Általános adatok
1. Mi célból alakult a Magyar Társasjátékos Egyesület (MATE)?
2. Mikor alakult a MATE?
3. Kik alapították az egyesületet?

Az egyesület tevékenysége
4. Mit tesz az egyesület céljainak megvalósításáért?
5. Melyek az egyesület legfőbb tevékenységei?
6. Forgalmazunk-e társasjátékokat?
7. Játékszabályok fordításával foglalkozunk-e?
8. Hol és mikor üzemelnek a társasjáték klubok?
9. Hogyan működik a társasjáték segélyszolgálat?
10. Fent vagyunk a Facebookon?
11. Mely rendezvényeken van jelen az egyesület?

Tagfelvétel (tagok jelentkezését várjuk!)
12. Kik jelentkezését várja a MATE?
13. Hogyan lehet jelentkezni egyesületi tagnak?
14. Van-e tagdíj?
15. Tagként milyen feladatokat vállalhatok, milyen feladatokkal bízhat meg az egyesület?
16. Miért jó egyesületi tagnak lenni?
17. Milyen kedvezményekkel jár az egyesületi tagság?
18. Mit tehetek, ha nem akarok tag lenni, de támogatni akarom az egyesületet?

Magyar Társasjátékdíj
19. Mi a Magyar Társasjátékdíj, és miért alapította meg az Egyesület?
20. Mely játékok indulhatnak a díjért?
21. Ki ítéli oda a díjat?
22. Melyek a díjazás szempontjai?
23. Hogyan ítélik oda a díjat?

Általános adatok

1. Mi célból alakult a Magyar Társasjátékos Egyesület (MATE)?

MaTE

MATE logó

A Magyar Társasjátékos Egyesület alapvető célja az, hogy a felnőtteknek és a családoknak megmutassa, hogy a társasjátékozás milyen hatékony és szórakoztató közösségi időtöltés, és a világnak ez a része milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi pár évtizedben, a Gazdálkodj okosan és a Rizikó uralta korszakot követően. Úgy gondoljuk, e szórakozási forma a fejlődésének köszönhetően ütőképes alternatíva a számítógépezés és a szellemileg ellustító tévézés uralta világban.

Tedd próbára a tudásod és megérzéseid szintjét tesztünkkel!
Társasjátékos kifejezések teszt

2. Mikor alakult a MATE?

Az egyesület 2005-ben alakult és működik társadalmi szervezetként. 2008-ban kiemelt közhasznú státuszt szerztünk és innentől kezdve lehetséges a részünkre személyi jövedelemadó 1 %-át felajánlani.

3. Kik alapították az egyesületet?

Az egyesületet a társasjátékozás lelkes rajongói, azaz társasjátékosok (közkeletű szóval élve gémerek) hozták létre, miután több éven át hosszú délutánokat és estéket töltöttek együtt játékpartikkal. A közösség magját a 2003-tól kezdve a CD-Fűben együtt társasozók adták, akik kibővültek azokkal, akik később a VI. kerületi Deák Ferenc Könyvtárban tartott rendszeres összejöveteleken váltak a társasjátékok szerelmeseivé.

Az egyesület tevékenysége

4. Mit tesz az egyesület céljainak megvalósításáért?

Az egyesület rendszeresen működtet társasjáték klubokat Budapesten és vidéken is, ahová a tagokon kívül az érdeklődők és a társasjátékozni szeretők is betérhetnek havonta több alkalommal.

A társasjátékok szélesebb körrel való megismertetése és a társasjátékozás népszerűsítése érdekében az egyesület rendszeresen, valamint felkérés esetén részt veszt kiemelkedő érdeklődésre számot tartó rendezvényeken, ahol társasjátékokat mutatunk be, szabályokat magyarázunk. A játékokat ilyenkor helyben akár ki is lehet próbálni, amelyben segítséget nyújtunk.

A hazai családi társasjátékozási kultúra fejlesztése, továbbá az itthoni boltokban megjelenő társasjátékok közötti választás elősegítése érdekében az egyesület 2010-től kezdve minden évben Magyar Társasjátékdíj címmel jutalmazza a legjobb magyar nyelvű, családoknak szóló társasjátékokat.

Céljaink között szerepel a játékfejlesztéssel foglalkozó amatőr fejlesztők támogatása és közösséggé formálása is. Számukra kerül 5-6 havi rendszerességgel a Fejlesztők napja nevű rendezvény, továbbá a társasjáték fejlesztéssel foglalkozó aloldalunk.

Kiadók felkérésére társasjátékok magyarországi kiadása előtt szabályok lektorálását is vállaljuk.

5. Melyek az egyesület legfőbb tevékenységei?

a) Zsűrit választunk a Magyar Társasjátékdíj élére, aki minden évben – szakmai szempontok figyelembevételével – odaítéli a fődíjat a legjobb magyar nyelvű, felnőttek számára is szórakoztató társasjátéknak.
b) Friss hírekkel, ajánlókkal szolgálunk (lásd: Blog és Facebook oldal)
c) Társasjátékos klubokat működtetünk
d) Segítjük az amatőr játékfejlesztők munkáját (Fejlesztők napja és játékfejlesztőknek szóló segédletek)
e) Folyamatosan frissen tarjuk a linktárunkat, ahol az összes fontosabb társasjáték témájú blog, szakbolt, portál és online társasjáték oldal címét összegyűjtjük.
f) Szójegyzékünkbe összegyűjtöttük az összes fontosabb társasjátékos kifejezést
g) Játékszabály segélyszolgálatot működtetünk azok számára, akik elakadtak egy társasjáték szabályának értelmezésével.
h) Játékbemutatóval veszünk részt közösségi rendezvényeken, népszerűsítjük a családi társasjátékozást
i) üzemeltetünk (lásd jobb oldalt fölül)
j) Szabálylektorálást végzünk
k) Figyeljük a társasjátékos élet rezdüléseit, népszerűsítjük a modern társasjátékokat.

Finca

Finca parti a
Művészetek Völgyében

Vigyáz(z)6!

Vigyáz(z) 6 parti a
Művészetek Völgyében

Művészetek Völgye 2012 - Dixit parti

Dixit: az egyik leg-
kedveltebb sokszemélyes

Puerto Rico

A klubokban a közönség
az ilyen játékokat is szereti

Gears of Wars

No meg az ilyen
jellegűeket is…

London

És a “klasszikus”
Eurogame-eket…

Kedvelt téma volt a scifi

A Fejlesztők napja egyik
sci-fi témájú prototípusa

Intrika Magika

Intrika Magika – szintén
egy társasjáték prototípus…

Kedvelt téma volt a történelem is... (Ave Roma)

Kinézetre akár egy
kész társasjáték…

6. Forgalmazunk-e társasjátékokat?
Az egyesület nem forgalmaz társasjátékokat, mert nem vállalkozás, hanem közhasznú társadalmi szervezet, azonban a játékszabályokkal kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolunk a segélyszolgálat keretében.

7. Játékszabályok fordításával foglalkozunk-e?

A játékszabályok fordításával alapvetően nem foglalkozunk. Több lelkes tagunk és más társasjátékosok azonban rendszeresen és lelkesen fordítanak szabályokat, amelyek többségét a honlapunkról elindulva is elérheted.
Felkérés esetén, kiadók részére, szívesen vállaljuk magyarul hamarosan megjelenő játékok szabályfordításának lektorálását.

Ha nem szeretnél lemaradni a fontosabb híreinkről…
iratkozz fel hírlevelünkre

8. Hol és mikor üzemelnek a társasjáték klubok?

Az egyesület által üzemeltetett klubokról, azok időpontjairól, továbbá azokról a klubokról, amelyeket ismerünk, a honlap
ad részletes felvilágosítást. Mind a klubjainkban, mind a rendezvényeken szívesen látunk mindenkit, legyen kicsi és nagy, gyerek vagy felnőtt, fiatal vagy idős, aki a társasjátékok iránt érdeklődik.

9. Hogyan működik a társasjáték segélyszolgálat?

A segélyszolgálatot kérdéseiddel úgy érheted el, ha levelet küldesz nekünk a konkrét problémádról. Ezután lehetőleg megkeressük azt a társasjátékost, aki ismeri a játék minden csínját-bínját és egyértelmű választ tud adni Neked, sőt adott esetben akár még a játék szerzőjével is felvesszük a kapcsolatot. Kérdésedre igyekszünk a gyorsan válaszolni.

10. Fent vagyunk a Facebookon?

Igen, a Facebook oldalunk a blog könnyített változata, ahol gyakran szoktunk képeket és különféle társasjáték témájú cikkeket megosztani veletek. Érdemes minket itt is figyelni.
A Facebook oldalunk címe: www.facebook.com/tarsasjatekos.

11. Mely rendezvényeken van jelen az egyesület?

Immár hagyományosan a MATE rendszeresen részt vesz a Művészetek Völgye elnevezésű rendezvényen, Kapolcson. Úgy érezzük, ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy szélesebb közönséget megszólíthassunk, és népszerűsíthessük, megszerettethessük a társasjátékozást hazánkban.
Emellett számos kisebb és nagyobb rendezvényen is ott vagyunk. Ezekről általában a blogukban is olvashatsz.

Tagfelvétel

12. Kik jelentkezését várja a MATE?

Jelentkezz egyesületi tagnak, ha úgy érzed, hogy tenni akarsz a társasjátékok és a társasjátékozás népszerűsítéséért, és ebben aktívan részt is tudnál vállalni. Minden lelkes érdeklődőt, aki aktívan hozzá tud járulni egyesületünk munkájához, szeretettel várunk korra és nemre tekintet nélkül.

13. Hogyan lehet jelentkezni egyesületi tagnak?

A jelentkezéshez a belépési nyilatkozat két kitöltött példányát kell eljuttatnod az egyesület elnökségének emailben, vagy személyesen.

14. Van-e tagdíj?

Tagdíj van, melynek célja az egyesület működésének fenntartása, céljai megvalósításának elősegítése, mert az kizárólag pályázati támogatásokból jelenleg nem valósítható meg, és a pályázatokhoz legtöbbször önerő is szükséges. Éves tagdíjunk jelenleg 8000 forint, amelyet a belépést követő egy hónapon belül kérünk megfizetni.
Lehetőség van támogatói tagság szerzésére is. Ennek javasolt összege 4000 forint.

15. Tagként milyen feladatokat vállalhatok, milyen feladatokkal bízhat meg az egyesület?

Minden olyan feladatban részt vehetsz, és szívesen látunk, amelyeket a belépési nyilatkozaton bejelöltél. A feladatok a céljainkkal állnak összefüggésben, így például vállalhatod klubok alapítását és üzemeltetését, a rendezvényeken játékbemutatók tartását, részt vehetsz az egyesületi élet szervezésében, a Magyar Társasjátékdíj kiadásával kapcsolatos munkában, stb. Természetesen a vállalt munka mindig önkéntes, az egyesület aktuális
terheltséged és a szabadidőd mértékének figyelembe vételével bízhat meg feladatokkal.

16. Miért jó egyesületi tagnak lenni?

Mert tevékenyen részt vehetsz és segítheted céljaink megvalósítását, osztozhatsz a sikereinkben, és a hobbidat összekötheted egy társadalmilag hasznos munkával.

17. Milyen kedvezményekkel jár az egyesületi tagság?

Az egyesületi tagok több játékforgalmazónál is kedvezményekben részesülnek. A Compaya 5%-os kedvezményt ad minden társasjátékra, az egyesületi tagok pedig havonta egy alkalommal csoportosan, nagykereskedelmihez közeli áron rendelhetnek a Gémklubtól.

18. Mit tehetek, ha nem akarok tag lenni, de támogatni akarom az egyesületet?

Minden pénzbeli támogatást szívesen fogadunk, továbbá az egyesületi játékkészlet bővítése érdekében várjuk a társasjáték adományokat is. Felajánlhatod személyi jövedelemadód 1 %-át is részünkre. A nyomtatvány kitöltéséhez szükséges információkat a honlapon találod meg. Ha rendszeres támogatónk kívánsz lenni, az adományozás érdekében támogatási szerződést köthetsz velünk, amelynek mintáját szintén fellelhetsz e honlapon.

Magyar Társasjátékdíj

19. Mi a Magyar Társasjátékdíj, és miért alapította meg az Egyesület?

A díjat a társasjátékok ismertségének növelése és színvonalas társasjátékos kultúra fejlesztése érdekében alapította az egyesület és osztja ki első alkalommal 2010-ben. A díjazás célja, hogy a lehető legszélesebb vevői és játékosi kört megszólítsa annak érdekében, hogy a társasjátékok közötti választáskor – elsősorban a családok vásárlásakor – irányt mutasson.

20. Mely játékok indulhatnak a díjért?

A díjazási eljárásban azok a társasjátékok vehetnek részt, amelyek a Magyar Köztársaság területén, magyar nyelven, teljesen magyar nyelvű tartozékokkal jelentek meg, vagy amelyek a magyar nyelvtől függetlenül játszhatók és magyar nyelvű játékszabállyal kaphatók. A díjazásban az adott évben és legfeljebb az azt megelőző két naptári évben megjelent játékok vehetnek részt.

21. Ki ítéli oda a díjat?

A díjat egy független, szakmai zsűri ítéli oda, amelynek tagjait a MATE közgyűlése választja az adott évre.

22. Melyek a díjazás szempontjai?

A zsűri a megjelent társasjátékok közül azokat részesíti előnyben, amelyek kivitelezésükben és megjelenésükben, a játékszabály érthetősége, valamint a játékélmény tekintetében is magas színvonalat képviselnek.

23. Hogyan ítélik oda a díjat?

A zsűri a díj odaítélése előtt megnevezi azt a négy játékot, amelyet a díjra a megelőző kiválasztási eljárás alapján és az említett szempontokat is figyelembe véve a legalkalmasabbnak tart. A jelöltekről az egyesület tájékoztatja a sajtót és a nyilvánosságot. A későbbiekben a zsűri végül e négy játék valamelyikének ítéli oda a kitüntetést.

Kapcsolódó oldalak: