Mate, köszöntünk a nem közhasznú egyesületek között :-(

Egy sajnálatos hírt kell közölnünk veletek. A bíróság nem túl rég hivatalosan is elutasította a múlt nyáron beadott kérelmünket a Magyar Társasjátékos Egyesület közhasznú jogállásának meghosszabbítására.

Ez azt jelenti, hogy 2015-ben nem lehetünk alanyai az adó 1% felajánlásoknak.

Emiatt kérünk benneteket, hogy a jövedelemadótok 1%-át ezévben más civil szervezet részére ajánljátok fel!

Az okok

A közhasznú jogállás megszűnésének oka a Civil Törvény (Ectv.) 2012-es változásával van összefüggésben. 2012-től kezdve a közhasznú jogállás megtartásához minden civil szervezetnek két mutatót, egy társadalmi támogatottsági és egy erőforrás ellátottsági mutatót kell teljesítenie.

Az erőforrás mutató teljesítéséhez anyagi természetű teljesítendő feltételeket rendeltek, melyek közül nekünk csak a b) tétel, vagyis a két év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív teljesítésére kínálkozott lehetőségünk. (A másik két teljesíthető mutató: éves bevétel legalább 1 millió Ft, vagy az egyesület a pénzének egy részét alkalmazottakra költi.)

Ezen mutatókat 2014-ben vizsgálták először, a 2012-es és a 2013-as tárgyévre.

Egy téves jogszabály értelmezés folytán mi azt gondoltuk, csak a 2013-2012 év vonatkozásában kell teljesíteni ezen mutatókat, nem 2012-ben, majd 2013-ban külön-külön. Így fordulhatott elő, hogy a 2012-es évben (amikor a 2011 és 2012. tárgyévek közösen alkották a teljesítendő erőforrás mutatót), az egyesület kiadásai néhány tízezer forinttal meghaladták a bevételeit. Ha akkor tudtuk volna, hogy ez lesz belőle, biztosan megpróbáltunk volna tenni valamit…

Két dolog a végére…

Végül két dolog:

1. A jogalkotóknak ezt a nyereségorientált felfogást a non-profit civil szervezettel szemben lehet, érdemes lenne újragondolnia (amennyiben a civil szervezetek többsége valóban azért van, hogy bizonyos célok érdekében tevékenykedjen, és a kapott pénzeket e célok megvalósításához felhasználja).

2. A jövőben azon leszünk, hogy visszakerüljünk a közhasznú szervezetek közé.

Ezt már olvastad? : Társasjáték-Fejlesztők Napja 7 (2014.10.04.)...
(2014.07.10.)

Egy hozzászólás “Mate, köszöntünk a nem közhasznú egyesületek között :-(” bejegyzésre

  • G4b0r szerint:

    Sziasztok! A közhasznúságnak és az SZJA 1% gyűjtésnek nincs semmi köze egymáshoz, nem közhasznú civil szervezet is fogadhat 1%-ot!

Itt lehet hozzászólni !