Nyolcperces birodalom társasjáték ajánló

Mindig is szerettem a birodalomépítős játékokat. Elkezdeni a játékot egy aprócska, kezdetleges birodalommal, kiépíteni egy menő fejlesztésekkel és hadsereggel rendelkező birodalmat, na, az izgalmas.
Bár a Nyolcperces birodalom működése csak nyomokban hasonlít az összetett birodalomépítős játékokéhoz, de cserébe extrém gyors.

Nyolcperces birodalom

Tényleg 8 perces?

Nem, nem 8 perces. Maximum akkor lehetne ennyi idő alatt lejátszani, ha soha semelyik játékos nem mérlegelne 5-10 másodpercnél tovább, és további 10 másodperc alatt elvégezné a hadseregei akcióját.
De szerencsére a Nyolcperces birodalom megkíván némi megfontoltságot. Amikor lépünk, nem csak azt kell mérlegelnünk, hogy milyen nyersanyagokat gyűjtünk, hanem azt is, hogy a kártyával együtt milyen akciót kapunk, és mekkora probléma az, ha egy akciót otthagyunk egy következő játékosnak. A játékidő általában 15-30 perc között van.

Hódítás és nyersanyagszerzés

A Nyolcperces birodalomban mindannyian egy birodalmat igazgatunk. Hadseregeket toborzunk, amikkel területeket és kontinenseket hódítunk meg, és különböző szimbólumokkal (nyersanyagok) ellátott kártyákat gyűjtögetünk, lehetőleg egy fajta nyersanyagból minél többet, hogy aztán ügyes taktikázásunkkal a játék végén győzelmi pontokra váltsuk.

A játékhoz tartozik egy kis táblácska, egy képzeletbeli világ térképével. Ezen a táblán mozognak a hadseregeink, itt végezhetünk hódításokat katonáinkkal. Egy terület akkor a miénk, ha nekünk állomásozik rajta a legnagyobb létszámú hadseregünk a játék végén. Közvetlen harc viszont – melyben két sereg ütközik meg egymással – a játékban nincsen; szimplán többségi alapon, a játék végén dől el minden.

Induláskor pénzt is kapunk, melynek segítségével és annak ügyes beosztásával (csak induláskor kapunk pénzt) befolyásolhatjuk a saját sorsunkat, vagyis megválaszthatjuk, hogy milyen kártyák kerüljenek hozzánk, vagy licitálhatunk a körben az elsőbbségért.

Nyolcperces birodalom - játékállás

Kártyák

A játékban kulcsfontossága van annak, hogy kihez milyen kártyák kerülnek. Hogy úgy mondjam, a kártyák felelősek azért, hogy a játékban valódi feszültség van, és nem túl repetitív sokadszorra játszva.

Minden kártya két részre van osztva. A kártyák tetején egy nyersanyag szimbólum található. Ebből minél több egyformát gyűjtünk össze a játék során, annál több győzelmi pontot kapunk a játék végén. (Hogy hány egyforma lap után mennyi győzelmi pont jár, az a kártyalapra van írva.)

Illetve minden kártya alján található egy alsó rész, amelyen egy azonnal végrehajtandó akció található. Így rakhatok fel a táblára a városaimhoz (vagy a kiinduló területhez) új egységeket, így alapíthatok várost egy hadseregem által ellenőrzött területen, és így mozgathatom a hadseregeimet szomszédos területekre, illetve utaztathatom a hadseregemet a tengeren keresztül valamelyik másik kontinensre.

Hogy kerülnek hozzánk kártyák?

Mikor soron vagyunk, a következő kártyánkat – mindig egyet – a játék mellett felsorokoztatott hat lap közül választhatjuk (illetve vásárolhatjuk). A sorban első kártyalapot ingyen megszerezhetjük, ám az elsőtől minél távolabbi lapot szeretnénk megszerezni, annál több pénzt kell érte fizetnünk. A hatodik lapot pl. már 3 pénzbe kerül megvásárolni.

Ráadásul nem csak azért folyik verseny, hogy melyik lapot szerezzük meg magunknak (akár a másik játékos elől, nehogy ellenünk fordítsa), hanem azért is, hogy az adott körben melyikünk kezdhesse a vásárlást. Ezért egyébként egy egyszerű (vak)licit folyik. Minden játékos kezébe vesz valahány vagy nulla pénzérmét, és a kört az kezdi, aki a legtöbbet fizette. Egyenlőség esetén a legfiatalabb játékos kezdhet. Pénzt mindig csak annak kell fizetnie, aki a licitet megnyerte; utána óramutató járásával megegyező sorrendben következnek a további játékosok.
A játék egy körében mindegyikünk csak egyszer vásárolhat.

a Nyolcperces birodalom kártyalapjai

A játék vége

A játéknak akkor van vége, amikor minden játékos kezében összegyűlt egy bizonyos, a szabály által előre meghatározott mennyiségű kártyalap (pl. két játékos esetén 13). Ekkor összeszámoljuk, hogy melyik játékosnak mely területeken van többségben a hadserege. Minden általunk uralt terület 1 pontot jelent. További pontot jelent az is, ha egy kontinensen nekünk van a legtöbb hadseregünk. Végül a kártyáink tetején lévő nyersanyagok összege után is kapunk valamennyi győzelmi pontot.
A győztes az, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Játékvariációk

A játék végén a szabálykönyv néhány további percünkért cserébe további változatokat kínál.

Nyersanyag lapocskákat helyezhetünk le a tábla szignifikáns (háromszöggel jelölt) területeire, hogy a játék végén az ilyen területeket birtokló játékos úgy számolhasson, mintha az adott nyersanyagból eggyel több lap lenne a kezében.
A nagyobb játékélménnyel kapcsolatos javaslat is rendben van. Játszunk három menetet, összegezzük az egyes játékokban elért pontjainkat, és csak utána kiáltsunk győztest.

A licitálásra vonatkozó alternatív szabályt (hogy mindig dobjuk ki egy dobókockával, hogy egyenlőség esetén ki nyeri a licitet) két játékossal nem javaslom, mert egy izgalmas taktikai lehetőséget vesz ki a játékból. Kezdeni nem csak áldás, hanem átok is.

Záró gondolatok

A Nyolcperces birodalom egy rövid, sokszor újrajátszható játék, aminek a szabályait nagyon könnyű elmagyarázni és megérteni. Tökéletes időkitöltő akár családoknak is (bár van benne némi konfrontáció), ráadásul magyar is nyelven kapható, viszonylag olcsó áron.

A játék jól működik két fővel is; én a legtöbbet így játszottam vele. Tetszik a komolyabb játékokra jellemző tanulási folyamata: ahogy egyre többször játszunk, úgy mélyülnek a játékban a taktikai lehetőségek. Nekem legalábbis minél többet játszottam vele, annál jobban tetszett.

Ezt már olvastad? : Vélemény: Álomföldi Kalandozások – magy...
(2014.01.31.)

3 hozzászólás “Nyolcperces birodalom társasjáték ajánló” bejegyzésre

 • Balu szerint:

  Jól hangzik… Szívesen kipróbálnám. Kösz Raud, remek ismertető! :)

 • PaulikT szerint:

  Annyit azért hozzátennék, hogy a magyar fordításból kimaradt egy fél mondat, hogy a kezdőjátékos kiválasztásának jogáért zajló licit nem minden körben, hanem a játék elején egyszer van csak.
  A magyar szabályban ez finoman szólva nem egyértelmű.

  Egyébként a játék kifejezetten szórakoztató és pörgős.

 • raud szerint:

  Köszi a figyelmeztetést! Egyáltalán nem volt egyértelmű.

Itt lehet hozzászólni !