a társasjáték börze plakátja

Társasjáték adás-vételi lehetőséget szervezünk. Itt a helyed, ha szeretnéd használt játékokkal gazdagítani otthoni készleted, vagy becserélni játékaid más társasjátékokra.

Ezen az oldalon bemutatjuk, hogyan működik a társasjáték börze, hogyan lehet előjelentkezni, milyen méretű asztalokon lehet árusítani, továbbá a kérdezz-felelek részben olyan kérdésekre is választ adunk, mint hogy milyen hatályos jogszabályok vonatkoznak az adás-vételre, és mit érdemes feltétlen magaddal hoznod a rendezvényre.

A fontosabb adatok

Helyszín: Árpád Gimnázium (1034 Budapest, Nagyszombat utca 19.)
Időpont: 2014. november 15. (szombat)
Nyitvatartás: 17:20 – 20:00 (árusítók számára: 17:00 – 20:00)

Megközelíthetőség: 9, 29, 86, 160 és 260-as busz, 17-es villamossal, valamint a Tímár utcai HÉV megállótól kb. 10 perc sétával.
Parkolási lehetőség: az iskola előtt (Zápor utca) és a Szőlő utcában.

társasjáték börze térkép
megtekintés GoogleMaps-en

A belépés látogatók számára 17:30-ig ingyenes, azt követően 200 Ft (A látogatás 6 éves kor alatt a rendezvény teljes ideje alatt díjtalan.)
Árusítói jegyek: 500 – 1400 Ft

A rendezvényen a szabad helyek mennyiségétől függően játéknapot is tervezünk, melyet az egyesület játékmesterei vezetnek.

Részvételi díjak és előrendelési lehetőség

A rendezvény szervezésének és a helyszín kibérlésének, főképp most az első alkalommal komolyabb költségvonzata van, melyhez a támogatásotokat kérjük. Azonban gondolva a diákokra, a sokgyermekes szülőkre, vagy azokra, akik esetleg messzebről utaznak el a helyszínre, a rendezvényre ingyenes belépést biztosítunk mindazon látogatók számára, akik nyitásra odaérkeznek.

Jegyárak látogatók számára

 • 17:20 – 17:30 között a belépés minden látogató számára ingyenes (árusokra ez nem vonatkozik!)
 • Nyitást követően 17:30-től 20:00-ig:
  Normál belépő: 200 Ft
  Támogatói belépő: 500 Ft*

A 6 év alattiak számára a rendezvény szülői kísérettel végig ingyenesen látogatható.

*Támogatói belépő: Ha úgy gondolod, a MaTE hasznos dolgokat kezdeményez, szimpátiádat kifejezheted azzal is, hogy normál belépő (vagy ingyenes belépés) helyett támogatói jegyet vásárolsz. A befolyt pénzt a börze költségeinek fedezésére szánjuk, illetve ha véletlenül pozitív lenne a rendezvény mérlege (ehhez teltház kell, és hogy nagyon sokan érkezzenek 17:30 után is), az egyesület további programjainak támogatására, valamint társasjátékos készletének fejlesztésére fordítjuk.

Jegyárak eladók számára

 • fél iskolaasztal: 500 Ft (3-5 nagydobozos játék esetén)
  - csak helyszínen foglalható
 • egész iskolaasztal: 800 Ft (8-12 nagydobozos játék esetén)
 • dupla iskolaasztal: 1400 Ft (több, mint 12 nagydobozos játék esetén)
  - csak előjelentkezéssel foglalható
 • Társeladói jegy*: 200 Ft

* A társeladó olyan személy, kísérő, aki a Te asztalodnál szintén eladhat. Egy asztalhoz egy társeladói jegy váltható. (Elővétel során a társeladói jegy nem kerül külön pénzbe.)
Minden eladó és társeladó egyben teljes értékű látogatónak számít.

Előjelentkezési lehetőség (lezárult)

A rendezvényre eladóként nemcsak a helyszínen, hanem – a helyszín befogadóképességének mértékéig – előzetesen is jelentkezni lehet. Ez két előnnyel jár:

 • Az előjelentkezők számára az árusítói hely lefoglalása garantált. (Ezzel szemben a rendezvény napján az eladói helyek alakulását nem tudjuk online követni – lásd lentebb.)
 • Minden előjelentkező részére egy társeladói jegyet biztosítunk. A társeladói jeggyel plusz egy kísérő hozható be a rendezvényre, akinek a saját asztaluknál árusítási joga van. (Így ha van velünk egy kísérő, anélkül körülnézhetünk a rendezvényen, hogy egy másik árust meg kellene kérnünk arra, hogy vigyázzon a játékainkra.)

Előjelentkezési határidő: 2014. november 6.

» Előjelentkezés a börzére

Az előjelentkezés során lefoglalt helyet a jelentkezéstől számított 6 napig tartjuk fent; ez idő alatt kell elutalnod az egyesület bankszámlájára az asztalfoglalás díját. Amennyiben az asztalfoglalás díja határidőn belül nem érkezik meg, a foglalást semmisnek tekintjük. Az átutalt előfoglalási díjakat visszatéríteni nem áll módunkban, viszont a foglalás átruházható (ilyenkor írj egy emailt nekünk). Az előfoglalással kapcsolatos részletes teendőket a jelentkezést követően kiküldött email tartalmazza.

Fontos: Az előjelentkezők helyét a rendezvényen 18:15-ig tartjuk fent, utána felszabadítjuk. Ha tudsz, érkezz 17:00-re, hogy még viszonylag kényelmesen ki tudj a látogatók megérkezése előtt pakolni. (A látogatókat csak 17:20-kor kezdjük el beengedni a rendezvény területére.)

Előjelentkezés október 6-ig (lezárult)

2014. október 6-ig (hétfő) a “korán ébredők” számára kiemelt előregisztrációs kedvezményt biztosítunk.

Az asztalok foglalási díjai ebben az időszakban a következők:

 • egész iskolaasztal: 600 Ft
 • dupla iskolaasztal: 1200 Ft

Játéklehetőség (még kérdéses, hogy lesz-e)

A börzével egy időben játszóház működését is tervezzük, ahol az érdeklődők társasjátékokat próbálhatnak ki. Az egy fő által partikon való részvételek száma – teltház esetén – előfordulhat, hogy korlátozott lesz.

Amennyiben a rendezvényre eladói részről nagy lesz az érdeklődés, elképzelhető, hogy nem lesz játszóház.

Az árusítás feltételei

A rendezvényen kizárólag eladói illetve társeladói jeggyel rendelkező személyek árusíthatnak társasjátékokat.

Az árusítás az eladó által bérelt asztalon történhet.

Árusító csak magánszemély lehet. Cég, illetve egyéb működési formával rendelkező szervezetek árusítói tevékenységet a rendezvény területén nem folytathatnak. (Bár az egészséges árversenyt abszolut támogatjuk, jelenleg úgy gondoljuk, nem lenne helyes, ha a börzén kapható társasjátékok árfolyamának alakításába pl. a használt készlettel rendelkező játéküzletek is beleszólhatnának.)

így néz majd ki egy asztal

Az árusításra szolgáló asztalok méretei:

 • fél asztal: 60×50 cm
 • egész asztal: 120×50 cm
 • dupla asztal: 120×100 cm vagy 240×50 cm

Korlátozások az asztalok bérlésével kapcsolatban:

 • fél asztalon ~3-5 nagydobozos játék árusítható
 • egész asztalon ~8-12 nagydobozos játék árusítható
 • dupla asztalon ~20-25 nagydobozos játék árusítható

A rendezvény befogadóképessége kb. 100-150 fő.
Az árusítói helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Arra az esetre, ha az árusítói helyek elfogynak, a magaddal hozott játékoknak a helyszínen csomagmegőrzést biztosítunk.

A részvétel feltételei

A rendezvényen minden résztvevő csak saját felelősségére, ill. kiskorú esetén szülői engedéllyel vagy felügyelettel vehet részt. A Magyar Társasjátékos Egyesület a helyszínen folytatott adás-vételekből semmilyen módon nem részesül, érte felelősséget nem vállal.

A rendezvény területén tilos alkoholt fogyasztani, dohányozni, illetve a köz megzavarására alkalmas módon viselkedni. A szabályok be nem tartása a rendezvényről való kitiltást vonja maga után.

Az árusító a rábízott asztalok épségének megtartásáért teljes körű felelősséggel tartozik.

Kérdések és válaszok

Miért csak 3 órás a rendezvény, miért nem fél napos?

Egyrészt azért, mert bár reméljük, hogy sokatokat érdekel egy ilyen rendezvény, egyáltalán nem biztos, hogy a tények majd végül minket igazolnak. Másrészt úgy gondoljuk, egy 2,5 órás rendezvény látogatóként még izgalmas tud lenni, bőven van idő mindent alaposan megnézni, vagy megvárni az utolsó fél órát valamilyen nagyobb kedvezmény reményében. (Az utolsó fél órában talán az árusítók is nagyobb kedvezményt adnak azokra a játékaikra, amelyeket szívesen elcserélnének valami másra.)

Kb. hány asztalon fog az árusítás folyni?

A börze helyszínére maximum 35 asztal rendezhető be úgy, hogy még viszonylag kényelmesen közlekedni is lehet. Az asztalokból 6-ot tervezünk a helyszíni regisztrálók számára fentartani, a többi előregisztrációban lefoglalható.

A játszóház jó ötlet. De miért nem biztos, hogy lesz?

Mert ez a rendezvény elsősorban egy börze. Amennyiben a börzére nagy lesz az érdeklődés, a játszóházra elképzelhető, hogy nem marad hely.

Van büfé a helyszínen?

Nincs, ezért ha tudsz, hozz magaddal minden olyan ételt-italt, amiről úgy gondolod, szükséged lehet rá.

Csere-bere vagy adok-veszek?

Lehet cserélni is, vagy venni és eladni. Azonban a rendezvényre társasjátékot csak azok vihetnek be magukkal, akik árusítói jegyet várásoltak, és csak azok folytathatnak árusítást, akiknek árusítói jegye van (vagy kísérői egy árusnak).

Kb. milyen társasjáték árakra számítsak?

Egy újonnan megvásárolt és komolyabb nagy dobozos társasjáték bolti ára mostanában 8000-10.000 Ft körül mozog, a kisebb dobozos társasjátékok általában 5000-6000 Ft, a divatos kártyajátékok ára 3000-5000 Ft körüli. Ehhez képest azt tippeljük, hogy várhatóan 40-75%-os árra érdemes számítani.

Mit érdemes vásárlóként egy játék megvásárlása előtt tennem?

Érdemes átnézned a kiszemelt játékot, hogy nem hiányzik-e belőle alkatrész. Lelkileg készülj fel rá, hogy ez egy komplex társasjáték esetén általában hosszú és unalmas feladat.

Mit érdemes árusítóként a börze előtt tennem?

Átnézni az összes árusításra szánt társasjátékot, hogy nem hiányzik-e belőle alkatrész ;-). Ezen felül kitalálni, mennyit akarsz minimum kérni a játékért, és hogy mennyire fontos neked, hogy a játékot eladjad.

Árusítóként hol tudok előjelentkezni a börzére?

November 6-ig ezen a linken. Az előjelentkezési időszak lezárult.

Milyen hatályos törvények vonatkoznak az árusokra és vásárlókra?

A legfontosabb: az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel után nem keletkezik adókötelezettség (nem kell jövedelmet megállapítani), ha a bevétel összege az adóévben nem haladja meg a 600 ezer forintot. (Szja tv. 58.§ (7) és (9) bekezdés.)
A további jogszabályi hivatkozásokat itt gyűjtöttük össze.

Mit hozzak magammal a rendezvényre feltétlenül?

Nagy zacskókat, hogy legyen helyük a vásárolt társasjátékoknak, ételt és italt, mert a rendezvényen büfé nem üzemel, illetve annyi költőpénzt, amennyit nem sajnálsz új társasjátékok beszerzésére.