Célkeresztben a MATRISZ – a Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége

MATRISZ logó
2013 őszén jegyezték be Romániában a MATRISZ-t, vagyis a Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetségét, melynek célja a társasjátékok népszerűsítése a határon túl. Az egyesület vezetőségével február elején találkoztunk. A most olvasható interjú apropóját ez, és honlapjuk március végi elindulása adta.

Mesélnél néhány szót a MATRISZ megalakulásának okairól? Mi volt az a belső kényszer, ami végül oda vezetett, hogy egyesületet alakítsatok?

Miután egyre nagyobb igény mutatkozott a társasjátékos rendezvényeink iránt, és ismeretségi körünkbe kerültek Erdélyszerte működő társasjátékos klubok, úgy gondoltuk, hogy szükségszerű lenne egy országos hálózat kiépítése, amely a közös érdekeket képviselné.

MATRISZ

Gondolom, nálatok is számtalan ötlet merült fel arra vonatkozóan, hogy mivel kellene foglalkoznotok. Az első évben mire terveztek a leginkább koncentrálni? Van olyan terv, amit mindenképpen szeretnétek megvalósítani még 2014-ben? Elsősorban hogy érzed, milyen területen lenne jó, ha csatlakoznának még hozzátok önkéntesek?

Mivel valóban 2014 lesz az Egyesület első éve, így elsődleges és legfontosabb teendőnknek tartjuk a magcsoport (elsősorban az alapító tagok, majd pedig a bekapcsolódó aktív egyesületi tagok) megerősödését, egymás képességeinek és kapacitásának megismerését és kiaknázási módjait. Nem szeretnénk abba a csapdába esni, hogy a nagy kezdeti lelkesedéstől felbuzdulva százféle feladatnak vágjunk neki, és elpazaroljuk az energiáinkat, ami idő előtti kiégéshez vezetne.

Mindazonáltal, emellett vannak olyan konkrét terveink is, amik beleférnek az indulásba, mint pl. a jelenlegi helyszínen működő klubok szélesebb körben való népszerűsítése – ami magával vonja a helyszíni önkéntes (MATRISZ tagokból álló) szervezőcsapatok kialakítását, bővítését, valamint a médiaszervekkel való együttműködési kapcsolatok megalapozását –; további, már létező kezdeményezések/klubok megkeresése, melyekkel megismertetnénk az Egyesületünkben rejlő lehetőségeket, hogy ők is csatlakozhassanak hozzánk; részt veszünk az Iskola Másként elnevezésű alternatív oktatási programokban; szeretnénk MATRISZ-ként részt venni olyan nagyobb lélegzetű rendezvényeken is, mint a vásárhelyi helyszínű Félsziget vagy a Kolozsvári Magyar Napok; már leadott és még további pályázatok révén (egyelőre helyi szinteken) tervezzük tovább népszerűsíteni a társasjátékozást, és kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket; kapcsolatokat kialakítani más, hasonló érdekeltségű hazai és külföldi szervezetekkel, s még folytathatnám a sort, azonban – mint említettem – nem szeretnénk túlvállalni magunkat.

MATRISZ

Amikor a MaTE-t annak idején megalapítottuk, nagyon örültünk annak, hogy van legalább egy klub (a Könyvtári klub), ahol havonta egyszer szombaton összeülhetünk társasjátékozni. Persze azóta eltelt 9 év. Ti most rögtön 7 klubbal várjátok az érdeklődőket. Mesélnél ezekről az olvasóknak?

Megalakulásunkkor 7-en voltunk alapító tagok, akik közül többen is szervezünk rendszeresen társasjátékos alkalmakat ki-ki a saját városában. Jelenleg 3 városban működnek a MATRISZ egységébe tartozó aktív társasjátékos klubok:

  • Marosvásárhelyen a Játszma – Társasjátékos Összeröffenés klub (havi 2 alkalommal szervez)
  • Kolozsváron a Játék-Koktél nevű klub (havi egyszer szervez)
  • Nagyváradon a TárSas Klub név alatt (havi egyszer szervez)

Képviseletünk ugyanakkor megtalálható Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen is. Igaz, itt jelenleg nincsenek rendszeres társasjátékos találkozók szervezve, viszont a jövőben remélhetőleg itt is kialakul. Itteni alapító tagjaink jelenleg különböző szervezési, adminisztratív feladatokban tevékenykednek, ugyanakkor különböző iskolaprogramokba is bekapcsolódtak. Tagjaink között van olyan is, aki aktív társasjáték-fejlesztéssel foglalkozik, amelyeket esetenként helyi kultúrtörténeti vonatkozásokkal is felvértez.

matrisz-3

Milyen jellegű játékokkal szoktatok játszani a klubjaitokban, és mely játékok a személyes kedvencek? Mely korosztály adja a klubjaitok látogatóközönségének magját?

A különféle helyszíneken szervezett alkalmak meglehetős játékkészletekkel büszkélkednek, melyek kiterjednek a stratégiai, verbális kreativitást fejlesztő, kaland, blöffölő, logikai és egyéb társasjátéktípusokra. Összesen több mint 200 játékunk van; igaz, ezek hivatalosan nem képezik még az Egyesület részét, hanem a helyi szervezők tulajdonában vannak. Mindig figyelemmel vagyunk az újabb igényekre és a meglévő paletták folyamatos bővítésére. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy havonta több új játékot próbálunk ki. Nehéz lenne kedvenc játékot kiválasztanunk, de a várható diverzitást figyelembe véve, valószínűsíthető, hogy nem is lesz egyetlen kedvenc játékunk.
Ami a korosztályt illet, túlnyomó részt 18-35 év közötti fiatalok vesznek részt alkalmainkon, azonban nem ritka az ettől eltérő korosztály képviselete sem.

MATRISZ

Ahogy a bevezetőben is írtam, a honlapotok csak nemrég indult el. Elsősorban milyen célt szántok neki? Milyen jellegű információkat terveztek megosztani / szerepeltetni rajta?

Igen, a weboldalunk idén márciusban indult. Fő célja, hogy támogassuk az erdélyi társasjátékos kultúra kialakulását. Egy olyan igényes szórakozási lehetőséget kínálunk, amelyre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Természetesen a társasjátékoknak nem csak szórakoztató jellege van, hanem nevelő és fejlesztő jellege is. A weboldalunk által azt szeretnénk közvetíteni a látogatóinknak, hogy mennyire jó és egyben hasznos is társasjátékozni: meg szeretnénk mutatni a játékok közösség- és családformáló erejét. Azt reméljük, hogy a rendezvényeink által egyre nagyobb népszerűségre tehetünk szert, és ha ezeket a honlapunkon is bemutatjuk, olyan játékos szellemű emberekben is felkelthetjük a vágyat, akik ezáltal maguk is kisebb közösségeket formálhatnak. Mindenképpen szeretnénk fenntartani a jövőben is a weboldalunk aktív jellegét, hogy egy közös felületet biztosíthassunk az itteni társasjátékozóknak.

MATRISZ honlap

Beszélgetésünkben felmerült, hogy a Társasjátékos Segélyszolgálattal kapcsolatban várható egy MATRISZ–MATE együttműködés is. Bár erről majd még mi is írunk, mesélnél valamit az olvasóknak? Mire számíthatnak majd azok, akik a Segélyszolgálatot felkeresik?

A Játékszabály Segélyszolgálatot egy nagyon hasznos kezdeményezésnek tartottuk, amiért úgy gondoltuk, hogy mi is támogatjuk a MATE munkáját, illetve kiterjesztenénk ennek elérhetőségét, és a MATRISZ Egyesület weboldalán is tervezzük hirdetni ezt a lehetőséget. Olyan személyeknek szeretnénk ezáltal segíteni, akiknek valamilyen okból nem egyértelmű a játékmenet. Sok esetben idegen nyelvű szabályokat kapnak a társasjátékokhoz, vagy esetleg játékszabály nélküli példányok tulajdonosai lesznek. Arra biztatjuk a játékos kedvű személyeket, hogy hasonló esetekben ne adják fel a játékot, keressenek meg minket, és kérjék segítségünket. Csapatunkból tapasztalt játékmesterek próbálnak meg a játékmenettel kapcsolatos kérdésekben segíteni, vagy ha rendelkezésükre áll, eljuttatják azokat a forrásokat, amelyekben megtalálható a játékszabály pontos leírása.

MATRISZ

A honlapon kívül még hol léphetnek veletek kapcsolatba az érdeklődők?

Az érdeklődők a honlapunkon kívül a Facebook profilunkon vehetik fel velünk a kapcsolatot. A weboldalunkon részletesebb elérhetőséget is találnak az érdeklődők: itt megtalálható az elnökség személyes elérhetősége, megyei szintű képviseleteink elérhetőségei, illetve az Egyesület hálózatába tartozó klubvezetők elérhetősége is.

Egy hozzászólás “Célkeresztben a MATRISZ – a Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !