Társasjáték-fejlesztők Napja 9.

2017. szeptember 16-án, szombaton ismét Társasjáték-fejlesztők Napja! Helyszín: Kőbányai Kulturális Központ (10. kerület). Ha van olyan saját fejlesztésű társasjátékod, amelyet szívesen bemutatnál másoknak, vagy csak szeretnél megismerkedni más magyar társasjáték-fejlesztőkkel, várunk a rendezvényünkre!

A rendezvényen tesztelőket vagy érdeklődőként is részt vehetsz. A helyszín korlátozott befogadó képessége miatt (max. 60 játék kerülhet bemutatásra) mind a tesztelői, mind a fejlesztői helyek száma korlátozott.

A rendezvény felépítése

1. Nyitó kerekasztal-beszélgetés
A kerekasztal-beszélgetés a játékfejlesztéssel és játékkiadással kapcsolatos kérdések megbeszélésére szolgál. A játékfejlesztéssel kapcsolatos kérdéseidet (vagy ezek egy részét) a könnyebb tervezhetőség érdekében javasoljuk, hogy már regisztrációkor is fogalmazd meg. (Lásd: regisztrációs űrlap.)

2. Társasjátékok bemutatása
A kerekasztal beszélgetést követő időszak a fejlesztők társasjátékainak bemutatására szolgál. A cél, hogy mindenki valamiféle előzetes képet kaphasson a rendezvényen bemutatásra kerülő játékokról.
Ha a rendezvényre fejlesztőként jelentkezel, kérjük, gondold végig előre, hogyan tudnád bemutatni a játékodat 3-5 percben.

3. Tesztjáték
A rendezvény utolsó fázisában 3 turnusban történik a társasjátékok tesztelése. Ha van már a játékodnak saját, több tesztelésen is átesett prototípusa, akkor most élesben kipróbálhatod, hogyan fogadja a közönség, milyen kritikákat vagy javaslatokat fogalmaznak meg vele kapcsolatban.

A társasjátékodhoz javasoljuk, hogy készíts A/5 méretű segédletet is, hogy menet közben a résztvevők fel tudják frissíteni a szabálymagyarázat emlékeit, könnyen áttekinthessék, hogyan zajlik majd a pontozás, milyen cselekedetek közül választhatnak.

A társasjátékok tesztelése kategorizáltan történik. Minden résztvevő a jelentkezésekor kizárhatja egy kategória játékait (ha akarja), és kérheti, hogy csak olyan társasjátékokhoz osszuk be, amik a maradék kategóriákba esnek.

A kizárásra választható kategóriák a következők:
1.) gyermek, logikai és kvíz játékok
2.) családi játékok
3.) harci elemeket is megjelenítő játékok (függetlenül attól, hogy a témájuk vagy a működésük ilyen)

A rendezvény helyszíne

A rendezvénynek a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ biztosít helyet. (Köszönjük!)

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1-es terem (ahol a társasjáték börze szokott lenni)
Cím: 1105 Budapest, Szent László tér 7. (térkép)
Időpont: 2017. szeptember 16. (szombat)
Gyülekezés: 10:00-től
Kezdés: 10:15-kor (pontosan)

A rendezvényre – kérjük – pontosan érkezz, mert a későn érkezőket csak bizonyos időközönként fogjuk a terembe beengedni, hogy ne akasszák meg a beszélgetés menetét.

térképtérkép megnyitása

Regisztráció

A rendezvényen a játékok tesztelése 20-25 asztalon történik, vagyis három turnus alatt kb. 60-75 társasjáték kerülhet tesztelésre.
Regisztrációs határidő: 2017. szeptember 8. (péntek)

Túljelentkezés esetén az alábbi korlátozásokat tervezzük bevezetni:
- a közönség nagyobb érdeklődésével bíró játékokat vesszük a tesztelésben előre (a játékok turnusban való eloszlásról valószínűleg a közönség dönt majd)
- a kereskedelmi forgalomban kapható társasjátékok túljelentkezés esetén kizárólag csak az utolsó (harmadik) turnusban tesztelhetők, ha marad rájuk idő és hely
- túljelentkezés esetén a tesztelők részére az egyesület nem tud minden turnusban helyet garantálni
- előfordulhat, hogy teltház esetén lezárjuk a jelentkezési lehetőséget.

A kerekasztal beszélgetésre és a játékok bemutatkozására való megkötés túljelentkezés esetén sincs, azonban a rendezvényre ekkor is regisztráció szükséges.

A 20 asztalra való tekintettel elsősorban fejlesztők jelentkezését várjuk a rendezvényre; a tesztelői helyek száma erősen korlátozott.

Menetrend

A Fejlesztők Napjának tervezett menetrendje:

10:15 – 13:45 kerekasztal-beszélgetés, majd a játékok bemutatása
13:45 – 14:15 ebédszünet
14:15 – 16:30 tesztjáték (I. turnus)
16:30 – 18:45 tesztjáték (II. turnus)
18:45 – 20:00 tesztjáték (III. rövidített turnus)

Jelentkezés

 • Regisztrációs lehetőség fejlesztőknek (a feliratkozási határidő lejárt.)
 • Regisztrációs lehetőség tesztelőknek (a feliratkozási határidő lejárt.)

Helyszíni terembérleti hozzájárulás: 600 Ft / fő

A társasjátékok bemutatására általános irányelvek vonatkoznak, amihez minden fejlesztőnek igazodnia szükséges.

Egyéb kapcsolódó anyagok

Ezt már olvastad? : Beszélgetés a Klubrádióban (2013.02.05)
(2013.02.05.)

11 hozzászólás “Társasjáték-fejlesztők Napja 9.” bejegyzésre

 • Glöckl János szerint:

  Tiszteletem!:)
  Az lenne a kérdésem, hogy azon kívül, hogy legfeljebb 90 perces játékidőre optimalizált játékokat várnak a szervezők, mekkora játékkal lehet megjelenni? Az az igazság, hogy a játékom alaptáblája 110 cm hosszú, 55 cm széles, tartozik hozzá minden játékosnak egy A4-esnél valamivel kisebb player board és jópár egyéb apró elem.
  A játékidő 4 játékossal körülbelül 90 perc, a szabályrendszer viszonylag komplex, a szabálymagyarázat eltarthat egy jó ideig a játékidőn túl.
  Gondolom, mivel a hely és az idő véges, nektek is meg kell húznotok valahol a határt, mivel egy ilyen nagy játék több másik tervezőtől is elveheti a helyet. Problémát jelenthet, ha egy ekkora dobozzal állítok be?

  • raud szerint:

   Az asztalok többsége 130×80 cm-es lesz. Nem tudom, hogy ez elegendő-e a játékhoz.
   Ami a szabálymagyarázatot illeti: ennek valahogy bele kellene férnie 15, maximum 30 percbe. Nem tudom, hogy mennyire lesz más attól a játék, ha első játéknál letiltasz bizonyos kevésbé lényeges szabályelemet, de ezzel pl. lehet (és majd a bolti/kickstarteres példánynál is érdemes) időt spórólni. Tapasztalat, hogy az elsőre nagyon hosszú szabálymagyarázatot csak a nagyon menő témájú játékoknál fogadja el a nép.

   ui.: Még egy dolog: kis szabályáttekintőt szerintem mindenképp érdemes készítened a játékodhoz.

 • Kurucz Zsuzsa szerint:

  Sziasztok!

  Tudom, hogy ez most nem kifejezetten gyerek program, de jöhet a gyerek is? 10 éves, sokat társasozunk (nem csak gazdálkodj okosannal), a bonyolultabb szabályokat is könnyen megérti (időnként gyorsabban, mint én).

  Köszi a válaszotokat!

  Üdvözlettel: Kurucz Zsuzsa

 • Horváth Zoltán szerint:

  Üdvözlet!

  Én csak tegnap szereztem tudomást az egész eseményről és engemet is érdekel az esemény, de csak látogatóként. Ez is regisztrációhoz kötött?

  • raud szerint:

   Szia!

   Igen, a részévétel regisztrációhoz kötött, ám most vannak szabad helyek, így helyszíni regisztrációval is részt lehet venni a rendezvényen.
   A helyszíni regisztráció 10h-tól 10:15-ig tart. Ha lehet, érkezz pontosan, mert a kerekasztal-beszélgetés alatt, a beszélgetés zavartalansága érdekében csak időközönként lehet bemenni.

 • Horváth Zoltán szerint:

  Köszönöm a választ RAUD !
  Sajnos én aznap dolgozok és csak a vége felé 18:40 előtt nem tudok odaérni. De mindenféleképp érdekel. Van más lehetőség is, a helyszíni regisztráción kívül.

  • raud szerint:

   Szia!

   Saját vélemény, de szerintem 18:40-re már nem érdemes odajönni a Fejlesztők Napjára. A második forduló vége és a harmadik eleje sokszor összefolyik, nem biztos, hogy lesz játék, ami 18:45-kor (nem pedig korábban) indul.

 • Ivett M. szerint:

  Sziasztok,

  Hány férőhely van még?
  A helyszínen tudnánk már csak regisztrálni, van még lehetőség?
  Köszönöm:
  Ivett

 • raud szerint:

  Szia Ivett!

  Igen, már csak a helyszínen tudtok jelentkezni. Kb. 10-15 férőhely van még, szóval minden valószínűség szerint befértek.
  A helyszíni regisztráció 10:00-kor kezdődik. Ha lehet, érjetek oda pontosan.

Itt lehet hozzászólni !