Hogyan indítsak társasjátékklubot?

Frissítve: 2011.12.03.

Szeretek társasjátékozni és szeretném, ha minél többen hódolnának e szenvedélynek…

Olyan ez, mint egy jól szerkesztett társasjáték: egy és üdvözítő megoldás nincs, a győzelemhez több út vezet. Éppen ezért csak ötleteket, tippeket, néhány helyen már bevált fogásokat tudok megosztani. Mindössze három olyan tényező van, ami egészen biztosan minden jól működő klub indításában ÉS sikeres fenntartásában elengedhetetlen szerepet játszott, illetve ezek nélkül semmiképpen nem tudott működni:
KITARTÓ LELKESEDÉS
KITARTÓ LELKESEDÉS
KITARTÓ LELKESEDÉS

És akkor lássuk a többi – az előzőekhez ugyan nem fogható, mégis – nagyon fontos sikertényezőt:

Helyszín
Többnyire művelődési házak, könyvtárak, iskolák vagy akár múzeumok, tehát közintézmények megfelelő méretű helyiségei jönnek szóba. Nagyon hasznos tud lenni, ha az általatok nyújtott szolgáltatást ők (mármint a helyszínt biztosítók) is értéknek tekintik. A hosszú távú együttműködés nélkülözhetetlen, hogy ne kelljen minden alkalommal új helyet találni, közhírré tenni, berendezkedni. Ideális, ha a helyszínért nem kell fizetni, s így nincs mit továbbhárítani a látogatókra sem. Meghálálja magát az az apróságnak tűnő tény is, ha a társasjátékokat egy külön asztalra le lehet rakni, hogy az érdeklődők nézegethessék, megvizsgálhassák őket. A jó társasjátékozáshoz fontos még a jó megvilágítás (félhomályban nehéz megkülönböztetni egymástól bizonyos színeket), valamint a megfelelően nagy asztalok és székek.

Közhírré tétel
Ennek nyilvánvalóságát nem érdemes ragozni (és egyébként is csak erre az egy tényezőre külön iparág épült), ezért inkább csak azt emelem ki, hogy a klub beindítása után hónapokkal, sőt évekkel is érdemes ezt újra és újra megtenni. A „szólok a barátoknak, meg ők is szólnak másoknak” hozzáállás szükséges, de távolról sem elégséges feltétel a hosszú távú sikerhez. Plakát, újságcikk, internetes oldalon, fórumokon való megjelenés, helyi tévében való szereplés, rádióinterjú… (ez utóbbiból egy 3 perces példa a Kecskeméti Társasjáték Klub, ahol – annak ellenére, vagy éppen azért! – már több mint öt éve működik a klub)

Társasjáték
Bizony, az elején (és ez akár 1-2 évet is jelenthet!) kikerülhetetlen, hogy a klubindító be ne adja a „közösbe” szeme fényeit, a féltve őrzött társasjátékokat. Igen, néha bőröndökkel kell ezeket a helyszínre cipelni. Az már csak későbbi vívmány lehet, hogy a helyszín biztosítói felajánlják, hogy a játékokat náluk is lehet tárolni és/vagy saját forrásból (pl. pályázatok útján) ők is beszereznek néhányat. Természetesen a MATE is segít a klub(indító)nak, hogy ne csak a saját játékaiból kelljen működtetnie a programot. Pontosítva: ha már minden más feltétel adott (vagyis már elindult a klub), akkor a MATE mindenképpen segíti társasjátékokkal is az igénylő MATE-tagokat.

Társasjátékozás versus társasjátékoztatás
Az természetesen túlzás, hogy a kettő között ég és föld a különbség, mégis tudatosítani kell, hogy – különösen az indítás első éveiben (!!!), de a tapasztalatok alapján inkább utána is – a klubélet akkor tud önfenntartóvá válni, ha a klubindító (és lehetőleg még néhány segítőtársa) valóban a missziójának érzi, hogy másokat is értő módon megtanítson a játékok szeretetére. És nem, ehhez nem elegendő az, ha az illető résztvevő játékosként magyaráz a többieknek. Még akkor is, ha sokszor segítő módon, de semmiképpen sem tolakodóan „végigkísér” egy partit, bármikor késznek kell lennie arra, hogy a szomszédos asztalhoz is odamenjen pár perc felvilágosításra. Szerencsére az eddigi MATE-klubvezetők társasjátékozás mellett társasjátékoztatni is szeretnek; sokunkra igaz, hogy jó néhány hónapig egyetlen játékot sem játszottunk a helyi társasjátékklubban. A játéktanítás mikéntjéről szintén több helyen lehet olvasni az interneten.

Lelkes segítőtárs / több klubindító
Nagyságrendekkel könnyebben és több sikert lehet elérni, ha a klubindítás nem egyszemélyes akció. Ez nemcsak akkor fontos szempont, amikor a játékokat többen magyarázzák. Bármikor előfordulhat, hogy valamelyik klubindító nem ér rá az egyébként már meghirdetett időpontban, ilyenkor pedig igen szerencsétlen presztízsveszteség lenne az eseményt lemondani. A több lelkes személy természetesen a közhírré tétel változatos formáiban is hatékonyabban tud hozzájárulni az ügy sikeréhez. A hosszú távon fennmaradó, sikeres klub (egyik) végső célja egyébként is az, hogy függetlenedni tudjon az azt elindító bármelyik – s tulajdonképpen az összes – személytől.

Rendszeresség
Ez alatt leginkább a társasjátékozás időpontjait értem. Legyen ismert minél hamarabb a következő találkozó időpontja – akár hónapokkal, évekkel előre. A hirdetést ugyan ez sem váltja ki, de egyszerűsíti az átlaglátogatók életét, s hosszú távon növeli, de legalábbis szinten tartja a látogatottságot, ha könnyen megjegyezhető az aktuális időpont (pl. minden hónap utolsó szombatja). Hasznos, ha ezek az időpontok valamilyen – akár a klubindító által kifejezetten a klub miatt életre hívott saját – internetes oldalon (a MATE honlapján például mindenképpen) szerepelnek. A gyakoriság (ami a legtöbb helyen kb. egy hónap) helyes megállapításához az érdektelenségbe fúlás elkerülése érdekében érdemes megfogadni az ókori római államférfi, Cato anekdotájának tanulságát. (Az anekdota szerint Cato barátai nehezményezték, miért nincs még szobra Catónak Rómában, mire ő így csendesítette le őket: „Inkább azt kérdezzék az emberek, hogy miért nincs, mint azt, hogy miért van!”)

Társasjáték-beszerzési lehetőség
Egy profitorientált vállalkozás, tehát egy társasjátékos szakbolt is indíthat és sikeresen fenntarthat egy társasjátékklubot. Természetesen – és most egy gondolat erejéig közgazdaságtan következik – ez az ő részükről olyan fogyasztói igénykielégítés, aminek végső célja ennek segítségével csakis a profitmaximalizálás, vagyis az általa eladásra kínált játékok értékesítése lehet. Nincs is ebben semmi kivetnivaló, minden sikeres cégnek így kell működnie, de a MATE elsősorban nem ezekkel a klubokkal foglalkozik. Értelemszerűen ezek a klubok sosem függetlenednek a „klubot” elindító személyektől. Mindazonáltal az is tény, hogy egy teljesen non-profit módon működő klub sikeréhez nagyban hozzá tud járulni, ha az adott városban létezik legalább egy olyan hely, ahol társasjátékokat lehet beszerezni. A klub és a bolt valójában kölcsönösen segíthetik egymást, ha sikerül megtalálni a kettő közötti távolság ideális arányát.

Szakmai tapasztalat
Aki klubindításon töri a fejét, mindenképpen látogasson el néhány olyan MATE-klubba, ami már hosszabb ideje működik. Tanácsaikkal is egészen biztosan szívesen segítenek az ottani szervezők az újdonsült klubvezető-jelöltnek.

És végül – ha még nem említettem volna – a legfontosabb: KITARTÓ LELKESEDÉS!

írta: Gyimesi András
Kecskeméti Társasjátékos Klub

Kapcsolódó anyagok:

Itt lehet hozzászólni !