesületünk célul tűzte ki, hogy az ország felnőtt lakosságával megismertesse a máshol már elterjedt modern társasjátékokat, végre felváltsuk velük a Monopoly, Ki nevet a végén és Gazdálkodj okosan korszakát, hogy e játékok kerüljenek méltó helyükre: a régi, kedves emlékek közé.

Természetesen folyamatosan tapasztaljuk, hogy a vásárlói döntést legerősebben a nosztalgia és az épp aktuális slágerfigura irányítja. De mi tudjuk, hogy ezek vezetik a vásárló kezét legkevésbé a jó társasjátékok irányába, ezek szülik az 500. monopoly-klónt és a mikiegeres kinevetavégént. És ami számunkra ebben a legrosszabb: ezek miatt játszanak egyre kevesebbet a gyerekkorból kilépők.

A piaci szereplők megközelítését persze nem lehet kárhoztatni, üzletszerű működésük természetes, de minket szerencsére nem nyomaszt a nyereség előállításának terhe. Emiatt persze nehéz dolog a kiadókra és a kereskedőkre hatnunk, a raktárak és boltok polcain porosodó drága, de jó játékok képe nem lehet csábító számukra. Így nekünk a keresleti oldalon kell ismeretterjesztést folytatnunk, s ha sikeresek vagyunk, és a jó játékok ismertsége szájról szájra terjedve kellő méretű érdeklődést kelt, akkor lesz olyan kiadó, aki kínálati oldalról is követni fogja a keletkező igényeket.

Így egyesületünk (és környezetében még számos játékos) a fent említetteknél nagyságrendekkel jobb és szórakoztatóbb társasjátékok megismertetésének céljával működtet játszóhelyeket, jelenik meg rendezvényeken, ír blogokban és magazinban játékismertetőket, igyekszik tájékoztatni a médiában, ad tanácsokat, ahol tud.

E tanácsadás szakszerű és hivatalos módjává vált a 2010-ben alapított Magyar Társasjátékdíj, mely évről évre – zsűri által választottan – a legjobb magyar kiadású családi társasjátékokat ajánlja az érdeklődőknek. Évek óta kapcsolatot tartunk a hazai társasjátékos élet széles körével, de a díjnak köszönhetően ez tovább bővült, és erősödött. A Játékkereskedők Országos Egyesületéről cikkük előtt nem hallottunk, de bízunk benne, hogy a jövőben ez változni fog.

Bár a vadonatúj ötletek tényleg ritkák, de ha évente csak egy akad, akkor már az utóbbi öt évben minden család beszerezhetett öt olyan játékot, ami nagyságrenddel jobb, mint Monopoly változatokat gyűjteni. A mi célunk nem egyszerűen az, hogy a kiadók, forgalmazók nagyobb nyereséget realizáljanak, hanem hogy olyan társasjátékok eladásával tegyék ezt, melyek örömöt, kihívást, fejlődést ígérnek minden egyes játékparti alkalmával.

Farkas Gábor
Magyar Társasjátékos Egyesület, elnök

Ezt már olvastad? : Nemzetközileg díjazott társasjátékok (2013)...
(2013.07.11.)

Itt lehet hozzászólni !