Juego Társasjáték Klub – klubajánló

Klubajánló sorozat – 24. rész
Bemutatott klub: Juego Társasjáték Klub – Győr

Azt, hogy a társasjátékozás egyre népszerűbb hobbi, jól mutatja az ezzel foglalkozó klubok számának emelkedése. Ha visszaemlékezünk 2009-re, alig 10 klub működéséről tudtunk országszerte. Most pedig…

A magyar klubokat bemutató sorozatunk legújabb részében egy Győrben működő, kéthetente megtartott társasjátékos klubról írunk. Jó olvasást!

1. Mit kell tudnia az olvasóknak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?

Azt gondolom, mielőtt bármit is mesélnék a klubunkról, esetünkben először mindenképpen a nevünket kell megmagyarázni, megindokolni.

Juego Társasjáték Klub

Juego (ejtsd: huego) spanyolul annyit tesz játék, játszani. Miért éppen spanyol? Konkrétan nincs mögötte frappáns sokak által várt izgalmas történet, a magyarázat csupán annyi, hogy spanyolul tanultam, tanulok, s amikor a hobbi témakörhöz jutottam szimplán megtetszett a szó leírva, kimondva, és használni kezdtem. Így kapta a klub a Juego Társasjáték Klub elnevezést.

Társasjáték-szenvedélyem kialakulása és a klub alapításának gondolata pedig a 90-es évek végére, a 2000-es évek elejére tehető, amikor is egy barátommal online áruházat hoztunk létre, amely fő profilja a játékértékesítés volt. Akkor szörfözve a világhálón, keresve hogy hogyan csinálja ezt Európa és az Egyesült Államok, találtunk rá a társasjáték ezen formájára és a fellelhető hatalmas választékra. Innentől megállíthatatlan volt a folyamat, jöttek az első játékok online megvásárlásai külföldről (Puerto Rico, Tigris & Euphrates). A többit gondolom már sejtitek: Nem volt visszaút!

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?

Több éves kalandos helykeresésen van túl a klub. Szobától tanteremig, tanteremtől kultúrházig volt itt minden. Helyezkedtünk, kerestünk, kértünk, szenvedtünk. Mígnem kitartó keresésünk meghozta a gyümölcsét. Egy kedves emailváltás, majd kölcsönös egymásra találás után meglett a társasjátékklubunk tökéletes helye. Mobilis Győr – A felfedezések háza.

Juego Társasjáték Klub 2

A Mobilis Európa első és egyetlen járművekre, mozgásra, közlekedésre fókuszáló tematikus tudományos játszóháza (Science Center-e), amely az élmény alapú, informális tanulás módszerével a kíváncsiságot, a kreativitást és az alkotóvágyat ébreszti fel látogatóiban. A Felfedezések Házában 74 kipróbálható, játékra ösztönző kiállítási eszköz a szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig, naponta több alkalommal lebonyolított látványos és szórakoztató kísérleti bemutatók, rendhagyó természettudományos órák, ideiglenes kiállítások és megannyi érdekes program vár kicsit és nagyot, iskolai csoportokat és családokat, helybélieket és turistákat egyaránt.

Ehhez az izgalmas és különleges programélményhez csatlakozott a társasjátékklubunk is, mint egy igénybe vehető szolgáltatás a Mobilis vendégei számára. A Mobilis így nemcsak egyszeri, hanem rendszeres kikapcsolódási lehetőséget is nyújt bárki számára. Egész évben tehetséggondozó szakkörökkel, élményekkel teli és játszva tanító táborokkal, önfeledten szórakoztató születésnapokkal várja azokat, akikből még nem veszett ki a kíváncsiság. A Mobilis vallja: a játék több mint egy tevékenység, a játék létforma és a legjobb módszer az új dolgok kipróbálására, az ismeretlen felfedezésére.

A hely befogadóképessége, minden szerénységet félre téve KORLÁTLAN. Inkább mi játékmesterek szabunk határt az asztalmennyiségnek, amíg tagjaink nem önállósulnak, és nem nyitnak ki bátran egy dobozt, és vágnak bele a szabály magyarázatba más új játékosoknak. Átlag játéknapon 12-20 fő vesz részt a játékokon. Ki saját játékát hozza, ki pedig a klub játékait próbálja elsajátítani.

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

A hely adottságai és az eredeti koncepció egyvelege alakítja jelenleg a célközönségünket. A Mobilis a fent leírt színes program lehetőségével, a családokat, a baráti társaságokat és az egyéni érdeklődőket egyaránt megcélozza. Ezen közönség beintegrálása a társasjátékozás világába egy fő csapásirány. Emellett viszont az eredeti cél ugyanilyen erős, vagyis egy különleges szórakozási lehetőség biztosítása a felnőtt korosztály számára. Érdekes megfigyelni azt a folyamatot, ahogy a Felfedezések Házába jegyet váltó családok felnőtt tagjai oda-oda lépnek egy-egy kipakolt asztalhoz és kíváncsian belekérdeznek játékokba, vagy akár beülnek egy parti erejéig, míg gyermekeik a kísérleti játékokon csimpaszkodnak.

Juego Társasjáték Klub

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

Nevezzük becsületkasszának. 500 Ft az a pénzösszeg, amit a kéthetente megrendezésre kerülő játéknapon elkérünk, és megköszönünk tagjainknak, ha adják. Nem rohanunk senki után, ha ezt nem teszi meg, ezzel nem is szokott probléma lenni. Előző mondatban meg is válaszoltam a kérdés második felét. 2 hetente szokott a klub játéknapot tartani. Mindig hétvégén, szombaton vagy vasárnap a Mobilis nyitvatartási idejében 10:00-18:00-ig. A klub facebook oldala kiválóan működik információ áramlás céljából, mindenki időben értesül róla, mikor is lehet játszani jönni.

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

Ha a klub játékállományát meg kellene határozni, abszolút az eurogém vonalat kell, hogy megemlítsem. Stratégiai játék párti a csapat nagy része, viszont az is tisztán látszik, hogy a klub folyamatos üzemelése kihozza belőlünk azt az igényt, hogy sokkal több parti és családi játék kerüljön a kínálatunkba, amelyek pörgősek, gyorsak, akár viccesek, és többször is újra játszhatóak adott napon.

A klub társasjátékai

A játékállomány nagyságrendileg 100-120 játékot foglal magában. Folyamatosan frissül ahogy a pénztárca engedi. Játékostársaink egytől-egyig saját játékaikat is megosztják másokkal egy-egy játéknap alkalmával. Ha elvet kell meghatározni, akkor abszolút a többször új játékkal az elfogadott, de ezt elsősorban a gyorsan változó létszám, az új emberek jövése menése befolyásolja.

Kedvenc? Amit a törzsközönség legjobban favorizál? Nem is tudom. Nem oly rég volt egy általunk vezetett statisztika, amin a Stone Age, Endeavor és a Trajan fej-fej mellett harcoltak a legtöbbet játszott játék címéért. Talán mondhatom, hogy most is őrzik jól megérdemelt helyüket, de akad jelentkező bőven eme nemes cím elhódítására.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

Cím: 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66. (Mobilis Győr Felfedezések Háza)
E-mail: juegoklub@gmail.com
Telefon: 30/2919271 (Somogyi Tibor)
Facebook: https://www.facebook.com/JuegoKlub

Ezt már olvastad? : Esztergomi Társasjáték Klub – klubajánl...
(2012.11.30.)

Itt lehet hozzászólni !