Őszi társasjáték csere-bere börze

Szeretnél társasjátékokkal felszerelkezni a karácsonyi rokon/barát látogatásokra, vagy új játékokkal gazdagítanád az otthoni társasjátékos készleted? Sok olyan játékod van, amiről tudod, hogy csak nagyon ritkán kerül elő? Ha igen, érdemes ellátogatnod a III. Társasjáték csere-bere börzére, ahol több tucat érdekes társasjátékkal és még több megszállott gyűjtővel találkozhatsz.

Ezen az oldalon bemutatjuk, hogyan működik az általunk szervezett társasjáték börze, hol lehet jelezni jöveteli szándékod, milyen méretű asztalokon lehet árusítani, továbbá a kérdezz-felelek részben olyan kérdésekre is választ adunk, mint hogy milyen hatályos jogszabályok vonatkoznak az adás-vételre, és mit érdemes feltétlen magaddal hoznod a rendezvényre.

A fontosabb adatok

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1-es terem
Cím: 1105 Budapest, Szent László tér 7.
Időpont: 2016. október 8. (szombat)
Nyitvatartás: 16:15 – 19:00 (árusítók számára: 16:00 – 19:00)

Megközelíthetőség: 9, 162, 162A, 185, 217 és 262-es autóbusszal, valamint a 3-as, 28-as, 62, 62A villamossal
Parkolási lehetőség: van (két oldalt, a művelődési központ mellett)

térkép a börzéhez
megtekintés GoogleMaps-en

A belépés látogatók számára 16:30-ig ingyenes, azt követően 300 Ft (A látogatás 6 éves kor alatt a rendezvény teljes ideje alatt díjtalan.)
Árusítói jegyek: 900 – 1500 Ft

A rendezvényen a szabad helyek mennyiségétől függően játéknapot is tervezünk, melyet az egyesület játékmesterei vezetnek.

Részvételi díjak és előrendelési lehetőség

A rendezvény szervezésének és a helyszín kibérlésének viszonylag komoly költségvonzata van, melyhez a támogatásotokat kérjük. Gondolva azonban a diákokra, a sokgyermekes szülőkre, vagy azokra, akik esetleg messzebről utaznak el a helyszínre, a rendezvényre ingyenes belépést biztosítunk mindazon látogatók számára, akik nyitásra odaérkeznek.

Jegyárak látogatók számára

 • 16:15 – 16:30 között a belépés minden látogató számára ingyenes (árusokra ez nem vonatkozik!)
 • Nyitást követően 16:30-től 19:00-ig:
  Normál belépő: 300 Ft
  Támogatói belépő: 500 Ft*

A 6 év alattiak számára a rendezvény szülői kísérettel végig ingyenesen látogatható.

*Támogatói belépő: Ha úgy gondolod, a MaTE hasznos dolgokat kezdeményez, szimpátiádat kifejezheted azzal is, hogy normál belépő (vagy ingyenes belépés) helyett támogatói jegyet vásárolsz. A befolyt pénzt a börze költségeinek fedezésére szánjuk, illetve ha véletlenül pozitív lenne a rendezvény mérlege (ennek kicsi a valószínűsége), az egyesület további programjainak támogatására, valamint társasjátékos készletének fejlesztésére fordítjuk.

Jegyárak eladók számára

 • normál asztal: 900 Ft (8-10 nagydobozos játékig kényelmes)
 • dupla asztal: 1500 Ft (több, mint 10 nagydobozos játék esetén javasolt)

A rendezvényre minden árusító magával hozhat egy kísérőt, aki az ő asztalánál szintén eladhat.
Minden eladó és társeladó egyben teljes értékű látogatónak számít.

Játéklehetőség

A börzével egy időben játszóház működését is tervezzük, ahol az érdeklődők társasjátékokat próbálhatnak ki. Az egy fő által partikon való részvételek száma – teltház esetén – előfordulhat, hogy korlátozott lesz.

Amennyiben a rendezvényre eladói részről nagy lesz az érdeklődés, elképzelhető, hogy nem lesz játszóház.

Részvételi szándék jelzése

A rendezvényen való részvételi szándékodat ezen a címen jelezheted:
https://www.facebook.com/events/296731010701019/

Ha jönni tevezel, és van Facebook hozzáférésed, segíted a munkánkat és a rendezvény népszerűsítését azzal, ha jelzed a fenti címen a részvételi szándékod.

A börze plakátja

a III. társasjáték börze plakátja

Az árusítás feltételei

A rendezvényen kizárólag eladói illetve társeladói jeggyel rendelkező személyek árusíthatnak társasjátékokat.

Az árusítás az eladó által bérelt asztalon történhet.

Árusító csak magánszemély lehet. Cég, illetve egyéb működési formával rendelkező szervezetek árusítói tevékenységet a rendezvény területén nem folytathatnak. (Bár az egészséges árversenyt abszolut támogatjuk, jelenleg úgy gondoljuk, nem lenne helyes, ha a börzén kapható társasjátékok árfolyamának alakításába pl. a használt készlettel rendelkező játéküzletek is beleszólhatnának.)

Korlátozások az asztalok bérlésével kapcsolatban:

 • normál asztalon ~8-12 nagydobozos játék árusítható
 • dupla asztalon ~20-25 nagydobozos játék árusítható

A rendezvény befogadóképessége kb. 150 fő.
Az árusítói helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Arra az esetre, ha az árusítói helyek elfogynak, a magaddal hozott játékoknak a helyszínen csomagmegőrzést biztosítunk.

A részvétel feltételei

A rendezvényen minden résztvevő csak saját felelősségére, ill. kiskorú esetén szülői engedéllyel vagy felügyelettel vehet részt. A Magyar Társasjátékos Egyesület a helyszínen folytatott adás-vételekből semmilyen módon nem részesül, érte felelősséget nem vállal.

A rendezvény területén tilos alkoholt fogyasztani, dohányozni, illetve a köz megzavarására alkalmas módon viselkedni. A szabályok be nem tartása a rendezvényről való kitiltást vonja maga után.

Az árusító a rábízott asztalok épségének megtartásáért teljes körű felelősséggel tartozik.

Kérdések és válaszok

Miért csak 3 órás a rendezvény, miért nem fél napos?

Azért mert a korábbi rendezvényeken úgy tapasztaltuk, ennyi idő alatt van idő mindent alaposan megnézni, bejárni. Ugyanakkor a 2 és 3/4 óra nem olyan hosszú, hogy valaki kivárja az utolsó egy órát valamilyen nagyobb kedvezmény reményében. (Az utolsó órában talán az árusítók is nagyobb kedvezményt szoktak adni azokra a játékaikra, amelyeket szívesen elcserélnének valami másra.)
Ha ez a trend megváltozik, ígérjük, mi is változtatni fogunk.

Kb. hány asztalon fog az árusítás folyni?

A börze helyszínére maximum 35 asztal rendezhető be úgy, hogy még viszonylag kényelmesen közlekedni is lehet. Az asztalok kb. 130×80 cm-ek lesznek.

A játszóház jó ötlet. De miért nem biztos, hogy lesz?

Mert ez a rendezvény elsősorban egy börze. Amennyiben a börzére nagy lesz az érdeklődés, a játszóházra elképzelhető, hogy nem marad hely.

Van büfé a helyszínen?

Igen, van. A nyitvatartása azonban még bizonytalan.

Csere-bere vagy adok-veszek?

Lehet cserélni is, vagy venni és eladni. Azonban a rendezvényre társasjátékot csak azok vihetnek be magukkal, akik árusítói jegyet várásoltak, és csak azok folytathatnak árusítást, akiknek árusítói jegye van (vagy kísérői egy árusnak).

Kb. milyen társasjáték árakra számítsak?

Egy újonnan megvásárolt és komolyabb nagy dobozos társasjáték bolti ára mostanában 8000-10.000 Ft körül mozog, a kisebb dobozos társasjátékok általában 5000-6000 Ft, a divatos kártyajátékok ára 3000-5000 Ft körüli. Ehhez képest azt tippeljük, hogy várhatóan 40-75%-os árra érdemes számítani.

Mit érdemes vásárlóként egy játék megvásárlása előtt tennem?

Érdemes átnézned a kiszemelt játékot, hogy nem hiányzik-e belőle alkatrész. Lelkileg készülj fel rá, hogy ez egy komplex társasjáték esetén általában hosszú és unalmas feladat.

Mit érdemes árusítóként a börze előtt tennem?

Átnézni az összes árusításra szánt társasjátékot, hogy nem hiányzik-e belőle alkatrész ;-). Ezen felül kitalálni, mennyit akarsz minimum kérni a játékért, és hogy mennyire fontos neked, hogy a játékot eladjad.

Milyen hatályos törvények vonatkoznak az árusokra és vásárlókra?

A legfontosabb: az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel után nem keletkezik adókötelezettség (nem kell jövedelmet megállapítani), ha a bevétel összege az adóévben nem haladja meg a 600 ezer forintot. (Szja tv. 58.§ (7) és (9) bekezdés.)
A további jogszabályi hivatkozásokat itt gyűjtöttük össze.

Mit hozzak magammal a rendezvényre feltétlenül?

Nagy zacskókat, hogy legyen helyük a vásárolt társasjátékoknak, ételt és italt, mert a rendezvényen a büfé nem biztos, hogy üzemel, illetve annyi költőpénzt, amennyit nem sajnálsz új társasjátékok beszerzésére.

Ezt már olvastad? : Játszik a család – eredményhirdetés
(2012.02.21.)

2 hozzászólás “Őszi társasjáték csere-bere börze” bejegyzésre

 • bithalver szerint:

  Sracok, muszaj azon a hetvegen ? Kecskemeti jatekhetvege lesz, ott leszunk sokan …

  • raud szerint:

   Ajjaj, már lefoglaltuk a termet. Mindenképp novemberi időpontot szerettünk volna, és az egyéb rendezvények miatt ez látszott jónak :(

Itt lehet hozzászólni !