A wargame-ekről röviden

A wargame-ek, azaz háborús játékok kedvelői általában (idehaza csakúgy, mint külföldön) kisebbséget alkotnak a játszani szerető emberek között. Ha a wargamerekre gondolunk, általában lepedő méretű, hatszögletű mezőkre osztott térkép fölött görnyedő, apró, fura ákombákomokkal borított jelzőket tologató, kockákat csörgető szent őrültek jelennek meg lelki szemeink elől, akik láttán még az „átlagos” játékos is elborzad. Az alább induló cikksorozat célja, hogy a nagyközönség, illetve az „átlagos” játékosok számára is elmagyarázza, mi a jó ebben a hobbiban, illetve bemutassa a kategória legjobbnak tartott játékait.

1. rész – Crusader Rex

A Crusader Rex a keresztes háborúk témáját dolgozza fel, szabályai egyszerűek (a szabálykönyv 8 oldalas), hossza 2-3 óra. A játék a „fahasábos wargame-ek” (block wargame) csoportjába tartozik. Ezekben a játékokban az egységeinket kis fa téglatestek jelképezik, amelyeket felállítunk a térképen. Ezzel a módszerrel elegánsan megoldható két, a háborúk szimulációját nehezítő probléma

» Tovább az ajánlóhoz

2. rész – Hannibal: Rome vs. Carthage

A Hannibal című játék a könnyebb wargame-ek közé tartozik, és a II. pun háborút dolgozza fel. A szabálykönyve 15 oldal, a játék kb. 3-4 óra alatt tud lemenni. Sokak kedvence, mégpedig a változatossága miatt (az eseményeknek köszönhetően bármikor történhet valami váratlan, és mindegyik játszma különbözik az előzőktől), meg azért, mert a szabályai viszonylag könnyen érthetőek és mégis hitelesen mutatják be az ókori háborúkat.

» Tovább az ajánlóhoz

3. rész – Friedrich

Ebben a cikkemben egy olyan játékot szeretnék bemutatni, amely véleményem szerint méltán megérdemli a „zseniális” jelzőt. És ez nem is csoda, hiszen a tervezője, Richard Sivél szerint „a Friedrich fejlesztése kétszer annyi időt vett igénybe, mint az általa megjelenített háború” – nem, szerencsére nem a százéves háborúról van szó, hanem a hétévesről (1756-63), de talán ez is jól jelzi a belefektetett munka mennyiségét. Ezáltal sikerült egy 7 oldalas szabálykönyvvel, néhány bábuval és francia kártyákkal reprodukálnia egy meglehetősen összetett, rengeteg stratégiai lehetőséget magában rejtő helyzetet.

» Tovább az ajánlóhoz

4. rész – Here I Stand

Itt állok, másként nem tehetek. Isten segítsen meg. Ámen.” A legenda szerint e szavakat mondta Luther Márton, amikor 1521-ben V. Károly császár elé idézték a wormsi birodalmi gyűlésre. Négy évvel az után történt ez, hogy Luther a wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezett 95 tételével útjára indította a reformációt, amely a következő évtizedekben-évszázadokban gyökeresen átformálta Európa arculatát. A reneszánsz Európa egyébként is átalakulóban volt: hatalmi versengések, katonai konfliktusok, társadalmi forrongások, a meginduló gyarmatosítás kora volt ez. Ezt az izgalmas, mégis oly kevéssé ismert kort idézi meg az amerikai GMT Games 2006-os sikerjátéka, a Here I Stand, amelyről ez az ismertető szól.

» Tovább az ajánlóhoz

2 hozzászólás “A wargame-ekről röviden” bejegyzésre

 • Csupecz Norbert szerint:

  Sziasztok!

  Rátaláltam erre a szuper összefoglalóra. De ezen az oldalon kívül sehol sem találtam Block Wargamer leírást/összefoglalót/ajánlót. Csak wargamer-t igen, de Block Wargamert magyarul nem.
  Tudnátok nekem segíteni, hogy magyar nyelven hol találhatnék még leírásokat?
  A ketaklub oldalán vannak magyar nyelvű szabályfüzetek, de én netes ajánlásokat keresek. Előre is köszönöm a segítségeteket!
  Üdvözlettel.: Csupecz Norbert

 • raud szerint:

  Szia,

  Nekem nincs nagyon ötletem.

Itt lehet hozzászólni !