Nagytarcsai Társasjáték Klub – klubajánló

Nagytarcsai Klub

Klubajánló sorozat – 25. rész
Bemutatott klub: Nagytarcsai Klub

Azt, hogy a társasjátékozás egyre népszerűbb hobbi, jól mutatja az ezzel foglalkozó klubok számának emelkedése. Ha visszaemlékezünk 2009-re, alig 10 klub működéséről tudtunk országszerte. Most pedig…

A magyar klubokat bemutató sorozatunk legújabb részében egy Nagytarcsán működő, minden hónap első péntekén megtartott társasjátékos klub bemutatkozása következik. Jó olvasást!

1. Mit kell tudnia az olvasóknak a klubotokról? Hány éve alakult? Honnan jutottatok ide? Mi a történetetek?

Klubunk a 2012-es év elején alakult meg. Onnan indult az ötlet, hogy volt otthon sok játékunk, ami nem volt igazán kihasználva, nem volt hozzá partner és úgy gondoltuk, hogy inkább vállaljuk a fokozott elhasználódás veszélyeit, végül is azért vannak a játékok hogy használjuk őket. Így kibéreltünk egy termet, és néhány szomszéddal összeültünk, hogy a játékot rendszeressé tegyük.

Klubélet

Mikor ennek híre ment, aztán kiderült, hogy több olyan, eddig általunk nagyrészt ismeretlen ember él a településünkön, aki hasonlóképpen gondolkodik, szereti a játékokat, de nem volt kivel leülni.

Ma ők alkotják a klubunk magját, akik minden rendezvényen megjelennek, hozzák a játékaikat kipróbálni, de járnak hozzánk a környező településekről is. Megkerestünk már működő klubokat a kezdéshez, hogy milyen irányba érdemes fejlődnünk, többüktől is igen értékes tanácsokat kaptunk az első hónapokban.

2. Hol található a klub? Mekkora a befogadóképessége? Kb. hányan szoktatok lenni egy-egy alkalmon?

A klub a Nagytarcsai Táncsics Művelődési Házban tartja összejöveteleit, ide akár 60-70 fő is befér, ha úgy alakítjuk ki a teret. Átlagban 30-40 fő szokott megjelenni, szezonális ingadozások természetesen vannak, nyári szünetben például ennél jóval kevesebben.

Klubélet

3. Kiket tekintetek a klubotok célközönségének?

Bárkit szívesen látunk, aki szeret játszani, sőt azt is, aki még nem tudja ezt magáról, de hajlandó kipróbálni. Mivel gyerekeink a helyi óvodába, iskolába járnak, ezért ott tudtuk leghatékonyabban hirdetni klubunkat, így a tagjaink jellemzően a helyi óvodás és iskoláskorú gyermekes családokból jönnek össze. A nyitás utáni órákban mindig sok a gyerek, így időnként magasra emelkedik a hangerő, de kifejezett célunk a fiatalok tágabb körű bevonása a társasjátékok világába. Mikor a kicsik hazamennek, utána kezdődnek a komolyabb játékok.

4. Belépődíj van? Milyen gyakorisággal szerveződtök?

A belépés ingyenes, mivel szerencsére a helyi önkormányzat is felismerte a klub és a társasjátékozás jótékony hatását, a kulturális keretből ingyenesen kapjuk a művelődési házat használatra.

Általános szabályként minden hónap első péntekén szoktunk összejönni, de van, hogy ez nem lehetséges, ezért minden alkalommal érdemes a holnapunkon keresztül tájékozódni vagy elérhetőségeinken érdeklődni. Aki a hírlevelünkre feliratkozik, az értesülhet automatikusan a következő időpontokról.

Klubélet

5. Általában milyen jellegű játékokkal játszotok? Hány játékotok van? Melyik a törzsközönség aktuális kedvence? Inkább a többször egy játékkal, vagy a többször új játékkal elvet követitek?

A szerepjátékon és az terepasztalos játékokon kívül gyakorlatilag minden típusú játék kipróbálható nálunk, minden korosztály megtalálja a maga kedvencét.

Van ovisoknak való memória és formakereső játékunk, nagyobb gyerekeknek vicces partijátékunk, családi játékból van talán a legtöbb, de akad sok gémerjáték, egyszemélyes logikai, absztrakt játék, még ördöglakat is. Közös tulajdonú klubjáték is van néhány, de a több mint 200 játék zöme a tagjaink tulajdonában van.

Próbálunk minden alkalommal mindenkinek legalább egy-két új játékot tanítani, de a nagyobb számú partijátékok, mint például a Vigyázz 6, Mizéria, Ticket to Ride, Bang, Dixit mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Mindig van, aki ugyanazokat a játékokat szereti többször is játszani, de sokan nyitottak minél több új játék megismerésére.

6. Milyen elérhetőségen léphetnek kapcsolatba veletek az érdeklődők?

Elsősorban a holnapunkon és Facebook oldalunkon keresztül lehet megkeresni minket, de rendszeres látogatóinknak érdemes hírlevelünkre is feliratkoznia.
Honlapunk címe: http://domi0007.wix.com/nagytarcsatarsasklub
Facebook oldalunk címe: Facebook/Nagytarcsai Társasjáték Klub

Szülinapi torta (2012)

Szülinapi torta (2012)

7. Van-e valami egyéb fontos dolog, amit el szeretnétek mondani a klubról?

Jelenlegi célunk, hogy az eddig nálunk alulképviselt korosztályokat is be tudjuk vonni a társasjátékba, tehát várjuk a lelkes fiatal felnőtt (16-25 éves) és idősebb korú játékosok jelentkezését is! Továbbá amennyiben az időjárás engedi, bővítjük játékainkat az aktív fiatalok igényeinek megfelelően több mozgást igénylő (pl. Mölkky, Crokinole) játékokkal is, hogy ne csak az asztalánál üljünk.

Szívesen segítünk szabályértelmezésben, ajánlásokban is, vásárlás előtt érdemes a játékot kipróbálni, mert mindenki más típusú játékot szeret, így elkerülhető a csalódás. Várunk mindenkit szeretettel!

Ezt már olvastad? : Székesfehérvári Társasjáték Klub – klub...
(2013.02.08.)

Itt lehet hozzászólni !